Son Konu

B Vitamini Eksikliğinin Belirtileri Nelerdir?

urgot01

Yeni Üye
Katılım
24 Eki 2020
Mesajlar
15,240
Tepkime
1
Puanları
38
Yaş
35
Konum
Rusya
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
B Vitamini eksikliği; Yorgunluk, iştahsızlık, halsizlik, kalp çarpıntısı, nefes darlığı, depresyon, hafıza zayıflığı ve zihinsel beceri kaybı gibi sorunları davet eder. Et, süt, yumurta, peynir ve karaciğer, B12 vitamini ana kaynakları arasındadır.

Dengeli ve sağlıksız beslenme alışkanlıkları birçok farklı sağlık sorununu beraberinde getirir. B vitamini eksikliğinin belirtileri genellikle sağlıksız beslenmenin bir sonucu olarak ortaya çıkar. Bu nedenle sizler için sağlıklı ve rahat bir yaşam öngören doğru diyet ile günlük beslenme alışkanlıklarınızı değiştirmeniz faydalı olacaktır. B vitamini eksikliğinin giderilmesi, yaşam kaliteniz ve vücut sağlığınız için de önemlidir.

Doğrudan insan vücudu tarafından üretilemeyen B vitamini, tam da bu noktada düzenli beslenmenin önemini ortaya koymaktadır. Çünkü bu hayati vitamini üretebilmek için vücudunuzun B vitaminine dönüşecek besinlere ihtiyacı vardır. Bu nedenle sağlıklı bir yaşam için vücudunuzun ihtiyaç duyduğu kaliteli besinleri sağlamak size kalmıştır. B vitamini eksikliği hakkında bilgi sahibi olmak, diyetinize ve vücudunuza dikkat etmenize yardımcı olabilir.

B VİTAMİNİ EKSİKLİĞİ BELİRTİLERİ

B vitamini eksikliği genellikle sinir sistemi zayıflığı ve kansızlık nedeniyle ortaya çıkar. Vücudunuzun enerji kaynaklarından biri olan B vitamini, 8 gruba ayrılır. B vitaminleri suda çözünebilen hafif vitamin grubundadır. İnsan vücudu için hayati önem taşıyan B vitamininin vücudunuzdaki oranı dengesiz ve bilinçsiz beslenme nedeniyle anormal seviyelere düştüğünde çeşitli sağlık sorunları ortaya çıkar. Oluşan bu sağlık sorunları, B vitamini türevine göre farklılık göstermektedir. B vitamini eksikliğinin hangi hastalıklara yol açtığı sorusu kapsamlı bir cevap gerektirir. Bu soru semptomlara göre cevaplanmalıdır. Bu nedenle belirtilerin bilinmesi, eksikliğin çok geç olmadan düzeltilmesi için adımlar atılmasına yardımcı olur.

B1 VİTAMİNİ EKSİKLİK BELİRTİLERİ

Dikkat dağınıklığı, sinirlilik, dikkat dağınıklığı, kol ve bacak koordinasyonunda başarısızlık, yorgunluk, uyuşukluk ve kas güçsüzlüğü gibi sorunlar; B1 vitamini eksikliğine bağlı olarak ortaya çıkan problemler arasındadır. Ayrıca beriberi hastalığı, kas ve boşaltım sistemi bozuklukları da ortaya çıkabilir.

B2 VİTAMİN EKSİKLİĞİNİN BELİRTİLERİ

Literatürde adı liboflavin olan B2 vitamini düzeylerinin yetersiz olması durumunda cilt sağlığı ve enerji sorunları ortaya çıkmaktadır. Dil iltihabı, saç dökülmesi, kaygı, göz kapağı iltihabı, deri döküntüleri ve kornea kızarıklığı gibi sorunlar ortaya çıkabilir. Süt, tahıllar, yumurta akı, karaciğer, yeşil yapraklı sebzeler ve tam tahıllı ekmekler B2 vitamini yönünden zengin besinler arasındadır.

B3 VİTAMİNİ EKSİKLİK BELİRTİLERİ

B3 Vitamini; karbonhidratları yağa ve alkole dönüştürür. Sindirim sistemini ve sinir sistemini destekleyerek hastalıklara karşı güçlü kılar. Eksiklik; Ciltte, sinirlerde ve sindirim sisteminde rahatsızlık veren sorunlara neden olur. Et, süt, balık, yumurta, fındık ve tam tahıllı ekmekler B3 vitamini açısından zengin içerik içerir.

