Son Konu

Boşanma ve çocuk

habercibotu

Yeni Üye
Katılım
29 Ocak 2023
Mesajlar
14,349
Tepkime
1
Puanları
38
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0

Evde çocuk, bir ilişkinin nasıl olması gerektiğini sürekli gözlemleyen bir gözlemci konumundadır. Eğer bunu sürekli olarak akılda tutabilirseniz daima ilişkideki çocuğunuz üzerinde bırakacağınız etkiyi daha net anlayabilirsiniz ve bu konuda daha net kararlar verebilirsiniz. Burada çocuk sizin ebeveynler olarak kurduğunuz ilişkiyi model alarak, birbirinizi sevme şeklinizi, çocuğunuzu sevme şeklinizi gözlemleyerek ileriki yaşamında da başkalarıyla iletişiminde buna benzer bir yol haritası çizecektir. Boşanmaya giden yolda ebeveynler arasındaki geçimsizliğe, kavgalara, çatışmalara, iletişimsizliğe çocuğun şahit olmaması gerekir. Bu nedenle boşandıktan sonra çocuğumuza ne olacak kaygısından ziyade, boşanmadan önce çocuğumuz nelere maruz kaldı, nelere şahit oldu , psikolojisi ne kadar etkilendi kaygısını yaşamak daha doğru olacaktır.

Çocuk dil becerisini kullanmaya başladığı yaşlardan (1,5-2 yaş) itibaren çocuğa boşanma açıklanabilir. Burada açıklanması gereken boşanma nedenleri yada detayları değildir. Örneğin aldatma, uygulanan şiddet, kavga varsa çocuğun bilmememesi gerekir. Çocukta travmatik bir şey oluşmasını istemiyorlarsa ebeveynler açıklamayı çok basit tutmalıdır. Bu süreçte havada kalan nedensiz şeyler çocuğun kendi kendine ve kendi aklınca boşanma konusunda yorum yapmasına, çocuğun üzerinde yerleşmesine ve bütün hayatını etkilemesine neden olabilir. Boşanma sürecinde aslında burada çocuğun kendi kaygısından çok, ebeveynlerinin kendisine yüklediği kaygı ortaya çıkmaktadır. Çocukların boşanma süreci ve sonrasındaki kaygısı ‘’eyvah annesiz kalıcam, eyvah babasız kalıcam, eyvah güvende olamayacağım , beni kim koruyacak ve beni kim savunacak’’ tır. Ve aslında cevaplamanız gereken temel kaygısı budur.

Boşanma süreci ve sonrasını ebeveynler çok iyi yönetmelidirler. Ebeveynlerin ‘’ben bu süreci nasıl yöneteceğim ‘’ ve ‘’Elalem ne der kaygısı ‘’vardır. Ebeveynler bu süreçte yoğun kaygı yaşıyorlarsa bir profesyonelden yardım almaları en sağlıklısı olacaktır. Ebeveyn bir çocuk terapistine gittiğinde terapist sadece çocukla değil bu sürecin sağlıklı bir şekilde yürütülebilmesi için ebeveynlerle de çalışacaktır. Baş edemeyeceğiniz bir durumda zarar vermekten endişeleniyorsanız bir profesyonel yardımı alıp bir terapiste gitmekten çekinmemelisiniz.
 
Üst Alt