Son Konu

Dünyanın İlk ve En Pahalı Tweet'ini Bir Türk Satın Aldı: Peki NFT nedir?

morfeus

Yeni Üye
Katılım
12 Kas 2021
Mesajlar
378,918
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
45
Konum
Rusya
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
dunyanin-ilk-ve-en-pahali-tweet-bir-turk-satin-aldi-peki-nft-nedir.jpg

Twitter CEO'su Jack Dorsey, tweet'leri "Non-Fungible Token" (NFT) olarak satan bir web sitesi olan Valuables @Cent'te, birinci tweet'ini açık artırma ile sattı. Tweet'in yeni sahibi ise bir Türk oldu: Bridge Oracle CEO'su Sina Estavi.

Teklif verme sürecinin sonunda en yüksek teklifi veren Estavi, Dorsey'in tweet'ine 2,5 milyon dolar ödedi. Bu gelişme, blockchain teknolojisi aracılığıyla kimliği doğrulanmış sanal objelerin satış potansiyelini bir defa daha görmemizi sağladı.

Dorsey, birinci tweet'i olan "just setting up my twttr" (Sadece twttr'ımı kuruyorum), 21 Mart 2006'da yazılmıştı. Bu tweet yalnızca Dorsey'in değil, Twitter'ın da birinci tweet'i olma özelliğini taşıyor.

just setting up my twttr
— jack (@jack) March 21, 2006
Aslında satış süreci Aralık 2020'de başlamıştı. Lakin Dorsey'in geçtiğimiz Cuma günü "Valuables @Cent" temasını yayınlamasının akabinde açık artırmada da gaza basıldı.

Tweet için en yüksek teklif olan 2,5 milyon dolar, Bridge Oracle CEO'su Sina Estavi'den geldi. TRON'un kurucusu Justin Sun, açık artırmada 2 milyon dolarlık teklifini artırmayınca, zafere ulaşan Estavi oldu.

Dorsey'in tweet'inin satılması, bu satışa karşın görünür olmaya devam edecek.

NFT Nedir?


NFT'ler en temel haliyle, dijital bir yapıtın (ki bu satışta eser Dorsey'in tweet'i oluyor) kime ilişkin olduğunu onaylamak için kullanılan, dijital imza misyonu gören dijital belgeler olarak tanımlanabilir.

Valuables @Cent'e nazaran, bir tweet'in satılması için bu dijital sertifikaya sahip olması gerekli. Öbür bir deyişle yapıtın "içerik üretici tarafından imzalanması ve doğrulanmasını" gerekiyor. Örneğin Dorsey'in tweet'i olayında tweet'in sırf bir eşsiz imzalı sürümü var ve içerik üretici satmayı kabul ediyor. Bu da, fiyatı ödeyip ona sahip olabileceğinizi gösteriyor.

İçeriklerini NFT'ye dönüştüren ve satışa çıkaran pek çok isim olsa da, bunlar ortasında en dikkat çekenlerden biri kuşkusuz Mesut Özil. Fenerbahçe'li futbolcu, bir müddet evvel bir tasarımcıyla birlikte tasarladığı krampon dizaynlarını ve Mesut Özil avatarlarını tıpkı formda satışa çıkartmış ve satmıştı.

Geçtiğimiz günlerde de, internette fenomen haline gelen Nyan Cat'in bir dijital sürümü, 600.000 doların üzerinde bir fiyatla, birebir yolla satılmıştı.

Satılan ya da satışta olan NFT'ler ortasında bir görüntü, bir fotoğrafın dijital sürümü, futbol kartlarının dijital sürümü üzere çok çeşitli eser bulunabiliyor.




 
Üst Alt