Son Konu

Dental botox

makaleci

Yeni Üye
Katılım
14 Ocak 2020
Mesajlar
351,088
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
35
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
Türkiye gündemi ve kaotik durum bizlerin günlük ömür meselelerimizin beraberinde çıkan gerilimimizi daha çok arttırıyor. Dişlerimizi daima sıkıyoruz. Doğal olarak ta hepimiz Bruksizm'e adayız .

BRUKSİZİM NEDİR ?

Ekseriyetle uyku sırasında dişleri bilinç dışı bir halde sıkarak yapılan bir aksiyondur. Bu olağan olmayan bir durumdur ve epeyce rahatsız edici bir ses ortaya çıkar. Umumiyetle bu alışkanlık kişi tarafından pek farkedilmez.

Her 5 kişinin en az birinde görülen bu alışkanlık farkında olmadan insanların günlük hayatını makûs cephede etkilemektedir. Gün içi yorgunluk, halsizlik, devamlı ahenge isteğinin gerisinde kalitesiz gece uykusu bulunmaktadır.

Bruksizmi olan bireylerin yüzde 5 ile 10 arası bir kısmı dişlerine uyguladıkları kuvvet sonucu dolguların ve dişlerin kırılması üzere zararlara yol açabilmekte, bir kısmı da çene eklemi disfonksiyonlarından şikayetçi olmakta ve sabahları sebepsiz başağrısı ve kas ağrıları çekmektedirler.

BRUKSİZMİN BELİRTİLERİ NEDİR ?

++ Bilhassa yüzdeki kaslarda , eklem noktasında (temporamandibular eklem) baş ve boyun yerinde oluşan ağrılardır. Diş gıcırdatmanın (bruksizm) başlattığı ağrı kas kaynaklıdır. Bu ağrı, çiğneme kaslarındaki spazmlara bağlı olarak ortaya çıkar.

++ Diş yüzeyi aşınmaları sonucu dişlerde hassasiyetler olabilmekte ve ilerleyen vakitlerde dişin sonu açığa çıkabilmektedir.

++ Dişlerde sallanma ve aralanmalar görülebilir.

BRUKSİZMİN TEDAVİSİ NASIL YAPILIR ?

Gerilimi ortadan kaldırmak esas tedavi olmakla birlikte dişlerin de müdafaaya alınması gerekmektedir. Diş gıcırdatma yahut sıkma sorunu yaşayan yetişkinler için gece plağı kullanması önerilir.

Isırma plağı olarak da isimlendirilen kollayıcı bir plağın geceleri uyurken takılması ile gerçekleştirilir. Tedavi daha çok akut sorunları çözmeye yönelik olarak uygulanır ve bir dişhekimi ve fizyoterapistin birlikte çalışmasını gerektirebilir.

Çiğneme kaslarına uygulanan botoks tedavisi ile kalıcı olmayan lakin, epey tesirli bir tahlil elde etmek de mümkündür.

DENTAL BOTOKS

Dental botoks son yıllarda popülerliği artmış bir dental tedavi metodudur. Münhasıran diş gıcırtma ve diş sıkma üzere parafonksiyonel rahatsızlığı olan hastalarda inançla uygulanabilmektedir.

Botulinum toksin ismi verilen hususun, çene kaslarına enjekte edilerek kısmi paraliz yapması esasına dayanarak çalışır. Toksin enjekte edildikten bir hafta sonra tesirini göstermeye başlar ve 6 ay devam eder.

Altı ay arayla yapılan botox tedavisi sonucunda alışkanlığın ortadan kalktığı gözlenir.

 
Üst Alt