Bebeklerde uyutma yöntemi olarak anneler tarafından sıklıkla tercih edilen sallayarak uyutma yöntemi, işe yarıyor gibi gözükse de kalıcı hasarlara neden olabilir! Peki bebekleri ayakta uyutma alışkanlığı nasıl bıraktırılır? Bebekleri ayakta uyutmanın zararları neler? Sarsılmış bebek sendromu nedir? Sarsılmış bebek sendromu belirtileri nelerdir? Ağlayan bebeği sakinleştirme yöntemleri:
Geçmiş dönemlerden günümüze kadar uygulanmaya devam eden ayakta uyutma yöntemi, çoğu annenin bebeklerinin uyuması için tercih ettiği bir uyutma şeklidir. Özellikle de ağlama krizine giren ya da huysuzluk yapan bebekleri ayakta sallayarak sakinleştirmeye çalışan anneler, anlık olarak bebeklerini susturmayı başarsa da bunun bebekler için zararlı olup olmadığını bilemeyebilir. Mızmızlanan ve ağlayan bebeğini susturmak için ayağında sallayarak uyutmaya çalışan aileler, her ne kadar çaresiz kalarak bu yönteme başvursa da farkında olmadan bebeklerini riske atabilmektedir. Sabit bir noktaya gözünü diken bebek, sallanma esnasında sersemleşerek uyumaya başlar. Bebeğin ağlama seslerinin dinmemesi üzerine sallama şiddeti bir yerden bir yere savrulurcasına daha da artar. Bu da bebeklerde beyin kanamaları gibi kalıcı beyin hasarları ile sonuçlanabilir. Peki bebekleri ayakta sallamaktan nasıl vazgeçirilebilir? Bebekleri ayakta sallamanın zararları neler? Bebekleri ayakta sallama sonucunda oluşan sarsılmış bebek sendromu nedir? Ayakta sallayarak uyutma ile ilgili bilinmesi gerekenler...
BEBEKLERİ AYAKTA SALLAYARAK UYUTMAKTAN NASIL VAZGEÇİRİLİR?
Beşikte örtünün ya da battaniyenin içine konularak uyutulmaya çalışan bebeklerde uyku işlemi işe yarıyor olsa da bu bebeğin sağlıklı bir şekilde uyuduğunun göstergesi olmaz. Birkaç defa aynı şekilde uyutulan bebekte bağımlılık yapan bu uyutma yöntemi, kısa zamandan sonra size zorluk çıkarabilir. Uygun olmayan koşullarda bebeğinizi her zaman ayakta sallamanız mümkün olamayacağı için sıkıntılı olacaktır. Bu alışkanlığın ilerlemesi bebeğin ileri ki yaşlarına kadar sürdüğü zaman çocukluk dönemindeki 5 yaş civarında bile hala ayakta sallanarak uyuyan çocuklara rastlanılabilir.
Öncelikle bebeğinizin sakinleşmesini sağlamalı daha sonradan yavaşça ayakta sallama alışkanlığını kesmeye çalışmalısınız. Peki bebeğinizi nasıl sakinleştireceğinizi biliyor muydunuz? İşte bebeklerde sakinleştirmeye yarayan bazı tavsiye yöntemler...
AĞLAYAN BEBEK NASIL SUSTURULUR? BEBEKLERDE SAKİNLEŞTİRME YÖNTEMLERİ NELER?
Anne ve babaların bebekleriyle ilgili en çok sıkıntı çektiği dönemlerden biri de 18 ay- 2 yaş dönemidir. Normalde sessiz ve sakin olan bir bebek bile bu süreç içerisinden bir anda nedensiz bir şekilde ağlama krizlerine girebiliyor. Ancak, bu krizleri doğru yöntemleri uygulayarak atlatmak mümkün.Peki bu yöntemler neler?
Kundaklama: Gevşek ve bol bir battaniye yardımıyla başını kapatarak, kalça ekleminin kıvrılmasıyla yapılan kundaklama. (Yarı kundak tavsiye edilir)
Side: Yan yatış veya sırt üstü pozisyonda uyutmak.
Sııss sesi: Bebeğin kulağına sıııs sesi çıkarma.
Emme: Emzik ya da parmak emmesi.
Çocuk Gelişimi Uzmanı Şenay Yılmaz, bebeklerin uyku düzeninin sağlanması için bazı tavsiyelerde bulundu.
-Sabahleyin sık sık kucağınıza alarak dış dünyanın farklılıklarını algılamasına yardımcı olun.
-Gün içerisinde mümkün olduğunca bebeğinizi uyanık tutmaya çalışın.
-Ağız ve burun hareketlerine bakarak uykuya dalıp dalmadığını anlayabilirsiniz.
-Uyutmadan önce ılık bir banyo yaptırın.
-Ağlayarak uykudan uyandığı zaman yumuşak bir ses tonunda konuşarak, sakinleştirin ve tekrar uyumasını sağlayın.
-Bebeğinizin uyuyacağı odanın karanlık olmasına ve kapının hafif açık olmasına dikkat edin.
-Bebeğinizi uyutmadan önce ninni ya da şarkı mırıldamak daha hızlı uyumasını sağlar.
-Uyku saatlerinden ödün vermeyin. Her gün aynı saatte uyuyup aynı saatte uyanmasını sağlayın.
Bebeğinizin sakin kalmasını sağladıktan sonra sallama alışkanlığından vazgeçirmek için uyumama nedenini anlamaya çalışmalısınız. Özellikle ilk aylarda bebeklerde kolik probleminden dolayı uyuyamazlar ve ağlarlar. Bunun haricinde ateş, soğuk algınlığı, uyku ortamındaki aşırı sıcaklıklar bebeklerin uykuya geçişini zorlaştırır. Bebeğiniz için İdeal uyku ortamını sağlarken uyku rutinlerini de geliştirmelisiniz.
Bunlar sağlandığında herhangi bir sağlık sorunu yoksa bebeğinizin kendi kendine uyumasını ve uyandığında kendini huzurlu hissetmesini sağlayabilirsiniz.
SARSILMIŞ BEBEK SENDROMU NEDİR? SARSILMIŞ BEBEK SENDROMU NASIL ANLAŞILIR, BELİRTİLERİ NELER?
'Whiplash sallama sendromu' olarak da nitelendirilen sarsılmış bebek sendromu, bebeği şiddetle ve zorla sallama sonucunda oluşan çok ciddi beyin hasarıdır. Beyin gelişimi tamamlanmayan bebekler sallandıkları zaman beyinleri kafatasına çarpabilir. Bu da beyinde morarma kanama ve şişme gibi belirtileri beraberinde getirebilir. Özellikle 2 yaş altında görülen bu sendrom 5 yaşa kadar sürebilir. Sarsılmış bebek sendromunun çoğu, bebeklerin en çok ağlamaya yatkın olduğu 6 ila 8 haftalık dönemde ortaya çıkar.
SARSILMIŞ BEBEK SENDROMU BELİRTİLERİ:
- Uyanık kalma güçlüğü
- Vücut titremeleri
- Nefes darlığı
- Az yemek
- Kusma
- Renksiz cilt
- Nöbetler
- Koma
- Felç
- Kalıcı görme kaybı (kısmi ya da tam)
- İşitme kaybı
- Zihinsel engeller