B5 VİTAMİNİ EKSİKLİK BELİRTİLERİ

B5 vitamini, steroid hormonların ve kırmızı kan hücrelerinin üretiminde önemli bir rol oynar. Eksiklik; İştahsızlık, uykusuzluk, yorgunluk, kabızlık, bağırsak rahatsızlıkları ve yorgunluk gibi sorunlara neden olur.

VİTAMİN EKSİKLİĞİ BELİRTİLERİ B6

Beyin kimyasallarının üretiminde bağışıklık sistemi önemli bir yere sahiptir. Tahıllar, baklagiller, kabuklu deniz ürünleri, yeşil yapraklı sebzeler, balık, et, kabuklu yemişler, karaciğer ve meyveler B5 vitamini açısından zengin kaynaklar arasındadır. B6 vitamini eksikliği; Uyku problemlerine, kansızlığa, depresyona, asabiyete, ağız kenarlarında çatlaklara, dermatolojiye ve kafa karışıklığına neden olur.

B7 VİTAMİNİ EKSİKLİK BELİRTİLERİ

B7 vitamini eksikliği ciltte solukluk ve beyazlaşma, halüsinasyonlar, depresyon, iştahsızlık, kuru cilt, mide bulantısı, kas ağrıları, halsizlik, saç dökülmesi ve yorgunluk gibi sorunlara neden olur. Yer fıstığı, tavuk, mantar, karaciğer ve yumurta sarısı B7 vitamini yönünden zengin gıdalardır.

B9 VİTAMİNİ EKSİKLİĞİNİN BELİRTİLERİ

B9 vitamini vücudun oksijen taşınması, DNA sentezi ve hücre üretimi gibi faaliyetlerinde önemli bir yere sahiptir. Eksiklik; Kilo kaybı, halsizlik ve yorgunlukla birlikte ortaya çıkan anemiye neden olabilir. Ayrıca hamilelik sırasında nöral tüp defekti riskini de artırır.

B12 VİTAMİNİ EKSİKLİK BELİRTİLERİ

B12 vitamini, sinir hücrelerini çevreleyen miyelin kılıfının üretiminde yardımcı bir rol oynar. Aynı zamanda zihinsel aktivitelerin desteklenmesine ve vücut için gerekli enerjinin üretilmesine katkıda bulunur. Eksiklik; Yorgunluk, iştahsızlık, halsizlik, kalp çarpıntısı, nefes darlığı, depresyon, hafıza zayıflığı ve zihinsel beceri kaybı gibi sorunları davet eder. Et, süt, yumurta, peynir ve karaciğer, B12 vitamini ana kaynakları arasındadır.

B vitamini eksikliğini nedenleri açısından iki grupta incelemek doğru bir yaklaşım olacaktır. Bunlar, sindirim sistemine bağlı olarak ortaya çıkan hastalıklar ve yeme alışkanlıklarının neden olduğu yetersiz beslenme biçimleri olarak öne çıkmaktadır. Yetersiz beslenme, B vitamini içeren yiyecekleri yeterince tüketmemek olarak tanımlanır. Peynir, süt, yoğurt, et, yumurta, karaciğer ve balık gibi hayvansal besin kaynakları önemli miktarda B vitamini içerir.Bununla birlikte, et ürünleri farklı seviyelerde B12 vitamini içerir. Örneğin, tavuk eti kırmızı etten daha yüksek B12 vitamini içeriğine sahiptir. Nitekim her besin vücudun farklı ihtiyaçları için özel bir öneme sahiptir. Bu nedenle her iki besin de dengeli bir şekilde tüketilmelidir. B vitamini eksikliğinin nedenleri:

Pernisyöz anemi

Zararlı anemi, B12 vitamini eksikliğinin en önemli nedenlerinden biridir. Vücudunuzun bağışıklık hücreleri kontrolden çıktığında ve mide hücrelerine saldırdığında ortaya çıkar.

Atrofit gastrit

Mide duvarındaki hücrelerin azalması ve kaybolması ile ilerler. Bu hücrelerin azalması, B vitamininin sindirimini zorlaştırır.

Crohn hastalığı

Bağırsak düzenini bozan bu hastalık, B vitaminlerinin emilimini zorlaştırır.

İlaçlar

Uzun süre kullanılan bazı ilaçlar vitamin emilimini olumsuz etkileyebilir. Uzun süre ilaç kullandıysanız yan etkileri hakkında doktorunuzdan bilgi almanız önemlidir.

