Son Konu

Antioksidanlar nedir ?

makaleci

Yeni Üye
Katılım
14 Ocak 2020
Mesajlar
351,088
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
36
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
2951.jpg
2951.jpg
Alınan her nefeste vücutta muaf radikaller oluşur. Hava kirliliği, kronik illetler, sigara, pasif içicilik, diyetsel kanserojenler, enfeksiyonlar, kuvvetli egzersiz, gerilim ve güneşe maruz kalma vücutta özgür radikalleri arttırabilecek faktörlerdir. Bu hür radikaller vücutta biriktikçe sıhhat kötüleşir ve yaşlanma hızlanır. Kırışıklıklardan önemli marazlara kadar sizi herşeye karşı dayanıksız hale getirir.

Antioksidanlar Nasıl Yararlar Sağlar ?

Yaşlanma sürecini geciktirir.

Kolesterol seviyelerini düşürür.

Pek çok çeşit kanser riskini azaltır.

Tümörlerin büyümesini durdurmaya yardım eder.

Vücuda alınan kanserojenlerin zararlı tesirlerini gidermeye yardım eder.

Vücudu, sigara içmenin verdiği zararlara karşı savunur.

Aterosklerozis (damar sertliği) riskini azaltır.

Kalp rahatsızlığı ve felce karşı müdafaaya yardım eder.

Görme kaybına neden olan makuler dejenerasyondan korunmaya yardım eder.

Kronik akciğer hastalıklarına (astım, bronşit, anfizem gibi) karşı korunmaya yardımcı olur.

Çevresel kirliliklere karşı müdafaa sağlar.

Son vakitlerde en çok ön plana çıkan antioksidanlar A, C ve E (tokoferol) vitaminleri, selenyum minerali, beta karoten, likopen üzere karotenoidlerdir.

Kalbimizin dostu Beta Karoten

Beta karoten vücutta özgür radikallerin oluşumunu ketler.

Kalp buhranı ya da felce sebep olan, ateroskleroz ya da damar sertliğini önlemeye yardımcı olabilir.

Pek çok kanser riskini azalttığı gösterilmiştir.

En çok bulunduğu besinler havuç ve kayısıdır.

Ziyadesi zehirlenme yapmaz; lakin ölçüsüz ölçüde tüketimi cildin turunculaşmasına sebep olabilir.

Gingko Biloba

Hücreleri bağımsız radikallerin hasarlarından korur. Böylelikle yaşlanma sürecini yavaşlatır ve kanseri önlemeya yardımcı olur.

Kalbe ve vücudun başka modüllerine daha çokça oksijen desteği sağlar.

Zihinsel işlevi ve konsantre olma yeteneğini geliştirir. Alzheimer illetine yakalananlarda algılama ve içtimaî işlevleri geliştirebilir.

Bu bitkiyi aspirin ile birlikte kullanmak kan çanağına benzeri gözlere neden olabilir.Kalp hastası olan ve aspirin kullanan bireylerde mutlaka kullanılmamalıdır.

Koenzim Q10

Kuvvetli bir antioksidandır. Vücudu hür radikallerin hasarlarına karşı korur.

Kuvvet üretimindeki hayati rolü yüzünden her hücrede bulunur.

Vücut tarafından üretilir. Ancak C vitamini ya da B temelli vitaminler (B12,B6 gibi) ve folik asit eksikliğinde üretimi sekteye uğrar.Az yeme alışkanlığı, gerilim ve enfeksiyon da vücudun iyi ölçülerde üretmesini etkileyebilir.

Yaşlanmayı önler. Ayrıyeten yaşlanma ile ilgili birçok illetin tedavisinde kullanılan ilaçların berbat tesirlerini azaltır.

Kalbin sağlıklı çalışmasına yardım eder ve kardiyovasküler hastalıklarda güzelleştirici tesire sahiptir. Kalp buhranı riskini azaltır.Kalbe yararlı olduğu kadar dimağ için de yararlıdır. Dimağı yaşlanmaktan korur.

Bağışıklık sistemini güçlendirir.

Öncelikle balık (uskumru ve sardalye) ve ette (kalp, karaciğer, böbrek, sığır eti ve kümes hayvanları); gelgelelim umum olarak tüm canlılarda ve pek çok yiyecekte (yer fıstığı, soya yağı) çeşitli nispetlerde bulunan organik, doğal, yağda çözünen, vitamin gibisi bir unsurdur.

Gebe ve emziren analarda tasarrufu sakıncalıdır.

Likopen (Laykopen)

Güçlü bir antioksidan olan likopen; vücutta, vücuda zarar veren bağımsız radikallere karşı savaşır.

Tütün içimi ve güneşin UV ışınlarına maruz kalma üzere kanserojenlere karşı likopenin gözetici olduğu gösterilmiştir. Ayrıyeten kanser hücrelerinin büyümesini engellediği görülmüştür. Yanı sıra; prostat, mesane, pankreas ve sindirim sistemi kanserlerinin oluşma riskini azalttığı yapılan pek çok çalışmada gösterilmiştir.

Likopen; domates, karpuz, al greyfurt ve sair meyve ve sebzelerde al rengi veren antioksidandır. En çok karpuz ve domateste bulunur.

Melatonin

Antioksidan hizmeti gören bir hormon olan melatonin tıpkı hengamda vücudumuzun uykuya dalmasına sebep olduğundan uyku hormonu olarak da bilinir. Ana vazifesi vücut saatini ayarlamaktır.

Çok kuvvetli bir antioksidan olan bu hormon gece boyunca vücuttaki hasarları onarmaya çalışırken gayrı antioksidanların tesirlerini de arttırır.

Bilhassa Alzheimer hastaları dahil bir çok illete neden olan dimağ hücrelerinin oksitlenme zararını önlemeye yardımcı olan melatoninin yaşlandıkça seviyesi azalır.

Dışarıdan tablet olarak melatonin almak, uyku nizamını derhal değiştitdiği üzere jetlag için de kullanılır.

Antioksidanların vücudumuza ne kadar yararlı olduğunu okudunuz. Bu muhtaçlık suplemenler ile de karşılanabilmekte gelgelelim; her insanın vücudu ve gereksinimleri farklı olduğundan kullanılmadan evvel kesinlikle doktora danışılmalıdır.

 
Üst Alt