Son Konu

Çin’de Yaşanan Zorunlu Elektrik Kesintileri Teknoloji Dünyasını Nasıl Etkiliyor?

tekin

Yeni Üye
Katılım
9 Ocak 2022
Mesajlar
153,708
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
95
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
Cin-Teknoloji-Uretim-Elektronik.jpg

Çin, dünyanın en büyük güç tüketicisi ve tıpkı vakitte en büyük karbondioksit yayan ülke olarak birinci sırada yer alıyor. Çin hükümeti, güç taşıyıcı fiyatlarındaki artışları sınırlamak ve emisyonlarını azaltmak için birkaç büyük üretim merkezine giden gücü süreksiz kesmeye karar verdi. İdare ayrıyeten endüstriyel elektrik arzını planlı olarak süreksiz olarak askıya almayı da planlıyor.

Bu tıp baskıların kaçınılmaz olarak global elektronik tedarik zincirini ve Apple, Intel, NVIDIA, Qualcomm ve Tesla üzere devleri etkileyeceği söyleniyor. O denli ki birtakım şirketler başkalarına nazaran çok daha fazla ölçüde etkilenecek.

Teknoloji-Elektronik-Cin-uretim-640x360.jpg


Geçen hafta Çin Devlet Lideri Xi Jinping, BM Genel Kurulu’nda ülkenin ileriye yönelik olarak tek bir kömür yakıtlı elektrik santrali inşa etmeyeceğini, başka güç kaynaklarına bağımlılığı artıracağını ve 2060 yılına kadar karbon nötr maksatları olduğunu söyledi. Lakin 2019 itibariyle Çin’deki elektriğin yaklaşık %64-65’i kömürden geldi.

Çin hükümeti, karbondioksit emisyonlarını denetim etmek için birçok yüksek teknoloji üreticisinin bulunduğu Jiangsu, Zhejiang ve Guangdong eyaletlerinin toplam güç tüketimini azaltmasını istiyor. Nikkei’nin raporuna bakılırsa yeni güç verimli ekipmanları süratli bir formda kurmak imkansız olduğundan, birçok vilayetteki lokal idareler endüstriyel müşterilere ve alışveriş merkezlerinde her ay birkaç günlük elektrik kesintisi yapmayı planlıyor.

Bildiğiniz üzere dünyadaki tüketici teknolojisinin büyük bir ölçüsünü Çin üretiyor. Bu çeşit kısıtlamalar ise aslında düşüncelerle boğuşan elektronik ve yarı iletken sanayisi üzerinde global bir tesir yaratabilir.

Birtakım Şirketlerde Üretim Durabilir


Intel, NVIDIA ve Qualcomm üzere şirketlere hizmet veren çok sayıda Tayvanlı dış kaynaklı yarı iletken montaj ve test (OSAT) sağlayıcısının Çin’de üretim tesisleri bulunmakta. Son vakitlerde bu şirketler, mahallî idarelerden Jiangsu’daki tesislerinde üretimi birkaç gün durdurmalarını emreden bir bildiri aldı.

ASE Technology, Infineon ve NXP ile çalışan ve çip paketleme gereçlerinin tedarikçisi olan Chang Wah Technology, 26 Eylül’den ay sonuna kadar üretimin durdurulması için bir gelen talebi doğruladı.

Apple ve Tesla’ya mekanik kesim tedarik eden Eson Precision Engineering de 26 Eylül’den 30 Eylül’e kadar üretimi durdurma buyruğu verildiğini lakin müşterilerinin taleplerini personellerden gece vardiyasında çalışmalarını isteyerek karşılamaya çalışacağını söyledi.

Baskılı devre kartlarının (PCB’ler) kıymetli bir üreticisi olan Unimicron Technology ise Jiangsu eyaletindeki üretim tesislerini durduracak, fakat talepleri karşılamak için öteki yerlerdeki tesislerden gelen üretimi artıracak.

Yarı İletken Üretimi Etkilenmiyor

DigiTimes‘a nazaran yarı iletken üreticileri de dahil olmak üzere kimi şirketlere kısıtlamalar uygulanmayacak. Reuters, bu nedenle TSMC ve UMC fabrikalarının faaliyetlerine devam edeceğini söylüyor.

Bir öbür rapora nazaran dünyanın en büyük EMS (elektronik üretim hizmetleri) sağlayıcısı Foxconn, Pazartesi günü erken saatlerde Longhua, Guanlan, Taiyuan ve Zhengzhou’daki üretim tesislerini kapattı. Bildiğiniz üzere Foxconn, iPhone, iPad ve MacBook üzere sayısız teknolojik eser üreten Apple’ın bir numaralı üretim ortağı.

Foxconn-Cin-Uretim-Teknoloji.jpg


Bir öteki büyük iPhone montajcısı olan Pegatron, Pazar gecesi Nikkei’ye verdiği bilgilerde üretim tesislerinin her zamanki üzere çalıştığını söyledi. Bunun yanında, şirketin dizel jeneratörleri hazır ve yetkililer güç kısıtlamaları nedeniyle mahallî operasyonları durdurmasını emrederse, bu jeneratörler devreye girecek.

Özet


Çin genel olarak dünyanın en kirli ülkeleri ortasında yer almasa da olağan ülkelere nazaran çok daha fazla karbondioksit salıyor ve emisyonları 2030’a kadar artmaya devam edecek. Çin hükümeti ise emisyonları ve güç tüketimini denetim etmeye çalışıyor ve hayli sert tedbirler alıyorlar.

Büyük elektronik üreticilerinin elektrik kesintilerinden etkilenmeyen bölgelerde üretim tesisleri bulunuyor. Bu şirketler talebi karşılamak için öteki yerlerdeki tesislere yönelebilir. Bu türlü bir bahtı olmayan üreticiler ise üretim maksatlarına ulaşmak ve kayıp geliri telafi etmek için gece vardiyaları başlatacak.

Ticari şirketler kısıtlamalara mecburen ahenk sağlayacak ve sevkiyat maksatlarına ulaşmanın yollarını arayacak. Bu da emisyonlarının ve güç tüketiminin tıpkı kalacağı manasına gelmekte. O denli ki bu kesintiler, aslında sıkıntılar yaşayan elektronik tedarik zinciri üzerinde süreksiz de olsa olumsuz tesirlere yol açacak.
 
Üst Alt