Son Konu

DJI OM5 İnceleme

dagcı

Yeni Üye
Katılım
9 Ocak 2022
Mesajlar
152,900
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
68
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
2021120217214851285.jpg

Son vakitlerde bilhassa dijital içerik üreticiler için çok sayıda eseri kıymetlendirme talihimiz oldu. Bunlar ortasında bizim de kullandığımız Rode Wireless GO II mikrofondan tutun da Canon M50 Mark II fotoğraf makinesine kadar pek çok aygıt yer almıştı; hepsini kanalda bulabilirsiniz. Bugün ise yeni çıkış yapan ve tekrar YouTube, Instagram, TikTok ve türevleri için içerik üretenlerin ilgilenebileceği bir eser olan DJI OM5 Gimbal'a yakından bakacağız.

DJI OM5 Tasarımı Nasıl?


Bu modelde DJI'ın bir evvelki modeli OM4'e nazaran bilhassa tasarım tarafında kıymetli farklılıklar yer alıyor. En çarpıcı olanı ise artık Gimbal'ın uzunluğunu uzatabiliyorsunuz. DJI, gimbal'ın içine bir uzatma çubuğu yerleştirmiş ve bunu üst hakikat çekerek uzunluğunu 21,5 cm uzatabiliyorsunuz. Bu da size çekim sırasında daha özgür olma fırsatı veriyor ve daha da değerlisi kayıt alanı açısını genişletebiliyorsunuz. Böylelikle bilhassa küme çekimleri için çok daha ülkü duruma geldiğinden kelam edebiliriz.

Selef modele kıyasla en değerli fark olarak bunu gösterebiliriz, fakat tasarım kısmında da farklılıklar göze çarpıyor. Bir defa OM4'e nazaran çok daha hafif ve kompakt yapıda tasarlanan OM5, denetim menüsünün ergonomisini de değiştirmiş. Bu bazılarına daha uygun olacakken, OM4'ün ergonomisini beğenenler ise bu bahiste fikir ayrılığına düşebilir elbette; denemeleri gerekli.

DJI OM5 Nasıl Kullanılıyor?

Kontrol menüsündeki tuşlara geldiğimizde ise, tekrar burada joystick'i görüyoruz. Onun yanında bir kayda başlama tuşumuz var, altında ise çift basarak gimbal'ı yatay ve dikey moda alabileceğiniz ve tek basarak da ön kamera ile art kamera ortasında geçiş yapabileceğiniz tuş bulunuyuor. Yan tarafa geldiğimizde de burada zum anahtarını, onun üzerinde de gimbal'ı açıp kapatacağınız güç tuşunu görüyoruz. Son tuş ise, öndeki tetik tuşu oluyor. Bu tuşu çekim modunu değiştirmek için kullanıyorsunuz. 1 kez basarak takip modunu açıyor, 2 defa basarak açıyı sıfırlayabiliyor, basılı tutarak gimbal'ı kitliyor, 1 kere basıp bırakıp sonra yeniden uzun basarsanız bu kez da spor moduna alabiliyorsunuz. Elbette bunlarla gimbal üzerinde tam hakimiyet kurabilmek için uygulamaya gereksiniminiz var ki o da DJI Mimo uygulaması oluyor.

DJI OM5 Özellikleri Neler?

Bu uygulamanın hem iOS hem Android takviyesi var, lakin Android tarafında biz açıkçası meseleler yaşadık. Uygulamayı 2 farklı telefonda da kurup bağlanmaya çalışmamıza karşın ilişki sağlanamadı. iOS tarafında ise bir sorun görünmüyor. Fakat DJI'ın Android tarafını elden geçirmesi gerekli, çünkü uygulamaya bağlanamadan ActiveTrack özelliğinden faydalanamıyorsunuz.

Neyse ki direkt Bluetooth yolunu kullanarak aygıta bağlanmanız mümkün. Uygulama olmadan da telefonun kamera uygulamasını nispeten denetim edebiliyorsunuz ki zati aslında günün sonunda geldiğimiz nokta sarsıntısız titreşimsiz çekim yapabilmek istememiz. Akıllı telefonlarda bilhassa üst düzey modellerde de aslında sarsıntı giderici teknolojiler mevcut. Lakin bunu bir de gimbal ile birleştirdiğiniz hem ortaya daha düzgün bir sonuç çıkıyor hem de ergonomi açısından gimbal kullanımı daha rahat kuşkusuz.

DJI OM4'te olduğu üzere OM5'te de 3 istikametli stabilizasyon özelliği mevcut. Ayrıyeten telefon tutacağı da yeniden manyetik halde sunuluyor. Böylelikle telefonu kolaylıkla bu tutacağa yerleştiriyor, bunu da yerine oturtuyorsunuz ve artık çekime hazırsınız. Performans olarak epeyce başarılı bulduğumuz açık; lakin bu manada farklı bir gimbal'ın sunduğundan çok da fazlasını sunmuyor elbette. Yani OM4 sahipleri şayet aygıtlarından mutlular ise, bu modele geçmek için çok büyük sebep bulamayacaktır diyebiliriz. Ha, yeni gimbal satın almak isteyenler için ise, elbette ergonomisyle de bir arada kıymetli bir fark yaratacaktır.

Bu ortada aygıtın pil ömrünün 6 saate kadar olduğunu ve 1.5 saat içinde şarj edilebildiğini de söyleyelim.

Özetle

Evet, sonuç olarak DJI OM5, evvelki modele nazaran kıymetli tasarım değişiklikleri getiren bir model olmuş. Ergonomik taraftaki farklılıklar dışında bilhassa uzatma çubuğunun ek edilmesi değerli bir ayrıntı. Performansıyla da şad kaldığımız aygıtın bizce şu an için tek eksisi Android tarafındaki uygulama sorunu. Bunu da bir güncelleme ile halledeceklerdir diye düşünüyoruz. Aygıtın şu an piyasada 2000 TL'ye bulabildiğinizi de söyleyelim. Bu manada biraz da kıymetli bir seçenek halini alıyor.
 
Üst Alt