Son Konu

Bİlİm adamlari İle İlgİlİ tİyatro

bilgiliadam

Yeni Üye
Tepkime
42
Credits
-46,831
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
Bİlİm adamlari İle İlgİlİ nasil tİyatri yapilir?

Cevap: Bİlİm adamlari İle İlgİlİ tİyatro

Sahne 1 :

Einstein'ın evi Oldukca yoksul gorunumlu bir oda Yerde eski bir halı Sobanın uzerinde kuruması icin asılmış cocuk bezleri Lavaboda birkac tabak canak
Odanın kıyısında bir beşik ( icinde bebek ) Odanın ortasında Einstein'ın yerlere serdiği kitapları, hesaplarını yaptığı kağıtlar Kağıtların arasıda cocuk oyuncakları
Bir koşede kanepe ve sandalye gorulmektedir)

1BOLUM

EINSTEIN – ( Kısa pantolonlu, sacları darmadağınık bir halde, elinde komur kovasıyla girer Kovayı sobanın yanına bırakır ) Merhaba Milevya ! Nasılsın ?
MILEVYA – ( Yoksul giyimlidir Omuzlarında şalı vardır ) Nasıl olabilirim Gorduğun gibi bezleri kurutuyorum ( Topladığı bezleri katlar, sepete koyar )
EINSTEIN – ( Sandalyeye kurulur Bacak bacak uzerin atar ) Ozel Gorecelik Teorim ile ilgili yazımı bilim dergisinde yayımlamışlar Bundan boyle cocuk bezi kurutmaya son Odun komur taşımaya son Zengin olacağız Milevya Kocan unlu bir fizikci artık ( Dalgınlaşır Yerdeki kağıtlarına eğilir )
MILEVYA – ( İzleyicilere )Dereyi gormeden pacaları sıvıyor( Einstein'a) Kahve ister misin?
EINSTEIN – ( Dalgın calışmaktadır Kağıtların birkacını toplar Kendi kendine ) Artık sizi dosyalayabilirim
MILEVYA – ( Sobanın uzerindeki caydanlıktan bir fincan kahve doldurur Einstein'ın onune oturur ) Einstein ! Sıcak bir kahve ?
EINSTEIN – ( Gulumseyerek kahveyi alır ) Teşekkurler Milevya ( Kağıtlarına eğilir )
MILEVYA – ( Lavaboda bulaşıkları yıkamaya koyulur Bu arada beşikteki bebek ağlamaya başlar Milevya'nın arkası donuktur ) Einstein, bebeği sallar mısın ?
( Einstein dalgındır Milevya'yı duymaz Milevya donerek ) Einstein, lutfen bebeği susturur musun ?
( Einstein kendisini calışmaya vermiştir Milevya ellerini kurularken )
Aman tanrım! Yine dalgınlığı uzerinde ( Milevya beşiği cekerek Einstein'ın ayak ucuna yaklaştırırEinstein'ın ayağını beşiğin korkuluğuna takar Beşiği sallaması icin Einstein'ın ayağını hafif ceker, bırakır Beşik sallanır,bebek susar )
HANS – ( Kanepede oturmaktadır Beşikteki bebeğin sesiyle uyanmış, gozlerini ovuşturmaktadır ) Anne ! Anneciğim !
MILEVYA – Tamam ( Hans'ı Einstein'ın yanına oturtur Eline cıngırak verir ) Oyna sen burada, ben şimdi hazırlarım corbanı
( Einstein bir yandan hesaplarıyla uğraşırken ote yandan, ayağıyla beşiği sallamayı surdurmektedir Milevya lavaboya giderken, Einstein'ın ayağını beşikten cıkarır )
HANS – ( Elindeki cıngırağı Einstein'ın kulağının dibinde sallamaktadır Soğumuş kahveden icer, yuzunu buruşturur İcmesi icin Einstein'a da uzatır Einstein uzatılan kahveyi bilincsizce icer Hans kahve fincanı elinde ağlayarak annesinin yanına gider Eteğini cekiştirir ) Anne, anneciğim ! Baba icti !
MILEVYA – Ağlama bebeğim, o zaten babanın kahvesiydi ( Yanağını okşar) Aferin oğluma Babasına kahvesini icirmiş ( Fincanı elinden alır) Bunu yerine koyalım
( Tencereyi gosterir) Bak, anneciğin mis gibi corba yaptı sana
( Hans koşarak Einstein'ın yanına gider Kağıtların altında kalan arabasını almak ister, alamaz Cıngırağıyla Einstein'ın kafasına vurur)
MILEVYA – ( Elinde corba kasesiyle gelir) Yapma Hans! Cok ayıp ama Bak baba calışıyor ( Hans vurmayı keser Milevya yere oturur) Gel bakalım Ham yapsın guzel oğluuum
( Beşikteki bebek ağlamaya başlar Einstein calışmayı bırakır Dalgın kalkar Kemanını alıp calmaya başlar)
MILEVYA – ( Corba kasesini Hans'ın onune bırakır) Kendin yiyebilirsin Hans
( Beşiği sallamaya başlar) Einstein !
EINSTEIN – ( Calmayı bırakır) Evet Milevya!
MILEVYA – ( Uzgun ) Sana soylemiştim Almanya'yı sevmiyorum Zurih'e donmek istiyorum
EINSTEIN – Nasıl istersen Milevya ( Yeniden kemanını calmaya başlar)

