Son Konu

Bu sektörde talep patladı! Maceraya var mısın?

teknolojiuzmani

Yeni Üye
Katılım
9 Ocak 2022
Mesajlar
152,799
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
35
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
Bu%2Dsektorde%2Dtalep%2Dpatladi%2DMaceraya%2Dvar%2Dmisin%2D219271%2Ejpg

Ayşegül Küçükkurt Zor'un haberi

KENT beşerinin giderek artan tabiat tutkusu, bu alana yönelik hizmetler veren bölümlerin de süratle büyümesine yol açıyor. Tabiat ve tabiatta yapılan macera turizmi dünyada trend haline geldi. Seyahat eden insanların yüzde 15’i macera sporlarını tercih ediyor. Böyle olunca turizmde savlı birçok ülke macera düşkünü turisti kendisine çekmeye çalışıyor. Türkiye bu hususta şanslı ülkelerin başında geliyor; zira macera turizmi için cennet üzere bir coğrafyamız var.

Dünyada turizm kesimi konjonktürel geri çekilmeler dışında yılda ortalama yüzde 4-7 ortasında büyürken, tabiat ve macera turizminde bu oran yüzde 20’lere çıkıyor.  Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü (UNWTO) ve Macera Turizmi ve Ticaret Birliği datalarına nazaran, tabiat türevi turizm hareketlerinin yarattığı büyüklük 400 milyar dolar seviyesinde. Bunun içinde macera segmentinin aldığı hisse ise 263 milyar dolar üzere epey yüksek bir oranda. Gelişmekte olan ülkeler ortasında macera turizminde liderliği Çek Cumhuriyeti korurken, gelişmiş ülkeler ortasında İsviçre başı çekiyor.

ABD’deki George Washington Üniversitesi tarafından hazırlanan Macera Turizmi Gelişim Endeksi’ne nazaran, Türkiye gelişmekte olan 163 ülke ortasında 19’uncu sırada yer alıyor. İlgili datalar ile seyahat acenteleri, sivil toplum kuruluşları ve uzmanların notlamasıyla oluşan endekste, sürdürülebilir gelişme stratejisi, güvenlik, sıhhat, doğal kaynaklar, kültürel kaynaklar, macera aktifliklerine yönelik kaynaklar, girişimcilik, insani gelişmişlik, turizm altyapısı ve ülke imajı olmak üzere 10 kritere nazaran sıralama yapılıyor. Sayılar ve projeksiyonlar, ülkemizde bu mevzuda gelişmeye son derece açık bir pazar olduğunu ortaya koyuyor.



Para Mecmuası olarak, macera sporlarında eğitim veren, tipler düzenleyen ve doğaseverlerin muhtaçlığı olan dünyaca ünlü ekipmanların Türkiye distribütörlüğünü yapan firmaları araştırdık…

FENOMEN AIR SPORTS: Eğitimler 1.500-3.000 TL ortasında

Fenomen Air Sports’un merkezi Sakarya’da. Firma, yamaç paraşütü, paramotor, acil durumlara müdahale eğitimi üzere mevzularda eğitim verirken, dünyaca ünlü uçuş ekipmanlarının da Türkiye distribütörlüğünü yapıyor. Sakarya dışında Pamukkale’de de uçuş eğitimleri vermeye başlayan firma, birebir vakitte ulusal ve memleketler arası tertiplerde da vazife alıyor. Firma Sahibi ve Eğitmen Pilotu Abdullah Yıldız, beş farklı yamaç paraşütü markasının Türkiye temsilciliğini yaptıklarını söylüyor.

Tek seferlik yamaç paraşütü uçuş fiyatları Türkiye’de yapılan bölgelere nazaran 200 TL ile 600 TL ortasında değişiyor. Yükseklik ve sunulan servisin kalitesi fiyatta tesirli oluyor.  Yamaç paraşütünde başlangıç eğitim fiyatları ise 1.500 TL’den başlıyor 3 bin TL’ye kadar çıkıyor. Eğitim mühleti bir haftayı buluyor.

Yıldız, Sakarya-Serdivan’da bulunan Grand Tepe’nin her düzeyde eğitim verilebilecek bölge olduğunu söylüyor. Uçuşta kullanılan ekipmanların güçlü ve inançlı olması en değerli mevzu olarak kabul ediliyor. Bir paraşütün ortalama 400 saat uçuş ömrü bulunuyor. Yıldız, yamaç paraşütünün ömrünün 10 sene olduğunu söylüyor ve çok süratli yıpranan bir gereç olmadığını belirtiyor. Yamaç paraşütüne yeni başlayan birinin alacağı materyallerin ortalama fiyatı 3 bin euro’yu buluyor. Yıldız, yalnızca yamaç paraşütü fiyatının ise 2 bin euro dolayında olduğunu söylüyor.  



