Aşure Tarifi İçin Malzemeler
- 4 su bardağı aşurelik buğday
- 1,5 kg şeker
- 1 su bardağı haşlanmış pirinç
- 1 su bardağı haşlanmış fasulye
- 1 su bardağı haşlanmış nohut
- 1 su bardağı soyulmuş fıstık
- 1 su bardağı soyulmuş badem
- 1 su bardağı soyulmuş fındık
- 1 su bardağı kuru üzüm
- 1 su bardağı kuş üzümü
- 1 su bardağı minik doğranmış kayısı
- 1 su bardağı minik doğranmış incir
- 1 tane küp küp doğranmış elma
- 1 tane portakalın kabuğunun rendesi
- 6-7 adet karanfil (1 çay bardağı sıcak suda demlendirip suyu kullanılacak)
- 2 adet kabuk tarçın
- 1 çay kaşığı susam
- 1 çay kaşığı çörek otu
- 1 fiske tuz
- 1 su bardağı süt
Aşure Tarifi Nasıl Yapılır?
Not EkleTarifi Yazdır
- Tüm malzemelerimizi akşamdan suya ıslıyoruz.
- Aşurelik buğdayımızı sarı suyu çıkana kadar güzelce yıkadıktan sonra üzerini geçecek kadar su ekleyip, 25-30 dakika özleşene kadar haşlıyoruz. Suyunu dökmüyoruz.
- İçerisine önceden haşlamış olduğumuz pirincimizi ekleyip, 1-2 dakika blenderdan geçirdim ben siz isterseniz geçirmeye de bilirsiniz.
- Aşuremizi yaparken sıcak suyumuz daima hazır olsun çok koyu olursa sıcak su ilavesi yapabilirsiniz.
- Bu aşamada demleme karanfil suyunu, kabuk tarçını ve şekerimizi ekliyoruz. Şekeri kendi damak zevkinize göre arttırıp veya azaltabilirsiniz.
- İncir ve ceviz hariç diğer malzemelerimizide aşure tenceremizin içerisine sıra ile ekliyoruz.
- İncir ve ceviz aşuremizin rengini karartmasın diye bir taşım ayrı ayrı kaynattıktan sonra en son ekliyorum ben.
- Aşuremizi tüm malzemeler ile bir taşım kaynattıktan sonra aşuremizin altını kapatabiliriz.
- İlk sıcağı geçince dilediğiniz gibi süsleyip soğuk veya sıcak servis edebilirsiniz. Ben sıcak tüketmeyi sevenlerdenim. Deneyeceklere şimdiden afiyet şifa olsun.