2BOLUM

(Einstein'ın evi Oda bomboştur Yalnız yerde Einstein'ın bilimsel calışmalarının kopyaları ve bir suru kullanılmış kağıt vardır Odanın koşesinde eski bir ortu gorulmektedir)
EINSTEIN – ( Elektrik şokuna maruz kalmış gorunumu vardır Ayakları cıplaktır Yerde oturmakta, kağıtlara hesaplar yapmaktadır Kapı vurulur) Giriniz!
ELSA – ( Girer İri yarıdır Kolunda canta, başında şapka vardır Şaşkın ) Kuzen! Burada ( Cevresine bakınır) nasıl yaşıyorsun? Eşyaların nerede?
EINSTEIN – Onları Milevya'ya gonderdim
ELSA – Milevya gittiğinden beri kendini iyice bıraktın ( Lavaboya gider Ocağın uzerindeki tencereyi acar Yuzunu buruşturur İğrenerek, kendi kendine ) Corbasının icinde yumurta haşlıyor! Tavuk pisliği de hala uzerinde Kuzen! Kendini calışmaya oyle kaptırıyorsun ki yakında sağlığın bozulacak
( Koşedeki ortuyu ayağıyla iter) Bu nedir kuzen?
EINSTEIN – ( Başını kaldırıp bakar) Uyurken uzerime alıyorum
ELSA – Yazık, cok yazık Sağlığını hic duşunmuyor musun? ( Einstein'ın onune comelir) Bu calıştığın nedir?
EINSTEIN – Genel Gorecelik Teorisi
ELSA – ( Einstein'ın yanına oturur) Bir dakika kuzen ( Einstein'ın kağıtlarını elinden alır İyice gozune yaklaştırıp bakar) Nedir bu gorecelik dediğin teori?
EINSTEIN – Buyuk mesafelerde zaman ve mekan gorecelik kazanır Sadece ışık hızı sabit kalır
ELSA – ( Bir an duşunur) Hicbir şey anlamadım
EINSTEIN – Gecen gun işe gitmek icin tramvaya binmiştim Saat kulesinin bulunduğu caddeye bakıyordum Diyelim ki tramvay ışık hızıyla gidiyor Ben de kulenin bulunduğu saate bakıyorum Gorecelik teorime gore kulenin tepesindeki saat durmuş gibi gorunuyor Buna (bilgi yelpazesinet) karşılık kolumdaki sat daha yavaş hareket eder cunku hız, ışık hızına yaklaştıkca zaman yavaşlar Işık hızına ulaşıldığında ise zaman sıfır noktasındadır Hızları ışık hızına yaklaştığında zaman her gozlemci icin aynı değildir
ELSA – Ya “gercek zaman ne olacak? Saat kulesi ve kolumuzdaki saat gercek olan tek saati gostermek zorunda değil mi?
EINSTEIN – “Gercek zaman diye bir şey yok Zaman sadece olculduğu anı gosterir Zamanı olcebilmenin başka yolu yoktur