Yamaç paraşütü en tehlikeli sporları ortasında gösterilse de Yıldız, bu tezin gerçek olmadığını asıl tehlikenin, “Pilotun tecrübesinin üzerinde coğrafik ya da meteorolojik kurallarda uçuş denemesidir. Bunu yapmadığınız sürece yamaç paraşütü yolda yürümekten daha tehlikesiz bir spor” olduğunu söylüyor.

NORTSTAR SHOP: Doğaseverlere özel soba

NorthStar Shop’un merkezi Bursa’da. Firma, tabiatta vakit geçirmeyi seven şahıslara hitap eden eserleri satıyor ve İskandinav ülkelerine ilişkin markaların Türkiye distribütörlüğünü yapıyor. Firma Sahibi İsmail Deniz, üretimi Norveç ve Uzakdoğu’da yapılan G Stove kamp sobasını Türkiye’de getiren tek firma olduklarını söylüyor. Paslanmaz çelikten üretilen ve pek çok işleve sahip olan soba, kolay taşınabilirliği nedeniyle doğaseverler tarafından tercih ediliyor. Türkiye satış fiyatı 2.850 TL olan eserin su tankı, musluğu ve fırını mevcut.

Kampçılığın kendi içerisinde pek çok branşı olduğunu söyleyen Deniz, glamping ismi verilen kamp konseptinde bu tip işlevsel sobaların kullanıldığı bilgisini veriyor. Deniz, “Ürünü Türkiye pazarına altı ay evvel getirmeye başladık. Birinci gelen parti olan 10 adet eseri bir hafta içinde sattık. Artık ikinci partiyi getiriyoruz” diyor.

TANUS ÇADIR: Çadırın her türlüsü var

52 yıldan bu yana çadır dalında faaliyet gösteren Tanus Çadır, askeri, afet, kamp ve gölgelendirme çadırları üretiyor. Üretim tesisi Gaziantep’te. Firmanın Eser Satış Yöneticisi Halil Keskin, çadırlarında teknik bahislere çok dikkat ettiklerini, su iticilik, küflenmezlik üzere özelliklerine çok güvendiklerini söylüyor. Firma çadırın dışında çelik konstrüksiyon ve kumaş üzere muhtaçlık duyulan eserleri de üretiyor. Keskin, dal hakkında şunları anlatıyor:

“Ürünlerimizin hepsi yerli. Afrika, Uzakdoğu, Irak, İran, Belçika, Polonya, Fransa’ya ihracatımız var. Yalnızca Fransa’da 1250 noktada glamping tesisi bulunuyor. Türkiye’de bu türlü bir tesis şimdi yok ancak o istikamete gerçek yaygınlaşan talep olduğu için yakın vakitte kurulabilir.”



Firma, 30 yıldır Türk Silahlı Kuvvetleri’ne (TSK) hangar boyutlarında çadır üretimi yapıyor. Türkiye’de Memleketler arası Güvenlik Belgesi’ne sahip tek firma olduklarını argüman eden Keskin, kamp yapmayı sevenler için beş farklı model teklifinde bulunuyor. Taşınması kolay ve yükü 35 kilogram olan kamp çadırlarını Avrupa’da 2 bin 350 euro’ya satılırken Türkiye’de 4 bin 640 TL’ye satışa sunduklarını belirtiyor. “Türkiye’de çadır piyasası sıkıntı bir sektör” diyen Keskin, Türkiye ve Ortadoğu’nun en büyük firması olduklarını tez ediyor.

KUTUPAYISI: Termosların mucidi Stanley

2003 yılında İstanbul Karaköy’de hizmet vermeye başlayan Kutupayısı, dağcılık ve tabiat sporlarında muhtaçlık duyulan tüm eserlerin satışını gerçekleştiriyor. Firmanın yalnızca bir şubesi var. Online platform üzerinden de eser satışı gerçekleştiriyor. Ana iş kolu, toptan satış ve marka temsilciliği olan Kutupayısı, Asolo, Lowe, Alpine, Buff, Aladdin, Stanley, Loap, Puhu, Marmot, Masters, ExOfficio, High Peak ve Rab üzere dünya markalarının distribütörlüğünü yapıyor. Firma iki yıl evvel Stanley termosların Yunanistan distribütörlüğünü ve İran bölgesi dağıtım haklarını almış.

Doğaseverlerin ve kampçıların tercih ettiği termoslardan biri olan Stanley markasının 10 yıldır Türkiye’deki tek distribütörü olan Kutupayısı, markanın tüm eserlerini bünyesinde bulunduruyor. Firmanın İş Geliştirme Müdürü Erhan Zihnioğlu, “Vakum izolasyonlu termosların mucidi StanleyDir. Kuruluşu 1913’lere dayanıyor. Sıradan termoslara nazaran daha kıymetlidir zira aldığınızda onu ömür uzunluğu kullanacağınızı bilirsiniz. Kullanılan çeliğin kalitesi ve kalınlığı, kendine has dizaynları, uzun müddet sıcak-soğuk saklama performansı ve üretim kalitesi ile sıradan termosların çok üstünde özelliklere sahiptir.”

