Son Konu

Çocuklarda çarpıntı

makaleci

Yeni Üye
Katılım
14 Ocak 2020
Mesajlar
351,088
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
35
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
Çarpıntı, çeşitli belirtiler için kullanılan bir tabirdir. Çarpıntı terimi çoklukla kalbin süratli hızlı çarpması, kanat çırpar üzere olması yahut kalp atımında atlamalar üzere anormal kalp ritmi hissiyatını söz eder.

Erken (Prematür) Atım Nedir?

iletiyollar%C4%B1-300x300.png

Kalbin dört odacığının hareketini organize eden kendi elektriksel sistemi vardır. Sinüs nodu kalbin doğal uyaran odağı (pacemaker)’ıdır ve umumiyetle ileti sisteminin geri kalan kısımlarına tertipli aralıklarla sinyal gönderir.

Kimi hengam kalbin farklı yerlerinden elektriksel sistemi sinüs nodundan daha evvel aktive edebilen sinyaller çıkabilir. Bunlara prematüre yahut erken atımlar denir. Kalbin üst odacıklarından (atriyumlar) başlayan erken atımlara prematüre atriyal kontraksiyon yahut atriyal prematüre atım ismi verilir.

Bazen erken atımlar kalbin alt odacıklarından (ventriküller) kaynaklanır. Bunlara prematüre ventriküler kontraksiyon yahut ventriküler prematüre atım denir. Kalbi olağan olan kimselerde de erken atımlar olabilir ve sairleri her ekstra atımı hissederken onlar bu atımların varlığından haberdar değillerdir. Kafein ve gerilim üzere kalp suratını artıran şeyler prematüre atımların daha sık ortaya çıkmasına neden olabilir. Birtakım şahıslarda mitral kapak prolapsusu ile bağlı prematüre atriyal kontraksiyonlar (PAK) olabilir.

Çarpıntı Nedir ?

Ekstra tek atımların yanı sıra süratli ritimler yahut taşikardiler de çarpıntı üzere hissedilebilir.

Kimi evlatlar, mahsusen de genç erişkinler, egzersiz yahut gerilime doğal bir karşılık olarak kalp atışlarının hızlandığının farkındadır. Buna sinüs taşikardisi denir ve olağandır.

Birtakım çocuklarda kalbin elektriksel sisteminde kalp suratının anormal biçimde artmasına neden olan ekstra ilişkiler vardır.

Evladımda Çarpıntı Varsa Neler Olabilir ?

Prematüre atımlar sık görülür ve umumiyetle tehlikeli değildir. Bu ekstra atımların daha çokça incelenmesi gereken kimi durumlar vardır.

Bu atımlar münhasıran bayılma üzere farklı belirtiler ile bağlı ise daha ileri inceleme önerilir.

Çarpıntı Nedeni Nasıl Saptanır ?

Çarpıntı sebebini bulmakta uygun bir hikaye ve fizik muayene yararlı olur.

Kalbin süratli çarptığı vade boyunca evlat bayılıyorsa bu ventriküler taşikardinin bir belirtisi olabilir ve derhal bir hekim tarafından kıymetlendirilmesi gerekir. Çarpıntısı olan birden fazla evladın kalp muayenesi olağandır.

Muayene olağan değilse çarpıntıya neden olan yapısal bir kalp meselesi olma ihtimali vardır. Muayene çarpıntılarla kuvvetli münasebette olabilen kalp fonksiyonları hakkında ipuçları verebilir.

Meselesi tespit edebilmek için hastanın çarpıntısı olduğu sırada elektrokardiyografi çekilmesi gerekir. Muayene sırasında çekilen elektrokardiyografi ritim bozukluklarını göstermez ancak bu sıkıntıya yol açan rastgele bir mesele olup olmadığını ortaya çıkarmakta yararlıdır. 24 saat boyunca durmaksızın kalp ritimlerini kaydeden taşınabilir bir cihaz (Holter cihazı) ritim bozukluğu tanısında en yararlıformüldür.

HOLTER-EKG-1.png

Evlatta ventriküler taşikardi olduğundan şüphelenilirse, kalp kateterizasyon laboratuvarı kaidelerinde denetimli koşullar altında süratli kalp atışını tetiklemek için daha invaziv (girişimsel) elektrofizyolojik incelemelerin yapılması gerekebilir.

Belirtiler egzersiz sırasında oluyorsa egzersiz testi tanı koymada yararlı olabilir.

Çarpıntı Nasıl Tedavi Edilir ?

Prematüre atriyal ve ventriküler kontraksiyonlarda kafein üzere durumu kötüleştiren şeylerden uzak durmak dışında çoklukla rastgele bir tedavi gerekmez. Günlük ömrü etkileyecek formda nispeten sık oluyorsa, denetim altına almak için kullanılabilecek birtakım ilaç ve yapılabilecek süreçler vardır.

Çarpıntının başka nedenleri için kullanılabilen birtakım tıbbi yahut tıbbi olmayan tedaviler bulunur. Kilit nokta tanı koymak yahut en azından hayati tehlike içeren ritimleri ortadan kaldırmaktadır.

Çarpıntı ile birlikte bayılma oluyorsa acilen değerlendirilmelidir.

 
Üst Alt