ELSA – ( Cantasından bilim dergisi cıkarır Sevinerek ) Bu anlattıkların yani Gorecelik Teorin kanıtlanmış ( Dergiyi acar) Burada oyle yazıyor Ama bu teorin akla şunu getiriyormuş : İkizlerden biri uzayda ışık hızına yakın bir hızla uzun bir yolculuğa cıkarken, oteki evde kalır
EINSTEIN – ( Sozunu keser) Astronot olan ikiz geri donduğunde diğerinden daha genctir
ELSA – Neden?
EINSTEIN – Bulunduğu yerde kalan ikiz “normal zamanı yaşarken, uzaydaki ikizin zamanı yolculuğu boyunca yavaş ilerlemiştir ( Elsa'nın elindeki dergiyi alır Gururla bakar, kapatır Onundeki kağıtlara eğilir, calışmaya koyulur)
ELSA – ( Ayağa kalkar) Kuzen! Benim eve gelsene ( Cantasından minik bir makas cıkarır )
EINSTEIN – Nicin Elsa?
ELSA – Baksana yaşadığın yere kuzen Sağlığın bozulacak ( Einstein'ın arkasında diz ustu coker Saclarını kesmeye başlar Bu arada Einstein'ın yazdığı kağıdı dolmuştur Bakınırken Elsa'nın cantası gozune ilişir Formulu cantanın uzerine yazar Bu arada Elsa boynunu kırarak Einstein'ın saclarına bakar) Eveet, cok guzel oldu ( Cantasını aranır Einstein uzerine yazı yazmaktadır, ceker alır) Kalk kuzen! ( Elinden tutar) Hadi bize gidiyoruz! Ben sana bakarım
EINSTEIN – Bir saniye Elsa ( Elindeki kağıda bakar) Şey, canta nerede? Az once bir formul yazmıştım uzerine ( Cantayı almaya calışır)
ELSA – ( Cantasını ceker) Olmaz kuzen! Cantamı karalamana izin veremem
EINSTEIN – Lutfen Elsa Ufak bir şey ekleyeceğim
ELSA – ( Cantasına iyice sarılır) Hayır!
EINSTEIN – ( Bir hamleyle Elsa'nın eteğini tutar) Ne olur dur, kıpırdama!
ELSA – ( Geri sıcrar) Ne yapıyorsun?
EINSTEIN – ( Formulu Elsa'nın eteğine yazar) Oldu işte
ELSA – ( Bağırarak ) Yeni aldığım elbiseme!
EINSTEIN – ( Duymazdan gelirElsa'nın koluna girer) Hadi gidelim Ha sakın unutma Evde cantanı ve elbiseni bana vereceksin
ELSA – (Gulerek) Tamam tamam (Cıkarlar)

Sahne 2:

Elsa'nın evi Odada masa, koltuklar, kitaplık vardır Einstein masada oturmuş, gazete okumaktadır Masanın uzerinde Einstein'ın calışma kağıtları ve kitapları vardır Ayrıca Eintein, derli toplu gorunmektedir Elsa koltukta oturmuş, dikiş dikmektedir Kapı calınır, Elsa acarGelen Leo'dur)

