Son Konu

Bu salgını durduracağız

bilgiliadam

Yeni Üye
Tepkime
42
Credits
-46,831
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
Bu salgını durduracağız
Cocuklarımız ve Obezite
Okul Kantinlerinde Onlem alınıcak

imagesbusalginidurduracagiz5afed021a2d5e
Sağlık Bakanı Recep Akdağ, okul kantinlerinde gelecek yıl başından itibaren uygulanması ongorulen kola ve hamburger yasağı ile ilgili, “Okul kantinleri onemli Cunku gelecek nesli kurtarmak lazım Ben 52 yaşındayım kilo vermeye calışıyorum Ama benim cocuğum şişmanlamasın, yolun başındayken bir defa onları koruyalım dediAkdağ, Sağlık Bakanlığı'nda ve ozel yaşamında uyguladığı sağlıklı beslenme yontemleriyle acıklamalarda bulundu
Sağlık Bakanlığı'nda misafirlerine meyve suyu ve meyve gibi sağlıklı yiyecek ve icecekler ikram edildiğini anlatan Akdağ, “Ben meyve suyu bile icmiyorum Su, soda ya da şekersiz ıhlamur iciyorum Cunku kilo fazlam var 8 ay icinde 8 kilo verdim, 6 kilo daha onumuzdeki 6 ayda vereceğim dedi

“Ozel bir diyet uyguluyor musunuz? sorusuna ise Akdağ, “Hayır Az yiyorum, ara oğunlerde salata ya da yoğurt yiyorum yanıtını verdi
Gunde 35 arasında ara oğun yediğini anlatan Bakan Akdağ, “Ara oğun, bazı gunlerde beşe cıkıyor Vakitsizlikten her zaman ara oğun yiyemiyorum Bizim yaşam bicimimizi vatandaş ornek almamalı Gunluk mesaimiz 14 saati buluyor Normalde 8 saat mesai yapan birisi icin bu cok daha kolay diye konuştu
Kompleks diyetlerin ve diğer tartışmaların bir tarafa bırakılıp, “ağzın fermuarının cekilmesinin daha yararlı olacağını dile getiren Akdağ, “Yavaş yiyeceksiniz, iyice ciğneyerek bitireceksiniz, acıkmadan sofraya oturmayacaksınız, iş olsun diye yemeyeceksiniz, tok kalkmayacaksınız, midenizi doldurmayacaksınız, midenizin ucte birini dolduracaksınız, ucte birine su koyacaksınız, kalan ucte biri boş bırakacaksınız Yavaş yeyince bir sure sonra doygunluk hissi oluşuyor Bir de televizyon karşısında da yiyecek icecek tuketilmemeli onerilerinde bulundu
Kantinlerde kola ve hamburger satışının yasaklanmasına yonelik bir soru uzerine ise Recep Akdağ, bu uygulamaları obezite eylem planı cercevesinde birer birer hayata gecireceklerini bildirdi

“SEKTORLE DE OTURARAK BİR DONUŞUME TABİ TUTACAĞIZ

Bu eylem programını, bilim adamlarının onculuğunde, kurumlarla ve diğer bakanlıklarla birlikte hazırladıklarını hatırlatan Akdağ, Başbakanlık genelgesi olarak da yayımlanan bu programın uygulanması gerektiğini soyledi
Sağlık Bakanı Akdağ, duzenlemeyle ilgili şu bilgileri aktardı:
“Bunun parcalarından birisi de okul kantinleriyle ilgili tedbirler Tabii ki biz değil, Milli Eğitim Bakanlığı yapacak Yalnız, burada şu var; gıda endustrisini de paniğe suruklememeliyiz Burada atacağımız butun adımları, tedrici bir bicimde, yani yavaş yavaş ve gıda endustrisiyle de goruşerek yapacağız Gıda endustrisinin kendisini donuşturmesine de fırsat tanıyacağız
Kantinlerin cok ayrıcalıklı yerler olduğunu, obeziteyle ilgili tedbirlerin sadece okul kantinleriyle kısıtlı olmadığını vurgulayan Akdağ, “Yarın yuksek kalorili bir gıdanın pazarlanmasından tutun da reklamına kadar belirli uygulamalar yapacağız Ama bu sektorde para kazanan insanlar var, sistemini kurmuş olanlar var Yani yarın mesela kalkıp da 'yuksek kalorili gıdanın reklamını yaptırmayacağız' diyemezseniz Bunları sektorle de oturarak bir donuşume tabi tutacağız şeklinde konuştu
Bakan Akdağ, obeziteyle ilgili programların uygulanmasının, hem sektorler, hem de bireyin yaşam bicimini değiştirmesi acısından sigara kadar kolay olmadığını dile getirerek, şunlara dikkati cekti:
“Obezite ve hareketsizlik de sigara kadar zararlı, ama birincisi ile mucadele etmek, kararlı olduğunuzda, guclu bir bicimde, başbakanıyla, hukumetiyle, Sağlık Bakanlığıyla, basınıyla bu işe sahip cıktığınızda zor olsa bile başarılabilecek bir işti Diğer ulke ornekleri de bize bunu gosteriyor Ama obezite ve hareketsizlikle mucadele bu kadar kolay değil Hemen 12 senede cozulecek bir şey değil Biz bu sureci başlattık Onumuzdeki 4 yılda epey mesafe alacağımızı, 2023'e kadar epey mesafe alacağımızı biliyoruz
15 yaş ustundekilerde sigara icme oranlarının 4 yılda yuzde 33'den 27'ye gerilediğine işaret eden Akdağ, yuzde 33 olan obezite oranının 4 yılda bu kadar gerilemesinin beklenmediğini, yuzde 30'un altına duşurulmesinin planlandığını soyledi
Bakan Akdağ, “Bunun daha yavaş bir surec olacağını biliyoruz Once bunu durdurmamız lazım Turkiye'de obezite 1015 yılda bir salgın haline donuşmuştur Once bu salgını durduracağız, sonra yavaş yavaş geriye doğru gotureceğiz diye konuştu
Okul kantinlerinin farklı bir konuma sahip olduğunu kaydeden Akdağ, “Once cocuklarımızdan başlamalıyız Sektor, sadece okul kantinlerinde belli kısıtlamalar olduğu icin bundan cok etkilenmez diye konuştu
ABD ve benzeri ulkelerde bu tur duzenlemelerin sektorle goruşulerek belirli bir plan dahilinde yapıldığı hatırlatılarak, “Siz de aynı yolu izleyecek misiniz? sorusu uzerine Recep Akdağ, “Tabii ki, endustriyle mutlaka goruşeceğiz Sonucta bu endustri halkın beslenmesine katkı veren, halkın şoyle veya boyle beslenme alışkanlarıyla birlikte taleplerini karşılayan bir endustri Tabii ki birlikte yapılacak dedi
“İlk etapta hemen kantinlerdeki duzenleme ocakta başlayacak mı? sorusuna ise Bakan Akdağ, “Okul kantinleri onemli Cunku gelecek nesli kurtarmak lazım Ben 52 yaşındayım kilo vermeye calışıyorum Ama benim cocuğum şişmanlamasın, yolun başındayken bir defa onları koruyalım diye karşılık verdi

Üst Alt