Son Konu

Besinler erken ergenlik yapar mı

makaleci

Yeni Üye
Katılım
14 Ocak 2020
Mesajlar
351,088
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
36
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
Olağanda ergenlik bulguları kızlarda 8-13, erkeklerde 9-14 yaş arasında başlar. Erken ergenlik kızlarda daha sık görülür. Şişmanlık başlı başına erken ergenlik sebeplerinden biridir.

Bugün için erken ergenliğin “endokrin bozucular” olarak isimlendirilen ve hormonal istikrarları bozan kimi unsurlar nedeniyle gelişebildiğini biliyoruz. Örneğin, doğal yollarla üretilmediği için endokrin bozucular içeren domates, çilek, fındık, salatalık, elma, portakal ve gibisi birçok sebze-meyve, hormonla büyütülen hayvanların etleri , sütleri ve yumurtalarının tüketilmesi ve sanayide kullanılan kimyasallarla temas edilmesi erken ergenlik nedenleri arasındadır.

İçerisinde ZEA ( mısır ) ve lesitin ( emülgatör ) bulunan endüstriyel besinler çocuklarda erken ergenliğe neden olur. Hormonlu besinlerdeki hormon orantısı çok düşüktür. Onbeş-yirmi kez yemek ile sorun çıkmaz lakin bu besinlerin yıllar uzunluğu tüketilmesi ile düşük seviyedeki hormon vakitle vücutta yağ dokusunda birikir. Bu yüzden ziyade kilolu evlatlar hormonlu besinlerden daha çokça etkilenirler. Çok düşük veladet yüklü bebekler erken ergenlik açısından risk altındadır. Bir bebek doğuştan kilolu ise ve erken çocukluk çağını kilolu geçiriyorsa ileride bir ergenlik sorunu çıkma ihtimali düşük iken zayıf bir evladın süratli ve kısa vadede kilo alması erken ergenliği başlatabilir. Mümkün olduğunca tavuk eti, al et, süt, süt eserleri, çilek, domates, salatalık üzere eserler muteber mekanlardan alınmalı, şekerli gazlı içecek, abur cubur tüketimi azaltılmalı, spor yapmak özendirilmeli.

 
Üst Alt