Son Konu

Bekçi Olma Şartları Nelerdir?

adanali

Yeni Üye
Katılım
20 Eki 2019
Mesajlar
11,158
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
35
Konum
Adana
Web
bilgilihocam.com
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
Son zamanlarda internette araştırılan en fazla aramalardan bir tanesi de Bekçinin kimlik sorma yetkisi var mı? Olmuştur. Bekçi nasıl olunur? sorusundan önce bekçi kime denir? Bekçinin görevleri nelerdir? konularının cevabını bulabileceğiniz haberimiz ile karşınızdayız. İşte bekçi adaylarının merakla beklediği bu meslek hakkında bilinmesi gerekenler…


Bekçi Kime Denir?
Özellikle geceleri bir bölge veya alanın güvenliğini sağlamakla görevli kişilere bekçi denir. Özel durumlar olmadığı sürece akşam 10’da başlayan bekçilerin görevi, sabah 6 sularında sonlanır. Bekçiler, silah taşıyabilme ve gerektiği takdirde kullanma gibi yetkilere sahiptir.

Bekçi Görev ve Sorumlulukları Hakkında Bilgi
Bekçiler; bahçe ve park, sokak ve cadde, toplu taşıma araçlarının olduğu bölgeler ve sokakların güvenliğini sağlamak ile görevli olan kişilerdir. Jandarma ve polis mensubu kişilerin yardımcısı pozisyonunda görev alır. Kolluk kuvvetlerimizin müdahalesine imkân bulunmayan zorunlu ve acil hallerde görev alan bekçilerimizin görevleri aşağıdaki gibi sıralanır.

  • Uyuşturan madde satıcılarını tespit etme ve yakalama,
  • Kumar, yasa dışı bahis ve buna benzer illegal oyunları oynatan ve oynayan kişileri tespit edip yakalama,
  • Halkın huzurunu, çevre güvenliğini tehdit eden kişileri tespit etmek. Gerekli görüldüğü takdirde ise polis ekiplerince gözaltına alınmasını sağlamak.
  • Bir kişinin mal, can ve ırzına saldırma ve tehditleri önleyebilmek, saldırganı derhal yakalamak,
  • Kamu düzenini ve güvenliğini bozacak yürüyüş, gösteri ve karışıklıkların yapılmasına karşı genel kolluk kuvvetleri ile beraber önleyici tedbirler almak.
Bekçilerin Genel Kolluk Kuvvetlerine yardımcı olabilme yönündeki görevleri
Bekçilerin polis ve jandarma kuvvetlerine yardımcı olabilmek adına olan görevleri aşağıdaki gibi sıralanmıştır.

  • Alanı dahilindeki gizli fuhuş yapan kişileri yakalamak,
  • Bölgesi dahilinde gelen misafir ve yabancıları önlemek,
  • Deprem, yangın, su baskını gibi tehlike ve afetler ile ilgili önbilgileri en kısa süre içerisinde polis, jandarma ve itfaiye birimlerine bildirmek.
  • Alanı içerisinde bulunan mağaza, dükkan, motorlu araç ve ev gibi malların korunması çerçevesinde sahipleri tarafından noksan alınan tedbirleri sahiplerince tamamlattırmak,
  • Görev aldığı saatler içerisinde tahdid edilen alanını fasılsız suret ile dolaşıyor olmak gibi vazifeleri bulunmaktadır.
Bekçi olma şartları nelerdir? Kimler bekçi olabilir?
Bekçi olma şartlarının en başında Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak gerektiği yer almaktadır. T.C. Vatandaşı olma şartından sonra ise gerekli şartlar aşağıdaki gibi sıralanmıştır.

  • En az lise ve dengi okullardan mezun olmak,
  • En az 1 metre 67 santimetre boy uzunluğuna sahip olmak,
  • Askerlik hizmetini tamamlamış olmak,
  • En az 18 yaşında en fazla ise 31 yaşında olmak,
  • Beden kitle indeksinin 18 ile 27 arasında değere sahip olmak,
  • Kanun gerekliliği doğrultusunda memuriyete aykırı bir durumda bulunmama,
  • Terör örgütleri ile ilgili suçlara karışmamış olmak ve yüz kızartıcı suç işlememiş olmak,
  • Bekçinin silah taşıma için gerekli olan şartlarını sağlıyor olmak,
  • Siyasi parti üyeliği bulunmamak,
  • Bekçi adayının, görev alacağı yerde en az 1 (bir) yıl süre ile ikamet ediyor olması gerekmektedir.
Bekçi olmak için başvuru kanalları nerelerdir?
Kişiler, internet üzerinde başvurabileceği gibi bireysel başvuru da yapabilirler. İnternet üzerinden olan başvurular e-devlet kapısı üzerinden alınmaktadır. Direkt olarak bireysel başvurular ise Polis Akademisi Başkanlığı’nın yapılacak olan başvuru tarihleri ile beraber bildiriliyor.

