Son Konu

Dünden bugüne cep telefonu teknolojisi – 3

Garfield

Yeni Üye
Katılım
9 Ocak 2022
Mesajlar
171,000
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
45
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
dunden-bugune-akilli-cep-telefonu-teknolojisi-3.jpg

Akıllı telefon çağı gerçek anlamda iPhone ile başladı. Apple hiç beklenmeyen, sürpriz bir inovasyonla karşımıza çıkmıştı. Ancak Apple bunu ilk defa yapmıyyordu.

İlk kişisel bilgisayar denemelerinde, kullanıcı arayüzü olan ilk işletim sisteminde ve bildiğimiz anlamda farenin ilk ortaya çıkışında Apple’ın önderliği ön plana çıkıyor.

Bu yüzden ilk akıllı telefon IBM Simon olarak görülse de Apple, şu an içinde bulunduğumuz akıllı telefon çağını başlatan marka oldu. İşte cep telefonu teknolojisi ve tarihi dosyamızın üçüncü bölümü: Akıllı telefon çağı

Cep telefonu teknolojisi için yeni bir çağ: Akıllı telefon


Her ne kadar IBM Simon, Nokia Communicator gibi örnekler olsa da, bugünkü anlamda ilk akıllı telefon. iPhone 2G olarak karşımıza çıkıyor. Bugünün akıllı telefonlarına gözümüz alıştığı için belki de 2G ilk başta çoğumuza tasarım anlamında hiç de çekici gelmiyor olabilir. Ancak ilk iPhone cep telefonu teknolojisi ve tarihi açısından önemli bir dönemeçti.

Ancak o dönemin standartlarını alt üst ettiği kesin. Kapasitif dokunmatik ekranı, tek fiziksel tuşu ve o döneme göre oldukça büyük olan 3,5 inç olan ekran büyüklüğü ile iPhone 2G, 6 milyon gibi büyük bir satış rakamına ulaştı.
dunden-bugune-akilli-cep-telefonu-teknolojisi-3-1.jpg
Henüz iPhone OS olarak anılan iOS işletim sistemi emekleme döneminde olsa da, Symbian OS, Windows Mobile gibi rakipleri karşısında çok daha hızlı çalışıyordu.

Apple’ın özellikle yazılım açısından elde ettiği bu başarı, piyasada rakipsiz olmasını sağladı. Ancak 2005 yılından beri o dönemde yükselişte olan Google, tüm cep telefonu teknolojisi değiştirecek bir hamle yapmak üzereydi.

iPhone 2G özellikleri

İlk iPhone 2007 yılında tüm cep telefonu standartlarını değiştirdi Boyut olarak, 11.6 mm kalınlığında ve 135 gram ağırlığında olan ilk iPhone, o günün standartlarına göre oldukça ince ve hafif bir yapıdaydı.

320 x 480 piksel çözünürlüğünde TFT LCD kapasitif ekran kullanan firma, dönemine göre yüksek sayılabilecek çözünürlük ve ekran kombinasyonunu, fark yaratan kapasitif ekranla bizlere sunuyordu.

Gücünü 412 MHz hızında çalışan tek çekirdekli ARM 11 işlemciden alan telefonun grafik işlemcisi ise PowerVR MBX’di. 128 MB eDRAM, 4/8 ve 16 GB dahili hafıza seçenekleri, LED flaş desteği olmayan 2 Megapiksel kamera gibi özelliklere sahip olan ürün, 8 saat konuşma süresi sunabiliyor, bir gün boyunca müzik dinletebiliyordu.

 
Üst Alt