LEO – Merhaba Elsa
ELSA – Buyurun, hoş geldiniz (Yerine oturur)
EINSTEIN – (Ayağa kalkar, elini uzatır) Hoş geldin dostum, nasılsın?
LEO – (Einstein'ın elini sıkar, koltuğa oturur) Teşekkur ederim, sen nasılsın? Uzgun gorunuyorsun?
EINSTEIN – (Elindeki gazeteyi gosterirUzgun) Yedi cocuklu bir aile, buzdolabından sızan zehirli gazların etkisiyle uyurken olmuşler (Gazeteyi Leo'ya uzatırLeo uzgun bakar) Bunu onlemenin bir yolu olmalı
ELSA – (Ayağa kalkar) Kahve ister misiniz?
EINSTEIN – Teşekkurler Elsa İyi olur (Elsa cıkar)
LEO – Elsa'yla evlendiniz değil mi?
EINSTEIN – Evet evlendik Leo, istersen şu laboratuara gidip buzdolabı uzerinde biraz calışalım (Işıklar kararır)
(Einstein ve Leo'nun onunde bir buzdolabı vardırCalışmaktan kan ter icinde kalmışlardır)
EINSTEIN – (Buzdolabının arkasından) Tamam Leo, buyuk vidayı ver (Vidayı takar) Şimdi kucuk vidayı ver (Alır,takar) Şu kabloyu bağlar mısın lutfen (Leo'da buzdolabının arkasına girer İşte oldu Bundan sonra pompadan zehirli gaz sızsın da gorelim Calıştır bakalım Leo (Buzdolabının arkasından cıkar)
LEO – (Fişi takar,elini duğmeye goturur) Umarım korktuğumuz başımıza gelmez Calıştırıyorum
EINSTEIN – Calıştır Leo duğmeye basar Buzdolabından cakal ulumasına benzer ses cıkar Einstein ve Leo şaşkın kulaklarını tıkarlar)
EINSTEIN – Leo, tanrı aşkına Leo, kapat şunu!
(Işıklar karar)
(Einstein masa başında calışmaktadır Leo heyecanla girer)
LEO – Einstein! Sevgili meslektaşım, kutlarım! (Elini sıkar) Nobel Fizik Odulu almışsın!
EINSTEIN – (Elini sıkarken, gulumseyerek) Evet oyle Teşekkur ederim
ELSA – (Girmiştir) Hoş geldin Leo Bunu kutlamak gerekir Ama ben Einstein'ın nicin odul aldığını hala anlamış değilim
LEO – (OtururEinstein'e) Elsa'ya acıklamadın mı?
EINSTEIN – (Elsa'ya) Benden onceki fizikciler ışığın parcacık mı, dalga mı olduğuna karar verememişlerdi Ama ben diyorum ki, ışık parcacıklardan yani fotonlardan oluşuyor Ve ışık girişimlerde yaptığına gore dalgadır
ELSA – Işık hem parcacık hem dalga Benim anlayacağım şekilde ornek versen Einstein Şoyle gozumde canlansın
EINSTEIN – Koyun surusunu duşun Elsa Tek tek parcacıklar halindedirler ama, birbirlerine bağlı olarak yaşarlar Yani gidecekleri yere hep birlikte giderler Yolda hicbirisi kaybolmaz Soz gelimi Dunya'dan Ay'a bir lazer demeti gonderildiğinde boyle olur Doğası gereği Yonelimcilerdir Ayrıca ışık boşlukta yayılır Ve hızı evrenseldir Hicbir cisim yada fiziksel olay ışık hızından daha buyuk bir hızla yayılamaz
ELSA – (Anlamış gibi) Aslan kocacığım! Işığı koyun surusune benzetiyor Ve Nobel Fizik Odulu'nu alıyor (Alkışlar)
LEO – Sen gene anlamamışsın Elsa Einstein ışığın yapısını, teknolojide kullanıma yardımcı olabilecek bicimde acıklıyor Orneğin televizyonun geliştirilmesi, kapıların otomatik olarak acılmasını sağlayan elektrik goz, ışık teknolojisinin urunleridir
ELSA – Ha oyle mi Tamam oyleyse
LEO – Elbette cok iyi Einstein! Bu ışık teorinden yola cıkarak atomu da acıklıyorsun Işıktaki enerji sayesinde atomun parcalanabileceğini
