Son Konu

Bleacing - beyazlatma nedir? Beyazlatma (bleaching) işlemi nasıl yapılır?

makaleci

Yeni Üye
Katılım
14 Ocak 2020
Mesajlar
351,088
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
36
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0

"Bleaching" yani dişlerin "ağartılması" süreci son yıllarda büyük gelişim göstermiştir ve yetkili diş hekimliği organizasyonlarınca sağlamlılığı kabul edilmiş bir tedavi formülüdür. Şayet birey dişlerinin formundan şad ise , renginden şad değilse diş beyazlatma en esirgeyici prosedürdür .
disbeyazlatma-1.jpg

Dişlerimiz laf konusu olduğunda onların beyazlıkları her hengam sıhhat ve estetiğin vazgeçilmez ögesi olarak kabul edilmiştir. Dişlerimiz yaşayan, dış ortamla bağlantı halinde ve ondan etkilenen canlı dokulardır. Yediğimiz ve içtiğimiz bir çok unsur onlar üzerinde tesire sahiptir. Bunlar arasında kahveyi, sigarayı, çayı öncelikliler arasında sayabiliriz. Bunların yanı sıra genetik ve fizyolojik yapımıza bağlı olarak da dişlerimizde renklenmeler oluşabilir.

Unutmamalıyız ki dişlerimizin periyodik olarak 6 ayda bir diş doktoru denetiminden geçmesi çok kıymetlidir. Doktorunuz tarafından size uygulanan diş taşı ariliği beyazlatmadan külliyen munfasıl bir tedavidir. Bu tedavide dişlerinize bir beyazlatma uygulanmaz periodontal dokuların (diş eti, çene kemiği, diş lifleri) sıhhatinin devamı amaçlanır. Beyazlatma bu tedavinin büsbütün başka bir yaklaşımdır.
Bu nedenle diş hekimliğinde gelişimle birlikte dişlerin beyazlığını sağlayacak bir çok unsur de geliştirilmiştir. Günümüzde geçmiş devirlerle karşılaştırıldığında nispeten başarılı ajanlarla, dişlerde yüksek aşamada fark edilir bir beyazlatma sağlamak artık mümkün olmaktadır. Temel prensip olarak mine yapısına sinmiş renklenmeler mine yapısına hiç zarar verilmeden alınmakta ve yapı oksijen ile kuvvetlendirilmektedir.

Sıkça yapılan bir günah piyasaya sürülmüş hiçbir denetimi olmayan ve denetlenmemiş eserlerle dişlerin beyazlatılmaya çalışılmasıdır. Bu eserler dişleri geri dönüşümsüz beyazlatmadan çok uzak ve minede onarılması güç zararlar oluşturan yapıda ajanlardır.
Bu yüzden dişlerimizin canlı dokular olduklarını unutmadan onlarla ilgili kararları ve pratikleri hekimimizle birlikte yapalım.

Beyazlatma (bleaching) süreci nasıl yapılır?

Şu anda bilinen iki değişik beyazlatma usulü vardır.

1- Home Bleaching ( Konut Tipi Beyazlatma metodu )
Bu usulde doktor dişlerden ölçü alarak laboratuara bu ölçüyü verir . Alınan bu ölçüden dişlerinizin üzerine tam oturan , ince şeffaf bir plak hazırlanır .
Bu plağın içine geceleri yatmadan önce diş beyazlatma ajanı uygulanarak diş beyazlatma süreci gerçekleştirilir . Beyazlatma süreci gece uykuda gerçekleşir . Kaç gece yapılacağı doktorunuzun yapacağı muayene sonucunda ortaya çıkacaktır .

disbeyazlat.jpg
Laser bleaching

Laser bleaching

Dişler üzerine uygulanan bleaching ajanının bir lazer kaynağı ile aktive edilmesiyle yapılan beyazlatma tekniğidir .Lazer ile beyazlatmada yarım saatte üst çene ve yarım saatte alt çene beyazlayabiliyor
Dişlerde istenmeyen lekeler neden oluşur?
Bunun bir çok sebebi olabilir. En yaygın olanları; yaşlılık, dişleri boyayan hususların (kahve, çay, kola, sigara vb.) tüketimi, travmalar, eski protezler, kaplamalar, dolgulardır. Dişlerin oluşumu boyunca kullanılan antibiyotik (tetracycline) yahut ölçüsüz florit tüketimi de dişlerde renklenmelere yol açabilir.
Bu durum dişin yapısından ileri gelebileceği üzere diş etkenlerin boyaması ile, gelişim çağında alınan antibiyotik ya da florür nedeni ile, yaşlılıkla, dişe gelen bir darbe nedeni ile de olabilir.

Beyazlatma süreci kimlere uygulanabilir?

Acilen çabucak herkese! Fakat, tedavinin tesirli olamayacağı kimi durumlar vardır. Diş doktorunuz tam bir ağız içi denetim ve teşhisi ile dişlerin bu süreç için münâsib olup olmadığını belirleyecektir. Dişleriniz sağlıklıysa daha beyaz ve doğal gülümseme için ülkü bir tahlildir. Burada göz önünde tutulması gereken bahis porselen dişlerin ve dolguların renklerinin stabil olduğu ve beyazlatmada beyazlamayacağıdır .

 
Üst Alt