Son Konu

D vitamini eksikliğinden kaynaklanan Raşitizm nedir? Bebek ve çocuklarda D vitamini eksikliği

morfeus

Yeni Üye
Katılım
12 Kas 2021
Mesajlar
378,918
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
45
Konum
Rusya
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
d_vitamini_eksikliginden_kaynaklanan_rasitizm_nedir_bebek_ve_cocuklarda_d_vitamini_eksikligi_1621239926_5787.jpg

D vitamini desteğini en hoş karşılayabileceğimiz yol direkt olarak güneş ışınları olsa da bilhassa de kış aylarında bebekler ve çocuklar D vitamini eksikliği yaşayabiliyor. D vitamini eksikliğinde ortaya çıkan Raşitizm hastalığı ise gelişimlerini olumsuz tarafta etkileyebiliyor. Pekala bebeklerde ve çocuklarda D vitamini muhtaçlığı nasıl karşılanmalı?

Yenidoğan periyodunda bebeğin sağlıklı bir biçimde büyüyebilmesi ve gelişimini tamamlayabilmesi için bir oldukça kıymetli olan anne sütü, en az altı ay boyunca alınmalıdır. Fizikî gelişimi bakımından değerli olan anne sütü, bebeğin gereksinim duyduğu birçok vitamini karşılamaya kâfi iken D vitamini için epeyce yetersizdir. Bu nedenle hekim gerekli görmedikçe bebeğin destek olarak aldığı tek vitamin D vitamini olmalıdır. Bebeğin doğumuyla bir arada gün içerisinde aşılanması gereken 400 ünite D vitamini 1 yaşından sonra 600 üniteye kadar çıkarılır. 1 yaşından sonra da devam edilmesi gereken D vitamini desteği şayet kâfi ölçüde alınmazsa ya da erken periyotta bırakılırsa Raşitizm denen durum ortaya çıkar. Bedendeki fosfor ve kalsiyumun korunmasının zorlaşmasına neden olan D vitamini eksikliğinde büyük rol oynayan Raşitizm, kemik gelişiminin çok süratli olduğu çocukluk periyotlarında de sıklıkla rastlamaktadır.

Raşitizm hastalığının semptomları bebeklik ve çocukluk devrinde şu halde sıralanabilir:

Büyümede gerilik
Motor maharetlerde gecikme
Omurga, pelvis ve bacaklarda ağrı
Diş problemleri
Kas güçsüzlüğü
Kafatasının gövdeye nazaran küçük kalması
İskelet bozuklukları.

BEBEKLERDE VE ÇOCUKLARDA GÖRÜLEN RAŞİTİZM NEDİR?



Bebeklerde ekseriyetle iki yaşlarından sonra ortaya çıkan D vitamini eksikliği, kemiklerindeki form bozuklukları ve rahat hareket edememe belirtileri ortaya çıkar. Şayet, bebeklerdeki bu vitamin gereksinimi karşılanmazsa 'Raşitizm' ismi verilen kemik rahatsızlığı ortaya çıkar.

D vitamini eksikliğinin bir öteki değerli işaretlerinden biri de kafataslarının yumuşak olmalarıdır. Bebeklerin kafatasları dünyaya gelirken yumuşak ve esnektir. Ancak, annelerin bedenlerine aldıkları D vitaminleri kafataslarını biraz daha katılaştıracak ve sertleştirecektir. Bu vitamin kâfi ölçüde alınmadığı vakitte bebeğin beyninde hasar oluşacaktır.

D VİTAMİNİ DESTEKLERİNDE BUNLARA DİKKAT! ZEHİRLİYOR...

D vitaminin insan sıhhati açısından ne kadar kıymetli olduğu vurgulanmasıyla denetimsiz D vitamini kullanımı da ne yazık ki artmaktadır. Yağ dokusunda biriken bir vitamin çeşidi olduğundan ötürü hekim denetimi ile tüketilmesi gereken vitamin desteğinde uygun doz alınmalıdır. 

BEBEKLERE VE ÇOCUKLARA D VİTAMİNİ NE VAKİT KAZANDIRILMALI?



Sabah saatlerinde karışlanması önerilen D vitamini ayrıyetten öteki vakitlerde de alınabilir. En hoş ve doğal D vitamini kaynağı güneş olduğundan ötürü yaz tatilinde öğlen vakti bir 10 dakika kadar güneş kremsiz güneşte durulmalıdır.

Burada dikkat edilmesi gereken kıymetli bir öge D vitamininin uygunca cilde geçmesi için güneşlendikten çabucak sonra suya girmemek biraz beklemektir. 

BEBEKLERDE 'D VİTAMİNİ' EKSİKLİĞİ NASIL ÖNLENİR?

Şayet hekiminiz onay veriyorsa bebeğinizde D vitamini damlası kullanmakta yarar var. Ayrıyeten her gün en az 10-15 dakika kadar bir müddetle bebeğinizin kol ve bacaklarının güneş görmesi gerekir. Böylelikle bebeğinizdeki vitamin eksikliği kısa vakitte kaybolmuş olacaktır.
 
Üst Alt