Yaşlanma

B vitaminlerinin bağırsaklarınız tarafından emilimi ve dağılımı, yaşlılıkla birlikte giderek zayıflar.

B VİTAMİNİ EKSİKLİĞİ TEDAVİSİ

b vitamini tedavisi


B vitamini eksikliği nasıl giderilir sorusuna verilecek tek doğru cevap, ancak doktorunuzun muayene ve analizi sonucunda ortaya çıkmaktadır. Bu sorun ciddiyetine göre tedavi edilir. B vitamini içeren besin alımıyla tedavi edilebilecek bir durum varsa tedavi doktorunuzun önerdiği besinlerin alınması ile gerçekleşir. Besin alımı ile çözülemeyen bir sorun varsa doktorunuzun belirlediği vitamin takviyeleri ile tedavi süreci başlatılır.

İlaç tedavilerinin farklı düzey ve disiplinlerde bulunmasından dolayı; Tedavinizde hangi ilaçların ne sıklıkla kullanılacağını doktorunuz belirler. Doktorunuz sizden kan sayımı ve gerekli gördüğü diğer testleri yaptırmanızı isteyecektir. Laboratuvar koşullarında yapılan bu tetkiklerin sonuçları da doktorunuz için tek yol gösterici kaynaktır.


Rastgele bir B vitamini ilacı alarak tedavinizi sağlayamayacağınız gibi, bu da sağlık durumunuzu kötüleştirebilir. Bu nedenle mutlaka doktor muayenesi ve testleri sonucunda ilaç tedavisine başlamalısınız. Tedavi sürecinde doktorunuz ayrıca B vitamini eksikliğinizin kaynağını belirlemeye çalışır. Sorun altta yatan bir hastalıktan kaynaklanıyorsa, öncelik o hastalığın tedavisine verilir.

B Vitamini Türleri ve Özellikleri?

B vitamini nedir, B vitamini sekiz çeşittir. Bunlar:

  • B1 (Tiamin)
  • B2 (Riboflavin)
  • B3 (Niasin)
  • B5 (Pantetonik Asit, Pantenol)
  • B6 (Pridoksin, Pridoksamin)
  • B7 (Biyotin)
  • B9 (Folik Asit, Folat)
  • B12 (Kobalamin)
Hangi Gıdalar B Vitamini İçerir?

  1. B vitamini içeren besinlerin B vitamini ne olduğu, türlerine göre değişiklik gösterir. Genellikle tahıl ürünleri, et, süt, balık ve yumurtalarda bulunur.
  2. B1 vitamini içeren yiyecekler; Buğdayda, büyükbaş ve küçükbaş hayvan etlerinde, balıkta, yumurtada ve sütte bulunur.
  3. B2 vitamini içeren yiyecekler; Patates, havuç, süt, peynir, yer fıstığı ve mercimekte bulunur.
  4. B3 vitamini içeren yiyecekler; Sakatat, baklagiller, incir, limon, hurma, portakal ve kabakta bulunur.
  5. B5 vitamini içeren yiyecekler; yumurta, fındık, baklagiller, mısır, bezelye, avokado ve karnabaharda bulunur.
  6. B6 vitamini içeren yiyecekler; et, balık, muz, ıspanak, havuç ve yumurtalarda bulunur.
  7. B7 vitamini içeren yiyecekler; Pirinç, mantar, havuç, et, süt, balık, yumurta, brokoli, soğan ve bademde bulunur.
  8. B9 vitamini içeren yiyecekler; Brokoli, yeşil soğan, avokado, yeşil fasulye, kivi, nane ve marul gibi tüm yeşil sebzelerde bulunur.
  9. B12 vitamini içeren yiyecekler; Karides, sığır ciğeri, balık, karides, süt ve yumurtalarda bulunur.
B vitamini nedir, B vitamini ailesinin özellikleri birbirine benzer. B vitamini nedir, genel özellikleri açısından suda çözünebilirler. B vitamini nedir? B vitaminleri sinir sistemi ve cilt sağlığı için oldukça önemlidir. B vitamini nedir, B vitaminlerindeki eksiklikler türe göre değişiklik gösterse de aslında çok benzerler. Cilt sağlığını korumak için B vitamini eksikliği tedavi edilmelidir. B vitamini nedir, B vitaminlerinin semptomları genellikle aynıdır. Ancak en belirgin semptomlar anemi ve hafıza problemleridir (unutkanlık gibi). Aneminin nedeni B vitaminlerinin kan hücresi üretmesidir.



 
Üst Alt