Son Konu

Cumhuriyet bayramı ile ilgili kompozisyon

bilgiliadam

Yeni Üye
Tepkime
42
Credits
-46,831
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
KUCUCUK BİR KALPTE CUMHURİYET ARAMAK İşte, en sonunda aldım avucumun icine yaramazı Yureği nasıl da cırpıyor bu minicik kuşun Tak tik, tak tik, tak tik, tak tik Elimi gagalamaya calışıyor şimdi de

Belli ki dayanamadı esarete Hukumdarlığıma karşı koyuyor ve mavi goklerdeki ozgurluğunu istiyor Kanat cırpmak engin denizlerin ustunde ,istediği yere gidebilmek hem de istediği zaman Hissedebiliyordum tum bunları bu kucucuk kalbin cırpınışında Aniden actım avucumu, once şaşkınlıktan durakladı sonra uctu gitti

İnsanlar da aynı o kuş gibi, ozgurluk istiyorlar, tek başlarına karar vermek; yoneticilerini, geleceklerini kendileri secmek istiyorlar Duşuncelerini acıklayabilmek, ideallerine uygun eğitim gormek istiyorlar Ve yuzyıllar buyunca benimsedikleri pek cok rejim ve onların yonetim bicimleri insanları baskı altında tutuyor İnsanların yaşam koşullarını iyileştirecek, onları geliştirecek her şeyi yasaklıyor

Yuzyıllar boyunca bu baskılara boyun eğen, yapılan zulumlere ses cıkarmayan insanoğlu, icine atar pek cok şeyi Ta ki bardağı taşıran son damlaya kadar Fransız İhtilali bu damlanın en buyuk sonucudur Ve bu tarihten sonra yeni bir yonetim biciminin değeri artmıştır Halk merkezci bu yonetim halen herkesin bildiği en iyi yonetim bicimidir

Cumhuriyet! Halkın egemenliğine dayalı yonetim bicimi Şimdiye kadar ki en mukemmel bicim Cunku insan duşuncesini, ozgurluğunu ve yaşayış bicimini kısıtlamayan rejim Her şey halkın elinde; halk yoneticisini kendi seciyor ve bu secimi hicbir baskı altında kalmadan yapıyor

Turkiyede 80 yılı Cumhuriyetin Her sene olduğu gibi bir 29 Ekim daha coşkuyla; bağıra, cağıra, “Cumhuriyet! naraları atarak kutlanacaktır elbette Aksini gormedim henuz ama nedense hic yeterli gelmiyor bunlar Onemli olanın bilincli bireyler yetiştirmek olduğuna inanıyorum Cumhuriyetin ayakta kalabilmesi icin başkasının duşuncesini kopya eden insanlar yerine; kendi duşunebilen, bu duşunduklerinin doğru olup olmadığını sorgulayabilen, koru korune hicbir şeye bağlanmayan insanlar yetiştirebilmek onemli olan 80 yılın sonucunun nereye gittiğini goremeyen, doğruyu yanlışı ayırt edemeyen, kendini geliştirmek bir yana geri geri adımlar atmayı kor sayan bir millet olması olumlu duşunmeme engel oluyor coğu zaman

Butun bu olumsuzluklara rağmen, ufacık bir kıpırtı bile gorsem mutlu oluyorum, insanlarım adına “Belki, diyorum “zamanla yerleşecek ve her alanda en iyi şekilde uygulanacak cumhuriyet Ataturkun olağan ustu cabalarıyla elde ettiğimiz şimdiki cumhuriyetimizi korumak bizlerin elinde Unutmayalım ki bu cumhuriyet ancak bizim caba ve uğraşlarımızla ilerler Kotu sonucların sorumlusunu aramasın milletim Tum olumsuzlukların sorumlusu bizleriz

YAŞASIN CUMHURİYET!
Devleti idare edenlerin secimle iş başına geldiği yonetim şekline cumhuriyet denir Dunyadaki devletlerin coğu cumhuriyetle yonetilir Cumhuriyetle yonetilen ulkelerde egemenlik milletindir Millet, devleti yonetecek kişileri kendisi secer Boylece halk kendi kendini yonetmiş olur

Yurdumuz cumhuriyete Kurtuluş Savaşından sonra kavuştu Onceleri devletimizin adı OSMANLI DEVLETİ idi Devlet İdaresinde butun yetki padişahın elindeydi Osmanlı Devleti, Birinci Dunya Savaşında yenik sayıldı Duşmanlar yurdumuza girdiler Mustafa Kemal, 19 Mayıs 1919da Samsuna cıktı Bircok yerde toplantılar yaptı Hakkımızı “Ya istiklal, ya olum parolası altında birleştirdi23 Nisan 1920de Turkiye Buyuk Millet Meclisi acıldı Mustafa Kemal meclis başkanı secildi Ordumuz, İnonu Savaşlarını kazandı Peşinden Sakarya Meydan Muhaberesi ile Başkomutanlık Meydan Savaşını da zaferle noktaladık Yunanlılarla ve Birinci Dunya Savaşını da savaştığımız devletlerle 24 Temmuz 1923te Lozan Barış Antlaşması imzaladık Butun dunya devletleri, Turkiyenin bağımsız bir devlet olduğunu kabul ettiler Yurdumuz yeniden egemenliğine kavuştu Turkiye Buyuk Millet Meclisi, 29 Ekim 1923te cumhuriyeti ilan etti Devletimizin adı TURKİYE CUMHURİYETİ oldu Ataturk ise, ilk cumhurbaşkanımız olarak goreve başladı

Cumhuriyet idaresinde devlet anayasaya uygun kanunlarla idare edildi Kanunlar ise halkın sectiği miller vekilleri yapar Devlet başkanına CUMHURBAŞKANI denir

Halkı yoneten insanlar, secimle iş başına gelirler Halk, istediğini secer, istemediğini secmez Secilen kişiler halka karşı sorumludurlar İşte butun bunlardan dolayı cumhuriyet en iyi yonetim şeklidir

Üst Alt