Termosların ömür uzunluğu garantisi mevcut. Zihnioğlu, Stanley termosları ortasında en çok tercih edilen modelin 1.9 litre klasik yeşil modeli olduğunu söylüyor. Termosların fiyatları 150 ile 690 TL ortasında değişiyor.

İSTANBUL TABİAT SPORLARI KULÜBÜ DERNEĞİ: Günü birlik tabiat yürüyüşleri

İstanbul Tabiat Sporları Kulübü Derneği, doğayı seven ve yürümekten keyif alan şahısların bir ortaya geldiği bir dernek. Kurucu Lideri Osman Yaşar 22 kişi ile bir ortaya gelerek 1.5 yıl evvel bu derneği kurmuş. “Ticari maksat gütmüyoruz, para kazanma önceliğimiz yok” diyen Yaşar, idare konseyindeki herkesin istekli olarak çalıştığını söylüyor. Derneğin şu anda federasyondan onaylı üç branşı var. Bunlar dağcılık, orienteering, kamp ve karavan kulübü. Bu branşlarda hem çocuklara hem de yetişkinlere eğitimler veriyor. Ayrıyeten günübirlik cinsler düzenliyorlar. Yaşar, eğitimler hakkında şunları söylüyor:  

“Karavan, Türkiye’de zayıf kalan bir aktiflik tipi. Biz çocukları orienteering sporu ile tabiata çekmeye çalışıyoruz. Eğitimlerimizi Belgrad Ormanı’nda yapıyoruz. Herkes iştirak sağlayabiliyor. Aktiflik ve eğitimlerimize çoklukla şuurlu doğaseverler katılıyor.” 



Tabiat yürüyüşü yapmanın kıymetli bir spor olmadığını 300-350 TL’ye alınabilecek bir ayakkabı ile bu işin yapılabileceğini söyleyen Yaşar, terletmeyen kumaşlardan yapılan eserlerin giysi olarak seçilmesi gerektiği ikazını yapıyor. Türkiye’de kış için en hoş yürüyüş rotasının Kartepe, Yuvacık, Samanlı Dağları olduğunu söyleyen Yaşar, dernek olarak daha çok dere yürüyüşleri aktiflikleri bilgisini veriyor. Derneğin düzenlediği tiplerin ortalama fiyatı 60 ile 90 TL ortasında değişiyor.

İSTANBUL ORIENTERING SPOR KULÜBÜ DERNEĞİ

Yalnızca harita ve pusula

İstanbul Orienteering Spor Kulübü Derneği, Türkiye Orienteering Federasyonu’ndan da (TOF) evvel kurulmuş bir kuruluş. Lideri Ali Çelebi, 20 yıldır bu branş ile uğraşıyor ve ticari emel gütmeden aktiflik organize ediyor. “Orienteering, 5-6 yaşından başlayarak 100 yaşına kadar yapılabilen bir spor. Bu sporla ulusallık bursu alarak okuyan çocuklarımız var. Amerika Birleşik Devletleri’nde orienteering bursu veren okul bile bulunuyor” diyen Çelebi, kulübün 200’e yakın lisanslı atleti olduğu bilgisini paylaşıyor. TOF’un bünyesinde ise 5 binin üzerinde lisanslı atleti var. Kulübün düzenlediği etkinlikler ve aktiviteler spor kolunun tanınmasına yardımcı oluyor. Türkiye’nin orienteering sporu için bir cennet olduğunu söyleyen Çelebi, koşulabilir, okunabilir ve engebeli yerlerin tercih edildiğini belirtiyor. Orienteering sporu koşarak yapılmasının yanı sıra dağ bisikleti, kayak üzere kısımların eklenmesiyle de icra edilebiliyor. Bu spor için gerekli olan tek şey pusula ve harita. Çelebi, düzenledikleri etkinlikler hakkında şu bilgileri paylaşıyor:

“Orienteering sporunun pek çok çeşidi var. Örneğin patika orienteering’i, engelliler için düzenleniyor. Biz etkinliklerimizi İstanbul Belgrad Ormanı’nda yapıyoruz. Spor için uygun bir ayakkabı ve terletmeyen kumaştan kıyafetlere muhtaçlık var. İleri düzeylerde altında küçük metal çivileri olan ayakkabılar kullanmak gerekiyor. Diğer bir ekipmana gerek yok. Yılın 40 haftası aktiflik yapıyoruz. Bu etkinliklere iştirak fiyatsız olduğu üzere harita eğitimini de veriyoruz. Yalnızca iştirakçilerde harita bedeli alıyoruz. O da 3 ile 12 TL ortasında değişiyor.”

