Yaygın olarak yaşlanma da görülen Alzheimer, bunama türleri arasında en çok görülen hastalık olarak karşımıza çıkmaktadır. Alzheimer anneden mi geçer, bu hastalığa hangi bölüm bakar, çaresi var mı? Alzheimer genç yaşta görülür mü, kalıtsal mıdır ve önlenebilir mi? Alzheimer olduğumu nasıl anlarım, önlemek için ne yemeli, Alzheimer riskini azaltan diyet nasıl olur? Alzheimer hakkında en çok merak edilenleri sizin için araştırdık.
Bu hastalık beyin hücrelerinin zamanla yok olması ve buna bağlı olarak azalan bilişsel fonksiyonlardan meydana gelmektedir. Kişinin ileri evrelerde kendi temel işlerini yapamamasını neden olan Alzheimer, kişiyi muhtaç hale getirmesinden dolayı insanlar tarafından korkulan bir rahatsızlıktır. Birçok nedenden dolayı bu hastalık bireylerde gelişebilmekte olup, daha çok ileri yaşlarda görülür. Nörolojik tabanlı bir hastalık olan Alzheimer, 7 kategoriye ayrılırken, bu hastalık aşamalı olarak gider. Başta basit unutkanlıklar ile gelişen durum, farkında olunmasa da ilerde ki aşamalarda daha ağır unutmanlar ve kişinin temel ihtiyaçlarını karşılayamamasına rastlanır. Bu hastalığın kesin bir tedavisi yokken, yardımcı tedavilerle durum kontrol altına alınmaya çalışılıp, hastanın hayat kalitesini yükseltilmeye çalışır. Sinsi bir hastalık olan Alzheimer’ın geri dönüşü olmayıp, yavaş seyretme özelliğine sahiptir.
Alzheimer Anneden Mi Geçer?
Bu hastalık kişide birçok nedenden dolayı gelişebilirken, en çok görülme yaşları ise 65 yaşından sonra olarak karşımıza çıkmaktadır. Bunun yanında Alzheimer her yaşta insanda gelişen ve insan hayatını iler ki aşamalarda çok zorlayan bir rahatsızlıktır. Birçok nedenle gelişebilen bu hastalık, genetik faktörlerin etkisi ile de oluşabilmektedir. Yani ailesinde bu hastalık olan bireylerin, bu hastalığa yakalanma riski çok daha fazladır.
Alzheimer Hastalığına Hangi Bölüm Bakar?
Belirtileri taşıyan insanlar hemen tüm testleri yapıp, böyle bir durum varsa teşhis alması gerekirken, bu testleri yapmak için pek çok bölüme başvurmak gerekir. Test sonuçlarına göre bu hastalığın teşhisi alındığı zaman ise hastaların tedavisi için nöroloji bölümüne sevk edilmektedir. Bu aşamadan sonra nöroloji bölümü hastanın tedavisini üstlenip, bu alanda çalışmalar yapılır.
Alzheimer Çaresi Var mı?
Tıp alanında gün geçtikçe birçok hastalık için yeni yöntemler geliştirilip, olumlu sonuçlar alınmaktadır. Alzheimer hastalığı için de birçok tedavi yöntemi geliştirmekle beraber, hastalığın yavaşlaması için önlemler alınır. Bunun yanında henüz Alzheimer hastalığının kesin bir çözümü bulunmamakla beraber, tedavi yöntemleri ile kontrol altına alınmaya çalışılır.
Alzheimer Genç Yaşta Görülür Mü?
Bu hastalık halk arasında yaygın olarak yaşlılık hastalığı olarak bilinirken, tehlikeli aşamaları gelebilmektedir. Daha çok 65 yaşından sonra sık görülse de daha genç yaşlarda da bu hastalığa yakalanmak mümkündür. Yani bu hastalık genç yaşta da görülürken bireylerin dikkatli olması ve belirtiler olduğu zaman hemen bir hastaneye başvurmaları gerekmektedir.
Alzheimer İçin Dua Hangisidir?
Alzheimer hastalığına tıp alanında çareler aranırken, bazı tedavi yöntemleri ile hastalık kontrol altına alınmayı hedefler. Bunun yanında dinde de bazı duaların ya da namazların da unutkanlık ya da bunamaya iyi geldiği söylenir. Bu hastalık için tevbe namazı, tesbih namazı kılınabilmekte olup, rukye ayetleri de bu hastalık için okunabilmektedir.
Alzheimer Kalıtsal Mıdır?
Aslında halk arasında genel olarak kalıtsal bir hastalık olarak bilinse de, bu hastalıkta kalıtsallık ileri yaşlarda oldukça azdır. Bunun yanında ailede daha önce bu hastalık görülmüşse risk daha çok artmaktadır. Ama bu hastalık birçok nedenden olup, sadece kalıtsallıkla alakası yoktur. Bu yüzden kalıtsal bir hastalık diyemeyip, buda sebeplerinden biridir diyebilmekteyiz.
Alzheimer Olduğumu Nasıl Anlarım?
Bu hastalık ilk başlarda hafif belirtiler verirken, sıradan günlük unutmalar ile başlar. Bundan sonraki süreçte yakın geçmişi ve isimleri hatırlayamama ile devam eder. Bu belirtileri taşıyan insanlar ilgili testleri yaptırıp, teşhis aldıkları zaman, bu hastalığa sahip olmaktadırlar. Bundan önce belirtilere kulak verip bu hastalıktan şüphe etmek mümkündür.
Alzheimer Önlemek İçin Ne Yemeli?
Bu hastalıktan önce yeme alışkanlıklarınızda sizi koruyabilmekte olup, buna göre beslenmek faydalı olabilmektedir. Bu hastalığa iyi gelen besinleri sayarsak; somon, uskumru, ton balığı, ceviz, badem, zeytinyağı, avokado, karadur, çilek, yaban mersini, yeşil, yaprak sebzeler, köri ve turunçgiller bu hastalığı önlemek adına bize yardımcı olan besinler olarak karşımıza çıkmaktadır.
Alzheimer Önlenebilir Mi?
Bazı hastalıklar tamamen önlemezken, Alzheimer hastalığı da bunlar içinde yer almakta olup, bazı hayat değişiklikleri ile bu hastalık oluşmadan önlemler alabilir. Bunun için iyi beslenme çok önemliyken, hastalığa iyi gelen besinlerin tüketimi sağlanmalıdır. Bunun yanında spor yapmak, zararlı alışkanlıkları bırakmak, beyninizi iyi gelecek kitap okuma, ya da bulmaca çözme gibi eylemlerde bu hastalığı önlemek adına iyi seçeneklerdir.
Alzheimer Riskini Azaltan Diyet Nasıl Olur?
Hastalıkları bazı diyetlerle yenebilirken, bazı hastalıkların önlenmesi içinde bu diyetler faydalı olabilmektedir. Alzheimer hastalığına da bazı besinler iyi gelirken, özellikle Akdeniz diyeti bu hastalığın önlemek adına etkili olabilmektedir. O yüzden bu diyeti iyi besinlerle desteklemeli olup, doktor kontrolü dahilinde yapmak daha çok verim vermektedir.