morfeus
Yeni Üye
Buzdolabına konulan yiyeceklerin gerçek halde koruma edilmesi çok değerlidir. Bilhassa yaz aylarında daha çok hassas olan besinlerin tazeliğini müdafaası için hakikat raf ve bölmelere yerleştirilmesi gerekiyor. Pekala buzdolabının hangi rafına hangi yiyecek konulur? Buzdolabında hangi rafta ne olmalı? Ayrıntılar için haberimizin içeriğine göz atmayı unutmayın.
Buzdolabı elektrikli mesken aletleri içinde olmazsa olmaz eşyaların başında geliyor. Buzdolabı yiyecekleri soğuk tutarak daha uzun ömürlü olmalarını sağlamaktadır. Bilhassa yaz aylarında sıcak havalara karşı çabuk bozulan besinlerin israfını önlemek için çok kıymetlidir. Sıhhat açısından yiyeceklerin taze kalmasını sağlamak için buzdolabında yanlışsız yerleştirmek ve besinleri nasıl konulması gerektiğini bilmek gerekiyor. Ayrıyeten buzdolabının belli bir nizama nazaran yerleştirilmesi tertipli görünmesini değil, daha da değerlisi yiyeceklerde bakteri ürememesini ve çabuk bozulmamalarını sağlar.
BUZDOLABINDA NASIL YERLEŞTİRİLMELİ?
- Birinci olarak buzdolabının kısımlarının ne olduğunu bilmek gerekiyor. Buzdolabının en soğuk kısmı en üst raftır. Bu rafa süratli bozulan en riskli besinlerin konulması gerekiyor. En riskli sayılan besinler ortasında et, balık tavuk, süt, yumurta ve peynir üzere hayvansal olarak bilinen yiyeceklerdir. Bu yüzden en soğuk kısma et , tavuk, balık ve yumurta yerleştirmeniz gerekiyor.
- Buzdolabına yerleştirirken bilhassa çiğ etleri bakteri ürettiği için çiğ etleri bir tabakta üzerini streç sinemayla kapatarak yahut poşetin içinde saklamak ve öbür besinlerden ayırmak gerekiyor.
- Çiğ yumurtanın kabuğunda ve içinde çok ölçüde bakteri olduğu için pişirilmeden evvel tehlikeli besinler ortasında yer alıyor. Yumurtaları öbür yiyeceklerle temas etmeyecek formda, kendi kutusu içinde ve en üst rafta saklamak gerekir.
- Buzdolabında olağan pişmiş ve yemeye hazır yemekleri ve hazırlanmış salatalar da üzeri kapalı cam kaplarda üst rafta koruma edilmesi gerekiyor.
- İkinci rafa ekseriyetle süreç görmüş yani pişirilmiş yemekler konulmalıdır. Streçlenmeli ve birbirlerine temas etmemelidir. Isıtıp direkt olarak tüketilecek besinler oldukları için pişmemiş çiğ besinlere nazaran daha risklidirler.
- Yoğurt üzere besinler hakikat kaplara konulmuş biçimde ağzı kapalı, birbirleriyle temas etmeden üçüncü rafta olabilir.
- En alt rafta ise meyve zerzevat kısmı olmalıdır. Lakin meyve sebzeler pazar ya da market poşetleriyle buzdolabında tutulmamalıdır. Yapılan en büyük yanlışlardan biri de zerzevatları poşetlerinde buzdolabına yerleştirmektir. Aldığınız besinleri kesinlikle paketlerinden çıkararak yerleştirin. Şayet sebzeler ıslaksa kesinlikle kurutularak buzdolabına yerleştirmeniz gerekiyor. Ayrıyeten şayet isterseniz bu eserleri kese kağıtlarında saklayabilirsiniz. Ya da plastik olmayan, koruma için özel üretilmiş saklama kaplarına da konulabilir.
- Meyve ve sebzelik rafına konmaması gereken besinlerin başında soğan, sarımsak ve patates gelir. Belirli sıcaklıkta ve neme maruz kaldığında çok çabuk filizlenebilirler. Domates de dolaba konmadan oda sıcaklığında zerzevat sepetlerinde saklanmalıdır. Meyvelerden ise muz, avokado, portakal, mandalina ve elma buzdolabına konmamalıdır.