AYIŞIĞI DIVING: 500 TL’ye dalış eğitimi

Ayışığı Diving, yurtiçi ve yurtdışı tipleri, dalış aktiflikleri ve eğitimleri düzenleyen bir şirket. Merkezi İstanbul Kadıköy’de. Şirketin Ortağı Cumhur Marsan Türklerin dalış için yurtiçinde İzmir, Ayvalık, Foça, Karaburun, Seferihisar, Marmaris, Fethiye, Kaş, Kemer, Mersin’i, yurtdışında ise Mısır Sharm El Sheikh ve Hurghada’yı tercih ettiğini söylüyor. Marsan’a nazaran dalış teknik olarak kıymetli bir spor değil. Birinci olarak gerekli eğitimlerin alınması gerektiğini söylerken, dalış yapacakların kendi ekipmanları olmasının ehemmiyetine vurgu yapıyor.  



 Firmada, kurs fiyatı 500 TL. Hafta sonu dalış tiplerinde konaklama ve ulaşım fiyatları bu fiyata dahil değil. Bilhassa İstanbul çıkışlı dalış tiplerinde Saroz’u tercih ediyorlar. Sebebi ise, hem yakın hem de maliyet açısından ekonomik olması. “Türkiye’de dalış yapılacak en kıymetli yerler Kaş ve Bodrum. Kaş’ta 60 kişilik otel bulmak imkanız. Bayram vakitleri buralarda çok yoğunluk oluyor” diyen Marsan, yurtdışı dalış cinsleri fiyatının ise 3 bin 500 ile 14 bin TL ortasında değiştiğini söylüyor.

Dünyada birinci dört ortasında

2015 yılında dernek statüsünde faaliyetlerine başlayan Anadolu Yakası Tabiat Sporları ve Offroad Kulübü (AYDOFF), dünyada birinci dört ortasında yer alan bir offroad aracına imza atmış. Boru şase üzerine tasarlanmış olan aracın tüm materyalleri ithal. 850 beygir gücünde olan iki dönemdir boyunca yarışlara katılan aracın beş şampiyonluğu var. Kulübün kurucusu Kubilay Tüfekçi tarafından dizayn edilen aracın maliyeti 250 bin dolar.

Ege KURT / Decathlon Türkiye Tırmanış ve Dağcılık Ülke Spor Başkanı

“Macera sporu yapmak kıymetli değil”

Türkiye'de macera sporlarına yönelik artan bir ilgi var. Mağazalarımızın etkinliklerini macera sporlarıyla harmanlayarak zenginleştiriyoruz. Kullanıcılarımızla bir ortaya gelerek tırmanış, trekking ve kayak üzere sporları deneyimliyoruz. Trekking, kullanıcılarımızın en çok ilgi gösterdiği macera sporlarının başında geliyor. Macera sporu yapmak aslında değerli değil, ama lüks ve konfor arayışı ekstra maliyet getirebilir. Trekking yapmak için tek yapmanız gereken tabiata çıkmaktır; cinsle birlikte gitmek artı bir masraf sayılabilir. Tırmanışa bir kulüple birlikte başladığınızda tek almanız gereken ekipman ayakkabıyken, kişisel bir başlangıç ile ileri düzey ve teknik eser arayışı maliyeti artırabilir. Firma olarak sporu ulaşılabilir kılmak ve kullanıcılarımıza keşfettirebilmek ismine her düzeye ve bütçeye uygun eserleri sunmaya çalışıyoruz. Hakikat ekipman ve yanlışsız planlamayla tüm macera sporlarında uygun bütçe yakalanabilir. 



Nergis ASLAN / Tureks Memleketler arası Fuarcılık Genel Müdürü

“Doğa turizminin hissesi 400 milyar dolar”

14-17 Şubat tarihleri ortasında düzenlediğimiz “Macera Turizmi ve Sporları Fuarı Adventure Turkey” ile Türkiye’de bir birincisi gerçekleştirdik. Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü (BMDTÖ) bilgilerine nazaran, turizm sanayisi içinde tabiat turizminin hissesi 400 milyar doları bulurken, bunun 263 milyar dolarını macera turistleri harcıyor. Türkiye bu pastadan hisse almaya çalışan ülkeler ortasında. Ülkemizin macera turizmi ve sporları potansiyeli hayli yüksek. Fuarımızda yükselen bu alternatif turizm dalındaki tüm paydaşları bir ortaya getirdik. Fuara olan ilginin beklenenden fazla olması ise dalın kestirim edilenden çok daha süratli gelişmekte olduğunu gösteriyor.

Para Mecmuası
 
Üst Alt