Ağız içinde çıkan ve halk arasında pamukçuk olarak bilinen yaralar kişiyi çok rahatsız eder. Bebeklerde ağız içi yara tedavisi nasıl yapılır, bitkisel tedavi yöntemleri nelerdir, hangi ilaç iyi gelir? Bebeklerde ağız içi yarası neden olur, yaralar için ne yapılmalı?
Ağız içinde çıkan ve halk arasında pamukçuk olarak bilinen yaralar kişiyi çok rahatsız eder. Dudaklar, yanakların iç kısmı, dil, dil altı, diş etleri ve damaklarda oluşan ağız içi yaraları yutkunma ve çiğneme gibi fonksiyonları olumsuz etkiler. Ayrıca ciddi enfeksiyon ve hastalıkların habercisi olabilir. Yeni doğan bebeklerde de ağız içi yaralar görülebilmektedir. Bunun en önemli nedeninin normal doğum olduğu bilinmektedir. Normal doğum sırasında anneden bebeğe mantar enfeksiyonu geçebilir. Bu da bebeğin ağız içinde ve çevresinde yaralar çıkmasına neden olur. Genellikle sağlıklı ve bağışıklık sistemi güçlü olan bebeklerde bu ağız içi yaralar kendiliğinden geçmektedir. Ancak bazı bebeklerde 2 yaşına kadar ağız içi yaraları devam eder. Özellikle emen bebeklerde bu yaralar daha fazla görülür. Ağız içinde yara olan bebeklerde huzursuzluk görülebilir. Bu nedenle anne babalar bebekleri için endişelenebilir ve sorunu çözmek isterler. Ağız içi yaralar, bitkisel yöntemler veya doktorun vereceği ilaçlar ile tedavi edilir.
Bebeklerde Ağız İçi Yara Tedavisi Nasıl Yapılır?
Normal doğum ile dünyaya gelen bebeklerde ağız içi yaraların görülmesi normaldir. Çünkü doğum esnasında anneden bebeğe mantar enfeksiyonu geçebilir. Ağız içinde yara olan bebeklerde yutkunma ve emme problemi olabilir. Ayrıca bebekler huzursuz olur ve anne babalar için de bu büyük bir problem haline gelir. Ancak ağız içi yaraların çözümü vardır. Uzman hekimin reçete edeceği ilaçlar kullanılarak iyileşme sağlanır. Ayrıca bunun dışında bazı bitkisel yöntemler de ağız içi yaralarının iyileşmesini sağlar.
Bebeklerde Ağız İçi Yarası Bitkisel Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Bebeklerde görülen ağız içi yaraların tedavisi mümkündür. Doktorun vereceği ilaçlarla ağız içi yaraları giderilebilir. Ancak ilaç kullanılmak istenmiyorsa bitkisel tedavi de uygulanabilir. Bal ve zerdeçal ağız içi yaraları için birebirdir. İkisini karıştırarak yara olan bölgelere sürülür. Zerdeçalın antibakteriyel özelliği sayesinde ağızdaki yaralar giderek iyileşir ve acısı azalır. Ancak 1 yaşından küçük bebeklerin bal tüketmesi sakıncalı olduğundan dolayı doktora danışmak gereklidir. Bunun dışında aloe vera jeli veya Hindistan cevizi yağı da kullanılabilir.
Bebeklerde Ağız İçi Yaraları İçin Hangi İlaç İyi Gelir?
Bebeklerde oluşan ağız içi yaralarının tedavisi mümkündür. Bitkisel tedaviler uygulanıldığı gibi doktorun önereceği ilaçlar da kullanılabilir. Aftamed junıor isimli ilaç kullanılabilir. Bu ilaç jel şeklindedir. Yaraların üzerine sürülür. Bu jel yaraların üzerinde bariyer oluşturur ve yaranın hızlıca iyileşmesini sağlar. Ancak kesinlikle doktorun tavsiyesi ile kullanılması önerilir.
Bebeklerde Ağız İçi Yarası Neden Olur?
Bebeklerde ağız içi yaralarının asıl nedeni normal doğumdur. Çünkü normal doğum sırasında anneden bebeğe mantar enfeksiyonu geçebilir. Bu da bebeğin ağız içinde, dudağında, dilinde, diş etlerinde veya ağız çevresinde yaralar çıkmasına neden olmaktadır. Özellikle bağışıklık sistemi zayıf olan bebeklerde ağız içi yaralar daha fazla oluşur ve iyileşmesi de zaman alır. Ağız içinde ve çevresinde yara olan bebekler emme ve yutkunma problemi çekerler. Bu nedenle bitkisel yöntemlerle veya doktorun vereceği ilaçlarla tedavi edilmesi gerekir.
Bebeklerde Ağız İçi Yaraları İçin Ne Yapılmalı?
Bebeklerde ağız içi yaraları oldukça rahatsız edici bir sorundur. Çünkü bebekler emmede ve yutkunmada büyük problem çekerler. Bundan dolayı aç kalabilir ve uykusuzluk çekebilirler. Bu problem anne babaları da yakından ilgilendirir. Ağız içi yaraların bir an önce tedavi edilmesi gerekir. Aleovera jeli, Hindistan cevizi yağı veya bal zerdeçal karışımının yaralara sürülmesi yaraların iyileşmesini sağlar. Ayrıca hekimin önereceği ilaçlar da kullanılır.