Son Konu

Depresyon nedir ve nasıl yaklaşılır

makaleci

Yeni Üye
Katılım
14 Ocak 2020
Mesajlar
351,088
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
35
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
Günümüzde depresyon çok güzel bilinen illetlerin başında gelmektedir. Depresyon insanın hayat kalitesini çok düşüren bir hastalıktır. Depresyon iş ve mektep ömrünü tesirler. günümüz kent hayatı ve alakaları depresyonu tetiklemektedir. Ayrıyeten depresyonun genetik olarak da geçişi olabilmektedir.

Depresyon belirtileri çökkünlük hali, hayattan zevk alamama, evvelce zevk aldığı şeylerden zevk alamama, içe kapanma formunda olabilir. Bazen uyumsuzluklar , iş mektep veriminde düşmeler olabilir.

Depresyonda bunun dışında fizikî belirtiler olabilir. Halsizlik, iştahsızlık, uykusuzluk sıktır. Bazen de depresyon tam aykırısı uyku ve iştahta artışı yapabilir.

Çocuklarda ki depresyonlarda daha çok içe kapanma alanına hırçınlıkta artış, kavgacılık olabilir. Bu nedenle davranış bozukluğu ve hiperaktivite ile karışabilir. Bu durumda şayet bu davranışlar çok yeni başlamışsa depresyon düşünülebilir. Başkaca evlat ve ergende ana peder ayrılıkları, mektep değişiklikleri, arkadaş ilgilerinde meseleler üzere günlük dertler depresyona neden olabilir.

Ergen depresyonlarına unsur bağımlılıkları, mektep başarısızlıkları, akran problemleri eşlik edebilir.

Bipolar Bozukluk ( Manik Depresif hastalık) da ki depresyon umumide majör depresyonla karışabilir. Burada daha evvel bir manik hastalık geçirmişse bipolar bozukluğun depresif devrini geçiriyor olabilir. Evlatta Bipolar bozukluk (manik depresif hastalık) umumide yaramazlık, hiperaktivite ve gibisi marazlarla karıştığı için atlanır. Bipolar Bozuklukta ki depresyonun tedavisi daha farklıdır bu nedenle bipolar depresyonu ile majör depresyon ayırt edilmelidir.

Depresyon tedavisinde ilaç tedavisi yanında psikoterapi uygulanır. Psikoterapi teknikleri hastadan hastaya değişebilir. Ayrıyeten depresyon hastasının hastalanma nedeni çevresel etkenlere ikincil bir depresyonsa çevresel faktörler düzeltilmeye çalışılmalıdır. Örneği mektep değişimiyle depresyon yaşayan bir evlat ve gencin mektepteki ömrüne müdahalelerle mektebe alışması sağlanabilir.

Tekrar travma sonrasında depresyon görülebilir. Bunu şayet eşlik eden post travmatik gerilim bozukluğu( travma sonrası tasa bozukluğu) varsa birlikte değerlendirilip tedavi edilmelidir.

Depresyona ayrıyeten anksiyete bozukluğu, panik atak, psikoz üzere marazlar, obsesif kompulsif bozukluk, üzere illetler eşlik edebilir. Her bir hastalık ayrıyeten değerlendirilip bir arada tedavi edilmelidir. Bu marazlara nazaran ilaç tedavileri ve psikoterapiler uygulanır. Tedavide evlat ve ergen psikiyatrisleri yahut psikiyatrisler ile psikologlar bir arada çalışmalıdırlar.

 
Üst Alt