habercibotu
Yeni Üye
Bebeğinizin yumuşak, pürüzsüz cildi vücudundaki en büyük organdır. Hamilelik sırasında, bebeğinizin cildi rahminizdeki amniyon sıvısında gelişir. Burası onlar için sıcak ve rahat bir yuva.
Doğumdan sonra bebeğinizin cildi, çevrelerindeki yeni dünyaya uyum sağlamasına yardımcı olan ince değişikliklere uğrar. Bir bebeğin cildi anne karnında çok erken gelişir.
Bebek cildi, saçı ve tırnakları hakkında daha fazla bilgi edinmek ve hamilelik sırasında sağlıklı gelişimlerini teşvik etmenin en iyi yollarını öğrenmek için okumaya devam edin.
Bebeğin anne karnındaki cilt gelişimi
Sadece 5 haftalık hamileyken, minik embriyonuz üç katmandan oluşur. Ektoderm adı verilen üst tabaka, bebeğin en dıştaki cilt tabakasına (epidermis), merkezi ve periferik sinir sistemine, gözlerine ve iç kulaklarına dönüşecektir.
İlk başta bebeğinizin cildi o kadar ince ve yarı saydamdır ki altındaki kan damarlarını görebilirsiniz. 13. haftada bebek cildi hala incedir, ancak 16. haftada daha kalın hale gelir. 18 haftalık hamileyken, cilt katmanlarının oluşumu tamamlanmıştır. Bebeğiniz doğuma yaklaştıkça , cilt daha kalın ve daha mat hale gelir, ancak yine de hassas ve çok yumuşaktır.
Hamileliğin yaklaşık 19. haftasında, bebeğiniz cildini kaplayan yağlı, peynir benzeri bir kaplama olan verniks geliştirmiştir. Bebeğin hassas cildini sürekli olarak amniyotik sıvıya maruz kalmaktan korur. Verniks olmadan, bebeğiniz cildin aşınmasına, çatlamasına ve sertleşmesine neden olabilecek atıklara ve diğer tahriş edici maddelere maruz kalacaktır.
Pek çok bebek cildine yapışmış verniks lekeleriyle doğar. Hemen yıkamak yerine, çoğu uzman artık bir bebeği yıkamak için doğumdan sonra 24 saate kadar beklemeyi, verniksin cilde emilmesi ve mikroplara, su kaybına ve sıcaklık değişikliklerine karşı ek koruma sağlaması için beklemeyi öneriyor. 24 saat beklemek mümkün değilse uzmanlar en az altı saat beklemeyi öneriyor.
23. haftada bebeğin avuç içlerinde ve ayak tabanlarında çıkıntılar oluşur. Bu çıkıntılar daha sonra bebeğin benzersiz parmak izlerine ve ayak izlerine dönüşecektir.
24. haftada bebeğin cildi kırışır. Aynı zamanda yarı saydamdır ve görünür kan damarları nedeniyle pembe veya kırmızı görünür. dönem 27. haftada sona erdiğinde bebekler daha fazla yağ almaya devam eder ve bu da ciltlerinin daha pürüzsüz görünmesine yardımcı olur.
35. haftada bebeğin cildi doğumdaki gibi pürüzsüz hale gelir. Artık daha da tombullaşıyorlar - tam da sizinle tanışmak için tam zamanında onları ekstra sevimli hale getiriyor.
Bebekler ne zaman ten rengine kavuşur?
Hamileliğin 6 ila 8. haftalarından başlayarak, daha sonra ten rengini oluşturan madde olan melanin üretecek olan hücreler ilk olarak bebeğinizin cildinde belirir. Ne kadar fazla melanin üretilirse (genler tarafından düzenlenen bir süreç), bebeğinizin cildi, gözleri ve saçı genellikle o kadar koyu olur.
Koyu tenli ebeveynlerin bebekleri, doğumda ebeveynlerinden belirgin şekilde daha açık renkte görünebilir ve daha sonra zamanla daha koyu bir cilde sahip olabilir. Melanin üretimi artar, bebeğinizin cildini koyulaştırır ve güneşin ultraviyole ışınlarından bir dereceye kadar koruma sağlar - bebeğinizin anne karnında ihtiyaç duymadığı bir koruma. Bebeğinizin kalıcı cilt tonu muhtemelen 6 ay civarında tamamen gelişmiş olacaktır.