Kaybolan kemik dokusunun yine oluşturulabilmesi için birtakım kemik yapılandırma metotları kullanılır. Lakin bu formüllerin başarısı, hastaya ve erimenin olduğu yere; velev biçimine nazaran değişiklik gösterir. Bu tekniklerde insan yahut hayvan kaynaklı kemikler kullanılır.
Bu kemikler, hususî tekniklerle laboratuvar ortamında insan kemik dokusuna tutarlı hale getirilir. Kaybolan çene kemiğinin içerisine cerrahi operasyonla yerleştirilir. Bunun sonucunda kaybolan çene kemiği yine yapılanır. Buna “box teknik” denir.
Box teknikte, kaybolan kemik dokusunun üç boyutlu olarak tekrar yapılması amaçlanır. Dişlerini yıllar evvel kaybetmiş ve çene kemiği eridiği için protez kullanamayacak hale gelmiş şahıslara bile yıllar sonra yine sabit protez yapılabilir. Formül daha evvel dimağ cerrahisi ve plastik cerrahide de kullanılmıştır. Operasyon sırasında eriyebilen, dokuyla entegrasyonlu “polilaktik asit plakaları” şahsi bir metotla çene kemiğine yerleştirilir. Daha sonra hayvan kemiğinden; inek, dana, sığır yahut at kemiklerinin birtakım süreçlerden geçirilmesiyle elde edilen ve kemik bankalarından temin edilen kemik grefti ile doldurulur ve güzelleşmeye bırakılır. Pratiğin üzerinden 6 -8 ay geçtikten sonra sağlıklı kemik dokusu elde edilir. Hasta yerleştirilen implantlarla yesyeni dişlere sahip olur. Box tektikten evvel de kemik yapılandırma teknikleri uygulanıyordu. Lakin bu tekniği üstün kılan, hastanın vücudunun öbür bir ortamından kemik almaya gerek kalmaksızın; üç boyutta kemik onarımını sağlamasıdır. Daha evvelki pratiklerde kemik bloklarının stabilizasyonu dilek edildiği üzere sağlanamıyor ve başarısız sonuçlar elde ediliyordu. Bu tekniği uygulayan memleketler ABD, Arjantin ve İtalya’dır. İtalyan Üniversitesinden Dr. Andrea Menoni ile yaptığımız çalışmalar sonucunda artık de Türkiye’de uyguluyoruz.
NEDEN BOX TEKNİK?
1. Kaybolan çene kemiğini eksiksiz biçimde onarır.
2. Vücudun rastgele bir yerinden kemik alma zorunluluğunu ortadan kaldırır.
3. Çeneye implant yerleşiminin daha yalın ve kolay olmasını sağlar.
4. Üç boyutlu kemik uygunlaşması gerçekleştirir.
5. Kemiği büsbütün güzelleştirip orjinal haline getirir.
6. Çene kemiğini yalnızca fonksiyonel olarak değil, estetik olarak da onarır