Son Konu

Çocuklarda ritim anormallikleri ve önemi

habercibotu

Yeni Üye
Katılım
29 Ocak 2023
Mesajlar
14,349
Tepkime
1
Puanları
38
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0

Sonuçları itibariyle ihmal edilmemesi gereken problemlerdir. Çocuklarda fetal dönemden itibaren ortaya çıkabilirler. Neyse ki bunların büyük bir kısmı bebeği ve çocuğu yaşamsal tehlikeye sokmayan basit atım bozukluklarıdır, kendiliklerinden düzelir ve tedavi gerektirmezler.

Ancak bir kısım ritim anormalliği; kalp yetersizliği, halsizlik, gözde kararma, soğuk terleme, çarpıntı, kalbin yerinden çıkacağı hissi, bayılma ve hatta ani kalp durması ve ölüm nedeni olarak karşımıza çıkar.

Tüm çocukluk çağında ventriküler ve atriyal ekstrasistol adını verdiğimiz atım bozuklukları sık olmakla beraber bunların çoğu günlük hayata önemli etki yapmaz. Ancak tüm gün içinde belirli bir seviyenin üstünde olduklarında tedavi gerektirirler.
Hastalık anlamında ise en sık supraventriküler taşikardi dediğimiz durum oluşur ve fetal dönemden itibaren görebiliriz. Kalpte bir yapısal bozukluk olması gerekmez. Kalbin elektriksel aktivite çıkaran yol ağında anormallik olması nedeniyle ortaya çıkar. Kalp hızı dakikada 180-230 olur. Bazen çok kısa sürer ve anlık çarpıntı hissi yapar ama uzun sürerse kalbin çok hızlı atma hissi, kalp dışarı çıkacakmış hissi yanında soğuk terleme, gözlerde kararma, halsizlik, bayılacak gibi olma, bazen bayılma yapar. Yeni doğan ve bebeklik döneminde beslenmede bozulma, huzursuzluk, terleme şikayetleri yapar. Uzun sürmesi halinde kalp yetersizliğine yol açabilir.

Bazı ritim bozuklukları çok ciddidir. Ventriküler taşikardi bu tip bir bozukluktur ve bayılma ile ani kalp durması ve ölüme yol açabilir, çoğunlukla hasta kalple ilgilidir. Bazen de uzun QT veya Brugada Sendromu gibi genetik ritim bozuklukları şeklindedir.

Çarpıntı ile giden ritim bozukluklarının çoğunun tedavisi vardır. Ama önce tanılarının konulması gerekir. Bu yüzden çarpıntı anında çekilmiş EKG son derece önemlidir. 24 saatlik EKG kaydını aldığımız Holter tetkiki önemlidir. Kalpte bir problem olup olmadığının saptanması için ekokardiyografi yapılmalıdır ve bazı kan tetkikleri gereklidir. Tedavide aritmi için uygun ilaçlar kullanılır, bazılarını ise elektrofizyoloji ve ablasyon denilen anjiografiye benzer yöntemle tedavi etmek gerekir.

Bir de kalbin normalden yavaş çalıştığı ritim bozuklukları vardır, bunların çoğunu AV blok dediğimiz ritim bozukluğu oluşturur. Bu grup hastalık da fetal dönemden itibaren görülebilir. Özellikle Lupus gibi hastalığı olan kadınların bebeklerinde görülmesi sıktır. Yeni doğan döneminde veya bebeklik döneminde bu durum da kalp yetersizliğine yol açabileceğinden tanısının konulup tedavisinin yapılması gerekir. Bu tip yavaş atıma yol açan ritim bozuklukları çoğunlukla kalp pili takılmayı gerektirirler.

Yukarda bahsettiğim sebepler nedeniyle çarpıntı, bayılma, ailede ani ölüm gibi durumlarda mutlaka çocuk kardiyoloji kontrollerinin yapılması gerekir. Spor yapan veya spora başlayacak çocuklarında bu sebeplerle kardiyolojik kontrolden geçmeleri uygun olacaktır.

Tüm çocuklarımıza sağlıklı bir yaşam diliyorum.
Sağlıklı çocuklar, sağlıklı gelecek.
 
Üst Alt