EINSTEIN – (Gulerek sozu alır) Evet, atomu da kurtlara benzetiyorum Elsa'nın anlaması icin Yalnız ve zalim olan kurtlar Aynı durumda birden fazlası bulunmayan; elektronlar, protonlar, notronlar ve temel tanecikler Aralarında koyun alışverişiyle kurt topluluğu Nukleonlar ve elektronlar İşte bu e mc² formulumle kutle, enerji ve ışık hızı arasındaki bağlantıyı ortaya koyuyorum Madde katılaşmış bir enerjdirEğer madde herhangi bir şekilde enerjiye donuşturulurse, kucucuk bir kutlenin oldukca etkili miktarda enerji ortaya cıkaracağını ifade ediyorum
LEO – (Elsa'ya) Einstein unlu bir fizikci artık (Einstein'a) Odul olarak verilen parayı nasıl değerlendirmeyi duşunuyorsun?
EINSTEIN – Milevya'ya, ilk karıma gondereceğim Soz vermiştim ona, bir gun para kazanır
ELSA – (Einstein'ın sozunu keserek kalkar) Birer kahve icsek hic de fena olmaz (Cıkar)
EINSTEIN – (Leo'ya) Buzdolabından haber var mı?
LEO – AEG Araştırma Enstitusu beğenmiş ama, patent vermiyor Biliyorsun İkinci Dunya Savaşı Dunya ekonomik ve siyasi bir kriz yaşıyor
EINSTEIN – Evet
LEO – (Alcak sesle) Biliyor musun? Adolf Hitler oldurulmen icin yirmi bin mark odul koymuş!
EINSTEIN – (Kendi kendine) Bu kadar değerli olduğumu bilmiyordum (Leo'ya) Neden peki?
LEO – (Alcak sesle) Neden olacak Birincisi silahlanmaya karşı her gun bir yerlerde konferans veriyorsun İkincisi Siyonizme buyuk destek veriyorsun Yahudileri destekliyorsun
(Işıklar kararır Sahnenin sağ ve sol tarafındaki bir kursude Hitler guya halkına bir konuşma yapmaktadır)
HİTLER – (İzleyicilere bir sure bakar Sol eli kemerinde, sağ elini ileriye doğru uzatır) Ustun Alman ırkı! Amacımız, Alman olmayan butun ırkları ortadan (bilgi yelpazesinet) kaldırmak! Ozellikle de yahudileri Einstein'da bir Yahudi'dir Gereğinin yapılması (İzleyicileri suzer) Ustun Alman ırkı dunyada bin yıl hukum surecektir İlk hedefimiz bin yıl! (Alkışlarla kursuden iner Cıkar)
(Sahne aydınlanır Einstein ve Elsa kahve icmektedirler)
EINSTEIN – (Masada kahveden bir yudum alır) Eline sağlık Elsa
ELSA – Afiyet olsun (Kapı vurulur Leo girer Oldukca heyecenlı)
LEO – Einstein!
EINSTEIN – (Leo'ya doğru bir iki adım atar) N'oldu Leo? Otur şoyle Lutfen sakin ol Elsa, sevgili meslektaşıma bir kahve getirir misin? (Elsa cıkar)
LEO – (Kendini koltuğa bırakmıştır) Einstein! Almanya senin bulduğun e mc² formulune korkunc bir uygulama alanı bulmuş! Alman bilim adamları atomu parcalamışlar! Yakında akıl almaz guclu bir bomba yapabilecekler!
EINSTEIN – (Eli ayağı titreyerek masaya yonelir) Hayır olmaz! Olmamalı! Bu korkunc bir şey!!! (Kalem ve kağıt alır) ABD Başkanı Roosevelt'e bu durumu bildireceğim (Sahne kararır)
(Hitler'in konuşma yaptığı kursude ABD Başkanı Roosevelt gorulmektedirİzleyicileri suzer)
ROOSEVELT – Cok değerli bilim adamları! Unlu Alman fizikci Einstein'dan bir mektup aldım Hitler atom bombası yapıyormuş Bu duruma engel olmamı istiyor Mumkun değil Rakiplerimiz bomba yaparken bizler boş duramayız Biz neden atom bombası yapmayalım Bunu sizden istiyorum Einstein gibi karşı cıkarsanız eğer Bilin ki vatan hainisiniz!
(Sahne aydınlanır Einstein ayağa kalkar Sahne onune gelir İzleyicilere)
EINSTEIN – Ben e mc² formulunu insanlığın yararına kullanılsın diye bulmuştum Boyle olmasını hic istemedim Atom bombasının yapılmasının yapılmasına, yaşadığım surece karşı cıktım Evrenin yasalarını değiştirdim, insanları değiştiremedim

Üst Alt