Son Konu

Anayasa Mahkemesi, Parmak İziyle İş Takibinin Hak İhlali Olduğunu Söyledi

teknolojiuzmani

Yeni Üye
Katılım
9 Ocak 2022
Mesajlar
152,799
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
35
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
s-21bcb7bc9b51ab74175fb43f3ee621a7bd6ccbdc.jpg


Anayasa Mahkemesi, Söke Belediyesi'nin parmak iziyle mesai takibi yapmasını şahsî dataların korunması hakkının ihlali olarak kıymetlendirdi.




DW Türkçe'den Alican Uludağ'ın haberine nazaran, Anayasa Mahkemesi, parmak izi kayıt sistemi ile mesai takibi yapılması nedeniyle özel hayata hürmet hakkı kapsamında şahsî dataların korunmasını isteme hakkının ihlal edildiğine karar verdi. Mahkeme, parmak izi uygulamasından vazgeçilmesi için tekrar yargılama yapılmasına hükmetti.

AYM'ye taşınan olay, Aydın Söke Belediyesi'nde yaşandı. R.Ş. isimli memur, belediyede 2016'dan itibaren parmak izi sistemi ile mesai takibi yapılmasına itiraz etti. Sistemin kaldırılmasını isteyen Ş.; belediyeye verdiği dilekçede, parmak izinin bireyin fizikî olarak belirlenmesini sağlayan şahsî bilgi olduğunu, bunun özel hayatın kapalılığı kapsamında kaldığını vurguladı.

Buna karşı açılan davada Aydın 1. Yönetim Mahkemesi'ne savunma gönderen belediye, 'uygulamanın kamu hizmetinin faal yürütülmesine hizmet ettiği, çalışanın mesai saatlerine uyup uymadığının denetimi gayesiyle yapıldığı, bunun özel hayata hürmet hakkını ihlal etmediği'ni öne sürdü.

İdare mahkemesi, 2017 yılında idari sürecin hukuka karşıt olması nedeniyle iptaline karar verdi.




Kararın münasebetinde; çalışanın parmak izi tarama sistemi ile mesai denetiminin yapılması durumunun özel hayata hürmet hakkı kapsamında şahsî bilgilerin işlenmesi çerçevesinde kıymetlendirilmesi gerektiği belirtildi. Kamu vazifelilerinin mesaiye devam durumlarının denetimi konusunda detaylı bir yasal düzenlemenin mevzuatta bulunmadığı anlatılan kararda, temel hakların kısıtlanabilmesi için yasal bir desteğin bulunmasının anayasal bir mecburilik, birebir vakitte da Avrupa İnsan Hakları Mukavelesi'nin de temel prensiplerinden biri olduğu belirtildi.

Söke Belediyesi bu karara itiraz etti. İzmir Bölge Yönetim Mahkemesi 2. Yönetim Dava Dairesi, 29 Kasım 2017 tarihinde mahallî mahkemenin kararını kaldırarak, belediyeyi haklı buldu. Kararda, davacı memurun mesaiye devam etme zorunluluğunun olduğu, yönetimin de bunu denetim ve kontrol yükümlülüğünün bulunduğu belirtilerek, parmak izi alınarak teknik aygıtlarla mesai takibinin yapılmasında mevzuata karşıtlık bulunmadığı, bunun özel hayatın ihlali olmadığı savunuldu.

Anayasa Mahkemesi kararını verdi



Memur R.Ş., kararın nihaileşmesinin akabinde 2018 yılında Anayasa Mahkemesi'ne ferdî müracaatta bulundu. Yüksek Mahkeme, 10 Mart tarihli toplantısında başvuruyu kabul etti. Parmak izi kayıt sistemi ile mesai takibi yapılması nedeniyle özel hayata hürmet hakkı kapsamında şahsî dataların korunmasını isteme hakkının ihlal edildiğine karar verildi. Tekrar yargılama kararına da hükmeden AYM; lokal mahkemeden hak ihlaline neden olan kararın kaldırılmasını istedi.

AYM'nin gerekçeli kararını tamamlanmasının akabinde karar, mahallî mahkemeye bildiri edilecek. Mahallî mahkeme, davayı R.Ş. lehine sonuçlandırarak belediyenin parmak izi kararını iptal edecek.
 
Üst Alt