Son Konu

Boş gebelik nedir? Boş gebelik belirtileri nelerdir?

Stillwater

Yeni Üye
Katılım
30 Mar 2022
Mesajlar
9,225
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
45
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
Boş hamilelik belirtileri hamilelik belirtileri ile hemen hemen aynıdır. Kramp, acı veya kanama yok. Sadece ultrasonografi ile gestasyonel kesenin yokluğu ile ortaya çıkar. Boş hamilelik kalıtsal bir durum değildir. Kromozomal bozukluklar, boş hamileliğin yanı sıra sperm ve yumurta kalitesinin düşüklüğü ve bir anormallik arasındadır. İnsanlar arasında su hamileliği denilen bu fenomende, hamilelik kesesi oluşur, ancak kesede embriyo yoktur. Boş gebelik (su gebeliği) adet düzensizliği olan kadınlarda sık görülen bir sorundur. Erken gebelik, düşüklerin ana nedenidir. Anneden gelen yumurta babanın spermiyle döllenir ve embriyo kanaldan çıkar ve uterusa yapışır. Ancak embriyo, içinde oluşamaz. Boş hamilelikte hasta derhal iptal edilir. Rahimdeki kese tamamen kürtajla temizlenir. Kürtajdan sonraki 1 ay içinde hamile anne tekrar hamile kalır. Tekrarlayan düşükler 3-4 civarında ise, tehlike vardır, ancak boş hamilelikten sonra sağlıklı hamilelik oranı yüksektir.

Bir kadın hamile kaldığında döllenmiş yumurta uterus duvarına yapışır ve yerleşir. Yaklaşık 5-6 haftalık gebeliğin sonunda, bir embriyo bulunmalıdır. Fetüsün geliştiği gebelik kesesi yaklaşık 18 milimetre genişliğindedir. Hamilelik boş olmasına rağmen, gebelik kesesi oluşur ve büyür, ancak embriyo gelişmez.

Boş hamilelik durumlarında, hem idrar hem de kan hamilelik testleri olumludur. Adet döneminde düzensiz dönemleri olan kadınlarda boş hamilelik sık görülür.

Boş gebelik ne zaman anlaşılır? Boş gebelik kaçıncı haftada belli olur?​

İlk 12 haftada gerçekleşen düşüklerin yaklaşık yüzde 50 sinin nedeni, boş gebelik oluyor. Teşhisi, ultrason ortamında embriyo ve kalp atımları görülmesi gereken haftalarda kesenin boş olarak görülmesiyle beraber konuyor.

Boş gebelik belirtileri nelerdir?​

Boş gebelikte de hamilelikte görülen belirtiler görülebiliyor.

  • Adet gecikmesi
  • Hamilelik testinin pozitif olması
  • İlk hamilelik bulgularından sonra kramp veya damlama şeklinde kanama
  • Karın bölgesinde ağrı
  • Mide bulantısı olmaması
  • Göğüs hassasiyetinin azalması
  • Normal idrara çıkma
  • Vajinal akıntı (hafif kahverengi)
  • Kusmada azalma

Boş gebelik nedenleri nelerdir? Boş gebelik neden olur?​

Genellikle, gen taşıyan yapılar olan kromozomlardaki sorunlardan kaynaklanır. Bu düşük kaliteli bir sperm veya kapak olabilir. Veya anormal hücre bölünmesinden kaynaklanıyor olabilir. Ne olursa olsun, vücut hamileliği durdurur çünkü hamileliği durdurur. Bu durumu değiştirmek için hiçbir şey yapamayacağınızı ve bunu önleyemeyeceğinizi anlamak önemlidir. Çoğu kadın için, sadece bir kez oluşur.

Anormal embriyo gelişimi durduğunda ve boş bir gebelik kesesi meydana geldiğinde, embriyonik gebelik veya anembriyonik gebelik olarak da adlandırılan küflü bir yumurta oluşur. Nedeni bilinmemektedir, ancak döllenmiş yumurtadaki kromozomal anormallikler nedeniyle olabilir.