Bekçi olmak için gereken evraklar nelerdir?
Bekçi adaylarının başvuru süreçleri sınav başvuru talebinin yer aldığı dilekçe ile başlıyor. Başvuruda bulunan bekçi adaylarının aşağıda yer alan evraklar ile başvuruda bulunması gerekiyor. İşte o belgeler;

  • Diploma fotokopisi,
  • Nüfus cüzdanı fotokopisi,
  • Bir yılı aşkın süredir aynı bölgede ikamet ettiğine dair belge,
  • Başvurudan önceki bir yıl içerisinde çekilmiş olan dört adet biyometrik fotoğraf,
  • Sınav ücretinin yatırıldığına dair dekont ile beraber sınav merkezine başvuruda bulunulması gerekmektedir.
Bekçilikteki üç aşamalı sınav detayları ve bilinmesi gerekenler
Bekçilik başvurusunda bulunan kişiler ilk olarak yazılı sınava girecektir. Bekçi adaylarına bu sınavda Sosyal Bilgisi, Türkçe, Fen bilgisi, Hayat bilgisi, Genel Kültür ve Matematik derslerinde bulunan konuları içeren testlerden sınav olacaktır. Kişilerin bu sınavdan en az 50 puan alması gerekiyor. Bu yazılı sınavda başarılı olan adaylar fiziki yeterlilik sınavına tabi tutulacak. Fiziki yeterlilik sınavında ise kişilerin fiziki durumları incelenecek. Bu sınavdan ise 60 puan alan kişiler fiziki yeterlilik sürecini başarı ile geçmiş olacak.

Son aşama olarak ise adaylar sözlü mülakata alınacak. Bu adımda bekçi adayları kendilerini ifade ediyor olabilmesi, özgüven seviyesi gibi konular incelenecek. Adayların, genel kültür seviyeleri de incelenecek olup bu konuda fikirleri inceleneceği gibi bir de sunum yapmaları talep edilecek. Son aşamada, 5 farklı kategoriden sorular sorulacak ve her kategorinin 20 puanlık bir değeri olacaktır. Sözlü mülakattan ise 70 puan alan bekçi adayları bu zorlu süreci tamamlamış olacak.

Bekçilik sınav ücretimi geri almak istiyorum
Sınav başvuru sürecinde en fazla merak edilen konulardan birisi ise sınav ücretini geri almak isteyen adayların sormuş olduğu bu soru oldu. Başvurusunu internetten yapan kişiler, ödemelerini Halkbank şubesine yapmaları gerekiyor. İnternet bankacılığı, ATM ya da şubeler aracılığı ile ödeme yapan kişiler dekontu ellerinde bulundurması gerekiyor. İşte bu sınav ücretini yatıran kişiler hangi sebep olursa olsun sınava giremeyen kişiler sınav ücretini geri alamayacaklar.

Bekçi maaşları ne kadar 2020
2020 yılında bekçilerin de maaşlarında artış bekleniyor. Bu duruma göre, 2020 yılından itibaren memur maaşları için yapılan yüzde 4+4’lük zam sonrasında memurlar 2020 yılının ilk yarısında maaşlarını yüzde 4 zamlı alacak. Bu konu dahilinde, lise mezunu bekçi maaşı 4.063 TL, lisans mezunu bekçi maaşı ise 4.164 ile 4.576 arasında maaş alması beklenmektedir.

Bekçiler Polis Olabilir mi?
En fazla aranan konulardan birisi ise bekçiler polis memuru olabilir mi? Sorusu oldu. Sınav dahilinde kadroya alınan bekçiler ilk olarak “Emniyet Bekçi Adayı” olacaklar. Sonrasında polis eğitim kurumlarınca en az 3 aylık eğitime tabil tutulacak olan adaylar, tarafından 1 yıl intibak eğitimi alacak. Bu adımda göreve alışamayan öğrencilerin sözleşmeleri feshedilecek.

Sonrasında ise Emniyet Genel Müdürlüğü bekçisi olarak görev yapan kişiler 3 yıl bu görevi sürdürecek. 3 yıl sonunda “Kıdemli Bekçi” unvanı alacaklar. Yüksek öğretimi tamamlamış kıdemli bekçiler ise polis olabilecek fakat buradaki en önemli husus, bekçilikten polisliğe geçecek bekçi sayısı, başvuru yapacak olan bekçi sayısının yüzde 5’ini geçemeyecek.

2020 Bekçi alımı ne zaman yapılacak?
Bu haberimiz daima güncelleme almaktadır. Alımları Polis Akademisi Başkanlığı belirlemektedir. Başkanlıktan 2020 yılına ait bekçi alımları ile ilgili bir gelmediği için şu an net bir tarih bulunmuyor. 2020 bekçi alımı ile ilgili resmi açıklama geldiği an bu sayfamız güncellenerek sizlere 2020 yılındaki bekçi alımı ilgili tüm detayları vereceğiz.

Bekçilerin kimlik sorma yetkisi var mı?
Bekçilerin kimlik sorma yetkisini araştıran kişiler çok farklı cevaplar ile karşılaşmakta. Bu konuda, İzmir’de iki genç ile mahalle bekçileri arasında yaşanan kimlik tartışmasının yargıya taşınması ile beraber mahkeme, bekçilerin kimlik kontrolü yapma yetkisinin olmadığını belirtirken Emniyet Genel Müdürlüğü’nün yapmış olduğu açıklamada ise, “Bekçilerin şüpheli kişilere kimlik sorma yetkisi vardır.” Dendi.

Emniyet Genel Müdürlüğü’nün yapmış olduğu açıklamanın bir bölümünde ise Mahalle Bekçilerinin Görevleri ile ilgili Olarak Riayet Etmeleri Gereken Hususları Gösterir Yönetmeliği’nin 16. maddesindeki “Bekçiler bölgeleri içinde dolaşan şüpheli şahısları takip eder ve hüviyetlerini araştırırlar” hükmüne göre Çarşı ve Mahalle Bekçilerinin kişilere kimlik sorma yetkileri mevcuttur.” Dendi.

Bu haberimizde size Bekçi kime denir? Bekçi maaşları 2020 yılında ne olacak? Bekçi olma şartları nelerdir? Gibi soruların cevabını verdik.
 
Üst Alt