Son Konu

Bakanlıktan, 'Elektrikli Araçlar İçin Hızlı Şarj İstasyonları Hibe Programı'

bilgisayarci

Yeni Üye
Katılım
9 Ocak 2022
Mesajlar
152,563
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
95
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
s-e46b2f9657b3fc6ba276ecda0fafbe08289dd1bd.jpg


Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, girişimcilerin süratli şarj istasyonu yatırımı yapmasını sağlamak üzere 'Elektrikli Araçlar İçin Süratli Şarj İstasyonları Hibe Programı'nı başlattı. Toplam bütçesi 300 milyon TL olan hibe dayanağı ile 81 vilayette 1560 noktada süratli şarj istasyonu kurulacak.




Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamaya nazaran; Türkiye’de elektrikli araçların şarj altyapısını oluşturmak için kıymetli bir adım atıldı. Bugün prestijiyle devreye alınan dayanak programı ile süratli şarj istasyonu kurulumuna hibe verilecek. 

Toplam bütçesi 300 milyon TL olan 'Elektrikli Araçlar İçin Süratli Şarj İstasyonları Hibe Programı' hibe takviyesi ile 81 vilayette 1560 noktada süratli şarj istasyonu heyetimi sağlanacak. Yatırımcılar, programdan istasyon başına 250 bin liraya kadar takviye alabilecek. 

Yerli malı ünitelere artı yüzde 20 takviye verilecek. Programa müracaatlar, 15 Haziran 2022’ye kadar devam edecek. Yatırımcılar, 'sarjdestek.sanayi.gov.tr' adresinden programa müracaat yapabilecek. Program, TOGG’un şarj altyapısına da takviye olacak.

Elektrikli araç projeksiyonu




Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Ulusal Teknoloji Genel Müdürlüğü tarafından, ilgili kamu kurumları ve kesim aktörlerinin katkısı ile hazırlanan Mobilite Araç ve Teknolojileri Yol Haritasında, Türkiye’de elektrikli araçların gelişimine dair düşük, orta ve yüksek olmak üzere 3 farklı senaryoyu içeren bir projeksiyon oluşturuldu. 

Bu projeksiyona nazaran 2025 yılında; yüksek senaryoda yıllık elektrikli araç satışının 180 bin, elektrikli araç stokunun 400 bin olacağı iddia ediliyor. Orta senaryoda yıllık elektrikli araç satışının 120 bin, elektrikli araç stokunun 270 bin olacağı öngörüldü. 

Düşük senaryoda ise yıllık elektrikli araç satışının 65 bin, elektrikli araç stokunun 160 bin civarında olacağı kestirimi yapıldı. 2030 yılı projeksiyonuna nazaran öngörüler ise yüksek senaryoda yıllık elektrikli araç satışı 580 bin, elektrikli araç stoku 2,5 milyon, orta senaryoda yıllık elektrikli araç satışı 420 bin, elektrikle araç stoku 1,6 milyon, düşük senaryoda yıllık elektrikli araç satışı 200 bin, elektrikli araç stoku 880 bin adet formuna oluştu.

Lisansa ve sertifikaya tabi hale getirildi



Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı’nın da uyumunda, başta Güç Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) ve Türk Standardları Enstitüsü olmak üzere, ilgili kamu kurumlarının faal iştiraki ve özel dalın ağır katkısı ile Türkiye için elektrikli araç şarj altyapısına yönelik mevzuat, standartlar, takviyeler üzere başlıklardan oluşan kapsamlı bir plan hazırlandı. 

Yürütülen çalışmalar sonucunda, şarj bölümünün özgür piyasa şartlarında, faal ve sürdürülebilir bir yapıda gelişmesini temin edecek bir mevzuat altyapısı oluşturuldu. 7346 sayılı kanun düzenlemesi ile 6446 sayılı Elektrik Piyasası Kanunu’nda, şarj hizmeti sunulmasına yönelik yasal çerçeve tesis edildi. Buna nazaran, EPDK’nın yayımladığı yönetmelik ile de ayrıntıları netleşen mevzuat nazaran şarj hizmeti faaliyetleri lisansa ve sertifikaya tabi hale getirildi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, bugün müracaata açılan programa ait Twitter'daki hesabından, 'Elektrikli araçlar için gerekli altyapıyı ülkemize kazandırmakta kararlıyız. Türkiye’nin 1560 farklı noktasına yüksek süratli şarj istasyonları kurulması için 300 milyon TL bütçeli hibe programını bugün müracaata açtık. Yatırımcılarımıza güzel olsun' dedi.
 
Üst Alt