DSG şanzıman modeli, Volkswagen araçlarından tanıdığımız bir şanzıman olup oldukça kullanışlıdır. DSG şanzıman, otomatik formatında fakat manuel bir şanzıman sistemidir. DSG şanzıman özelliklerine bakacak olursak; 6, 7 veya 8 ileri vitese sahip, çift kavrama özelliğiyle herhangi bir viteste seyir halindeyken motor devrine göre diğer vitese hazırlık yapabilen ve vites geçişi esnasında sarsıntı ve zaman kaybı yaratmayan bir yapıya sahiptir. Bu durum performans ve konforu bir arada isteyenlerin beklentilerini tam anlamıyla karşılamaktadır.
DSG şanzımanlardaki çift kavrama özelliği, kavramalardan biri hali hazırda çalışırken diğerinin yeni vites komutuna hazır olmasını ifade eder. DSG şanzıman sistemini diğer otomatik şanzımanlardan farklı kılan nokta da bu özelliğidir. Bu farklılığın getirdiği kullanım farklılıkları da mevcuttur. Misal normal bir otomatik şanzımanda vites D pozisyonunda iken gaza yüklenip kalkış yapabilirsiniz. DSG şanzıman özelliğinde ise bu kullanım tekniği yanlıştır. DSG şanzımana sahip araçlarda vites D pozisyonunda iken çift kavrama özelliği nedeniyle gaz vermeye gerek kalmadan aracın kendiliğinden kalkması beklenmelidir. Eğer ki diğer otomatik şanzımanlardaki gibi gaz vererek kalkış yaparsanız DSG şanzıman arızası kapsamında çift kavrama sisteminin ömrünü kısaltmış olursunuz.
DSG şanzımanlarda bir de mekatronik diye bilinen parça mevcuttur. Mekatronik parçası, elektronik sinyali veya veriyi mekanik bir harekete çeviren ve şanzımanda vites geçişlerini sağlayan bir robottur. Mekatronik parçası için DSG şanzımanların kalbi diyebiliriz. DSG Mekatronik arızası gerçekleşmeden önce kullanıcılara bazı sinyaller verir. Bunlardan birisi de gösterge ekranında anlamsız bir şekilde yanan vites ışıklarıdır. Bu durumla karşılaşırsanız en yakın servise gidip kontrol ettirmeniz faydalı olacaktır.