Son Konu

Araştırma: Sedat Peker Videolarından AKP Seçmeninin Yarısının Haberi Yok

morfeus

Yeni Üye
Katılım
12 Kas 2021
Mesajlar
378,918
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
45
Konum
Rusya
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
s-1c5bf22e0f3931c1f1ae91e0a97fcef1840cb088.jpg


MetroPOLL'ün araştırmasına nazaran Sedat Peker'in görüntülerinden AKP'li seçmenin yarısından fazlasının haberi yok. MetroPOLL Yöneticisi Sencar, görüntülerin AKP’nin yahut Cumhur İttifakı’nın oylarını etkilemediğini söylüyor.





Fotoğraf: Ozan Köse / AFP

MetroPOLL araştırma şirketinin yeni anketi, Türkiye gündemini uzun müddettir meşgul eden Sedat Peker’in görüntülerinden AKP’ye oy veren seçmenin yarısından fazlasının haberinin olmadığını ortaya koydu.

Mayıs ayında iştirakçilere sorulan "Sedat Peker'in YouTube’daki görüntülerini izlediniz mi?" sorusuna, iştirakçilerin yüzde 48'i büsbütün yahut kısmen izlediğini söylerken yüzde 13'ü, görüntülerden haberdar olduğu halde izlemediğini, yüzde 37'si ise görüntülerden haberi dahi olmadığı cevabını verdi.

Tıpkı ankette ayrıyeten görüntülerin izlenme oranlarının parti seçmenlerine nazaran dağılımları da ölçüldü ve Peker'in tezlerinin odağındaki AKP’ye oy veren seçmenin yüzde 51'inin görüntülerden haberi olmadığı görüldü. 

Bu oran Saadet Partisi'nde yüzde 29,4 MHP'de yüzde 28'7 HDP'de yüzde 23,2, CHP'de yüzde 20,7, GÜZEL Parti’de ise yüzde 19,9 çıktı.

"AKP’nin oy takviyesine bir tesiri olmamış"



Anketin sonuçlarıyla ilgili DW Türkçe'nin sorularını yanıtlayan Özer Sencar, şunları söyledi:
  • "Peker'in görüntüleri uzun müddettir gündemde. Lakin Peker'in görüntülerinden anketiniz sonuçlarına nazaran AKP’ye oy veren seçmenin yarısından fazlası haberdar değil. Bunun sebebi nedir?"
Özer Sencar: Elbette, toplumun tamamının dinliyor/izliyor olmasını beklemek mümkün değil. Lakin burada enterasan olan şey AKP seçmeninin yarısının haberdar olmaması. Muhalefet seçmenleri mevzuyla ilgililer. Büyük çoğunluğu da bunu takip etmişler. Fakat bilhassa Cumhur İttifakı’nı destekleyen seçmende ilgi az. İlginin az olmasının iki sebebi var: Birincisi Cumhur İttifakı’nın büyük kısmı toplumsal medyadan uzak bir kitle olması.  İkincisi şu anki konuşma üslubuyla yahut kamuoyuna mal olan bilgilerle değerlendirdiğimizde Peker, iktidar aksisi bir görünüm arz ediyor. İktidara karşı bir hal içerisinde görünüyor. Bu nedenle de bir reaksiyon olabilir iktidar seçmeni tarafından. Lakin her halükarda toplumsal medyaya intikal etmiş hiçbir yayın bu kadar izlenmedi. Hasebiyle çok başarılı bir yaygınlaşma reytingi var.
  • "Bunun yanında görüntüleri izleyen de bir kesim var. Argümanların büyük bir kısmı iktidar partisi ile alakalı. Bu bölümün AKP’ye olan tavrında bir değişiklik var mı?"
Şu ana kadar yayınlanan sekiz görüntünün tamamını yahut bir kısmını AKP’nin yüzde 40 civarı seçmeni izlemiş. Bizim bulgularımıza nazaran, Mayıs ayında AKP’nin oy dayanağına bir tesiri olmamış. Yani Nisan ayı ile Mayıs ayı AKP oy takviyesi tıpkı aşağı üst. Nisan ayında, kararsızlar dağıtılmadan, AKP’nin oyu yüzde 27,1 idi. Mayıs ayında ise 27,7. Bugün itibariyle Sedat Peker görüntülerinin AKP’nin yahut Cumhur İttifakı’nın oylarını etkilediğini söyleyemeyiz. Lakin kendi içlerindeki şahıslarla ilgili, vakit içerisinde grup tesirlere sahip olabilir. Gerçekten hükümete ve Süleyman Soylu'ya inancınızı etkiledi mi diye sorduğumuzda hem Süleyman Soylu'ya hem de hükümete itimadının azaldığını gördük. Değerli ölçüde hem de. Yani hükümete ve Süleyman Soylu'ya yönelik bir tesiri var. Fakat şimdi bu oy verme davranışına yansımış değil. Önümüzdeki süreçte göreceğiz. Fakat şunu söyleyebiliriz, Sedat Peker'in konuşmalarının bugün itibariyle iktidar oylarında dikkate kıymet bir tesiri yok.




  • Bu sonuçlar muhalefet açısından ne manaya geliyor?
Şu anda Millet İttifakı, Cumhur İttifakı’na nazaran önde. Kayda kıymet oranda önde. Altı puan kadar önde. Bu yetmeyebilir. Farkı biraz daha açması gerekiyor Cumhur İttifakı’nın inançlı bir seçim ortamı için. Şu anda muhalefet partilerinin üç maksat kitlesi var: Gençler, apolitik gençler, kararsızlar ve dar gelirliler. Bunlara yönelik öncelikle iktisadın düzeleceği ve ülkedeki siyasal ortamın normalleşeceği inancını vermesi lazım. Şayet bunu veremezse, iktidar yıpranmış olmasına karşın, seçim muhalefet açısından kazanılır üzere durmuyor. Yani özetle, iktidarın makûs yönetmesi muhalefetin seçim kazanması için kâfi değil. Muhalefetin ülkeyi ve ekonomiyi yönetebileceği algısını üretmesi lazım.


Ayrıyeten bakınız
 
Üst Alt