Gizli uçaklar, radar sinyallerini saptırmak için gövde şekillerinin özel geometrisini kullanıyor, ancak bunlar uçağın aerodinamik performansında sorunlar ortaya çıkarıyor. Bu uçaklar ayrıca radara yakalanmayan boyalarla boyanıyor fakat bu boyalar da hem pahalı hem de kullanım süreleri diğer boyalara göre çok daha kısa.
Güney Çin Sabah Postası’nın haberine göre Çinli bilim adamları, savaş uçağını radar saptamalarına karşı daha az açık hale getirmek için gizli bir materyal türü geliştirdiler. Elektromanyetik dalgalar, mikroskobik derecede küçük lekelerle kaplı metal bir yüzeye temas ettiğinde radarlar sinyal veriyor ve uçak tespit ediliyor; ancak görünüşe göre Çin bunun önüne geçmiş. Geçtiğimiz günlerde yeni casus hava aracını da tanıtan Çin, casusluk konusunda oldukça ısrarlı görünüyor.
Çinli geliştiriciler, yeni teknolojiyi Güneybatı Çin'in Sichuan eyaletindeki Chengdu'da bir J-20 hayalet uçağı üzerinde denedi.
Test sonuçlarına göre yeni teknoloji ile donatılmış hayalet uçak, 10 ila 30 dB arasında bir radar sinyalini kesmeyi başardı.
Şangay Fudan Üniversitesi akademisyenlerinden biri, bu teknolojinin inanılmaz olduğunu ve günümüz radar sistemlerinin hiçbirinde bu denli gelişmiş bir teknoloji kullanılmadığını belirtti. Bu teknolojiyle donatılmış herhangi bir savaş uçağının ya da savaş gemisinin şu anda çalışmakta olan tüm askeri radar sistemlerini “kandırabileceğini” iddia etti.