Boş hamilelik genellikle hamileliğin erken dönemlerinde görülür - yaklaşık 8 hafta ila 13 hafta - bazen hamile olduğunuzu bilmeden önce. Ancak, pozitif bir gebelik testini veya adet döneminizi kaçırırsanız size haber verilebilir. Hamilelik testi pozitif olabilir.

Göğüs hassasiyeti, bulantı ve kusma gibi erken gebelik belirtileri gösterebilir. Ancak embriyo büyümeyi bıraktığında ve hormon seviyeleri düştüğünde, gebelik belirtileri azalır. Bu noktada, küçük abdominal kramp ve hafif lekelenme veya kanama mümkündür. Bir ultrason, boş bir gebelik kesesi gösterecektir.

Gebeliğin kürtajı veya sona ermesi kaçınılmazdır. Bazı kadınlar doğurganlığın doğal olarak ortaya çıkmasını beklerken, bazıları düşük yapmayı tetiklemek için ilaç kullanıyorlar. Bazı durumlarda, plasental dokuları çıkarmak için kürtaj adı verilen bir prosedür kullanılır.

Boş kadında hayatta kalan çoğu kadın, başarılı hamileliğe devam eder. Birden fazla ardışık düşüklük yaşarsanız, altta yatan nedeni belirlemek için doktorunuzla veya diğer sağlık uzmanlarıyla görüşün.

  • Kromozomal problemler
  • Kötü kaliteli sperm veya yumurta
  • Yumurta veya spermin döllenme sırasında hasar görmüş hücreler elde etmesi
  • Anne ve baba adayının yaşlarının fazla olması

Boş gebelik ne zaman sonlandırılır?​

Çoğu boş gebelik doğal bir düşükle sonuçlanır. Düşük yapma kendiliğinden başladıysa, durumu kolaylaştırmak için bazı ilaçlar verilebilir. Bununla birlikte, düşük olmadıysa ve kesin bir boş hamilelik teşhisi konulmuşsa, kürtaj prosedürü gerekli olabilir. Kürtaj rahim içindeki dokuları rahim ağzını genişleterek aletin yardımıyla çıkarmak için yapılan cerrahi bir işlemdir.

Boş gebelik tekrar eder mi?​

Hamilelikte boş bir kese gördükten sonra tekrar gebe kaldığında tüm gebeliklerde olduğu gibi düşük yapma riski vardır. Ama endişelenme.

Boş kesenin tekrar tekrar yapılması durumunda, doktor bir kromozom analizi (karyotip analizi) isteyebilir. Böyle bir sorun varsa, IVF ile sağlıklı bir hamilelik sağlanabilir.

Boş gebelik sonrası ne zaman hamile kalınır?​

Boş hamilelik işlemlerinden sonra tekrar hamilelik planlaması yapmak için en az 2-3 adet boş hamilelik geçmesi gerekir. Çünkü vücut ve hormonların iyileşmesi için birkaç ay gerekir.

Boş Gebelik Nasıl Sonlandırılır?​

Bebek boş hamilelik tanısından sonra gelişmediğinden, ne yazık ki hamileliği sürdürmek için yapılabilecek hiçbir şey yoktur. Bu aşamadan sonra, ya vücudun keseyi kendiliğinden atması beklenir ya da kesenin kürtajla boşaltılması beklenir. Ultrason görüntüsü kesenin bozulmasını gösteriyorsa ve vajinal kanama varsa, kesenin kürtaj yapmadan kendiliğinden atılması beklenir. Tabii ki, bu işlem sırasında hasta yakından izlenir. Bununla birlikte, birden fazla gebelik kaybı varsa, vücut keseyi tek başına çıkaramazsa veya genetik araştırma yapılması planlanıyorsa, kürtaj ilk tercihtir. Kürtaj sonrası menstruasyon ortalama 1 veya 1.5 ay sonra tekrar başlar. Bazı durumlarda, ilaçla boş hamileliğe son verilir. Bununla birlikte, daha fazla yan etki ve kanamaya neden olabileceği için bu daha az tercih edilir. İşlemlerden sonra, tekrar hamileliği planlamak için boş hamilelikte en az 2-3 kez beklemek gerekir, çünkü vücut ve hormonların iyileşmesi için birkaç ay gerekir.
 
Üst Alt