Son Konu

boşaltımda gorevli organ ve yapıların sağlığını korumak icin yapılması gerekenler

bilgiliadam

Yeni Üye
Tepkime
42
Credits
-46,831
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
boşaltımda gorevli organ ve yapıların sağlığını korumak icin yapılması gerekenler

Boşaltım sisteminin vucut dengesinin (homeostaz) sağlanmasında cok onemli bir yeri vardır

Bobrekler, ureterler ve idrar kesesinden oluşan boşaltım sistemi, yapımyıkım sırasında ortaya cıkan atık maddelerin atılımından sorumludur Vucut işlevlerinin surekliliği icin hucrelerden atık maddelerin atılması gerekir Katı ve sıvı atıklar, kan icinde erimiş olarak taşınırlar ve bobreğe ulaştırılarak suzulurler Bu atıklar ureterler yoluyla idrar kesesine gecerek, belli aralıklarla idrar olarak depolanıp, değişik aralıklarla vucuttan atılırlar

Boşaltım Sisteminin Sağlığı ve Korunması :
1Yeterli miktarda sıvı alınmalıdır (Bobreklerin rahat calışması icin bol sıvıya ihtiyacı vardır Alınan sıvı miktarı sıcak ve kuru havalarda arttırılmalıdır Gunluk en az 2 litre su alınmalıdır)
2 İdrar uzun sure tutulmamalıdır (Bobrek taşları oluşabilir)
3 Bobrekler ve idrar yolları soğuktan korunmalıdır (Bobrek sağlığı icin)
4 Aşırı acı ve baharatlı yiyecekler yenilmemelidir
5 Duzenli banyo yapılmalıdır (Derideki gozeneklerin acılması icin)
6 İcilen su ve yenilen besinler temiz olmalıdır
7 Bobrek iltihabı rahatsızlıklarında tedavi yarıda kesilmemeli ve ilaclar zamanında alınmalıdır
8 Diş curukleri ve boğaz iltihabı hemen tedavi ettirilmelidir (Curuk veya iltihaba yol acan mikroorganizmalar, kalıcı bobrek rahatsızlıklarına yol acabilir)
9 Kişisel temizliğe dikkat edilmelidir

Üst Alt