Son Konu

Bel fıtığı nüks eder mi?

makaleci

Yeni Üye
Katılım
14 Ocak 2020
Mesajlar
351,088
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
36
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
Lomber disk hernisi öbür ismiyle bel fıtığı, dimağ ve hudut cerrahisi pratiğinde en sık karşılaştığımız hastalıklarındandır. Bu hususta sitemiz içinde sizin ameliyat kararlarınıza ışık tutacak bir çok haber mahal almaktadır. Fakat tüm hastalarımızın sorduğu bir soruya açıklık getirmek istiyorum. Bu da ‘ Bel fıtığı ameliyat sonrası nüks eder mi? ‘ sorusu. Karşılığı ise ‘ Evet, nüks edebilir'. Lakin bu orantı bugüne kadar yapılmış araştırmalarda %5-11 arasında değişmektedir. Bu orantı bel fıtığı ameliyatı için kullanılan tüm tekniklerde benzeridir. Nüks dediğimiz kavram nedir?. Bu hususta hastalarımızın zihninde bir karışıklık var. Bunun da nedeni nüks kavramının yeteri kadar düzgün açıklanmamış olması. Bildiğiniz üzere bel fıtığı tanımlanırken, bel omurlarının numaraları ve hangi tarafta olduğu ile tanımlama yapılır. Örneğin SAĞ L4-5 disk hernisi (bel fıtığı) üzere. Bu olgunun nüks olarak sayılabilmesi için hastada yine SAĞ L4-5 disk hernisi (bel fıtığı) olması gerekir. Tıpkı aralıkta SOL tarafta (yani ameliyat edilen tarafın karşı tarafında) yahut bir öbür uzaklıkta olan bel fıtığı nüks demek değildir. Bu yeni bir bel fıtığı demektir ve nüks olarak adlandırılmamalıdır.

Nüksün engellenmesi için hastanın ameliyat sonrası ömrüne daha itina göstermesi ve ameliyat sonrası tekliflere tam manasıyla uyması gerekir. Bunları kısaca özetleyecek olursak,

·Birinci 2 haftalık vadede merdiven çıkmanız gerekli ise basamakları birer birer, her basamakta bir ayağınızın yanına oburunu getirerek çıkınız.

·Oturarak yemeğinizi yiyebilirsiniz. Yemek yemek için oturduğunuzda sırt desteğinizin olmasına ve imkanlı ise sandalyede oturarak yemek yemeye ihtimam şovunuz.

·Sandalye yahut koltuğa oturmak için kendinizi düşüyormuş üzere bırakmayınız. Yavaş ve denetimli olarak oturma durumuna geçiniz. Kalkarken dizlerinizden yahut koltuk kenarlarındaki kolçaklardan destek alınız.

·Birinci günler belinizde bazen ağrı, yanma hissi ve batma üzere yakınmalar olabilir. Bu nedenle endişelenmeyiniz. Bu durumda yatağınızda yatarak dinlenme yolunu seçiniz.

·Yatağınızın bel sıhhati için makul bir yatak olmasına dikkat ediniz. Bundan sonraki ömrünüzde koltuk, kanepe üzere taraflarda yatmayınız.

·Yataktan kalkarken evvel tam yan dönünüz, daha sonra ellerinizle yandan destek alarak oturur duruma geçiniz ve o denli kalkınız.

·Tuvalet için mutlaka alafranga tuvalet kullanınız.

·Ayakkabınızı oturarak giymeye itina şovunuz. Çok yüksek topuklu yahut topuksuz ayakkabılar giymeyiniz. Orta yükseklikte olan ayakkabılar daha makul olacaktır.

·Yüksekten bir şey alırken elverişli bir yüksekliğe çıkarak almaya çalışınız.

·Uzun müddetli birebir durumda oturmayınız. En azından her saat başı kalkıp 5 dakika mühletle geziniz.

·10. günden itibaren dışarı çıkarak yürüyüşlere başlayınız (önce kısa aralıklar (10-15 dk), 30. günden sonra daha uzun aralar (20-30 dk)).

·Masa başı iş yapıyorsanız 1 ay sonra işinize başlayabilirsiniz. Daha ağır iş koşullarında çalışanlar 45 gün sonra işlerine dönebilirler.

·Birinci 45 gün yük taşımamaya, sonrasında ise her iki elinizde yekun 5 kg.dan çokça tartı taşımamaya itina şovunuz. Yük kaldırırken çömelerek ve yükü olabildiğince vücudunuza yakın olarak kaldırınız.

·Kilo almamaya, ziyade kilonuz varsa vermeye çalışınız.

·Ameliyat sonrası bedensel temas sporlarından kaçınınız. Yürüyüş ve imkanlı ise yüzme üzere sporlarını tercih ediniz.

·Ameliyat sonrası birinci 1 ay otomobil kullanmayınız. Sonrasında kent içi kısa aralıklarda kullanabilirsiniz. Aracı siz kullanıyorsanız uzun ara yolculuklar 45.günden sonra yapılabilir. Lakin her 1.5 saatte bir durarak 10 dk ara verip, kısa yürüyüş yapınız.

·Kısa aralıklı uçak yolculuklarını birinci 10 gün sonrası yapabilirsiniz. Daha uzun olan yolculuklar (okyanus aşırı) birinci 45 gün sonrasında yapılmalı ve uçakta her saat başı kalkarak dolaşılmalıdır.

·Masa başı işte çalışanlar bel destekli ortopedik özelliği olan sandalye kullanmalı ve her saat başı 5 dk kalkıp dolaşarak, sonrasında tekrar oturmalıdır.

·Bel egzersizlerine çoklukla 60.günden sonra başlanabilir. Ama başlamak için yeniden de doktorunuzun onayını almak münasip olacaktır. Başlangıçta hareketlerinizde ağrı olabilir. Ancak vakit içinde hareketleriniz ağrısız hale gelecektir.

·Sağlıklı günlerde görüşme dileğiyle...



 
Üst Alt