Türkiye’de en iyi bamya nerede yetişir?
Türkiye'de özellikle, Ege ve Marmara bölgelerinde bamya yetiştiriciliği yoğunlaşmıştır. Ancak Karadeniz ve Akdeniz bölgelerinde de yaygınlık kazanmıştır.
En iyi bamya hangisi?
Sultani Bamya oldukça verimli bir çeşit olup ürün vermeye başladıktan sonra uzun süre yeni bamya verdiği için sürekli hasat etme özelliği ile hobi ve ticaretini yapacaklar için uygun bir çeşittir. Bu bamya çeşidi hem taze iken hemde kurutmalık için oldukça uygun bir üründür.
Bamya hangi ilde yetişir?
Bursa'nın Yenişehir ilçesinde yetiştirilen bamya, Türkiye'nin her bölgesinden yoğun ilgi görüyor. Son yıllarda lezzetiyle adından sıkça söz ettiren Yenişehir bamyası, dayanıklılığıyla da en çok tercih edilen bamya oldu.
Bamya kaç günde bir sulanır?
Bamya üretiminde özellikle ilk meyveler görüldükten sonra verilen su, verim üzerinde olumlu etki yapar. İlk ot temizliğinden sonra sulu tarımda ilk sulama yapılır. Bitkiler, 15-20 cm boy aldıklarında ikinci ve bundan 2-3 hafta sonra üçüncü çapa yapılmalıdır.
Bamya verimi nasıl artırılır?
Ortalama hava sıcaklığı 15-20 °C, toprak sıcaklığı en az 15 °C olunca tohum ekimi yapılmalıdır. Bamya toprak isteği yönünden çok seçici değildir. Her tür toprakta rahatlıkla yetiştirilebilir. Diğer tür sebzelerin yetişemediği yer altı su seviyesi yüksek topraklarda da başarı ile yetişebilir.
Bamyayı kim buldu?
Afrika kökenli bir sebze olan bamya, Karayiplere ve Amerika'ya 1700'lerde kölelerle birlikte getirilmiş ve özellikle Louisiana mutfağında kendine önemli bir yer edinmiş. Zaten bamyanın İngilizcesi okra da Afrika dillerinden geliyor.
En uzun bamya kaç cm?
Ilık iklim koşullarında bamya gövdesi çeşitlere bağlı olmak üzere 65-90 cm ile 2-2.5 m boy yapabilmektedir. Ancak taban suyu seviyesinin yüksek olduğu koşullarda gövde boyu sınırlı kalır ve bitki ancak 40-50 cm boy yapabilir. Gövdenin üzeri tüylü veya tüysüz, açık yeşil sarımtırak renktedir.
Kırmızı bamya nedir?
Kırmızı bamya ege bölgesinde yetişen ve kökleri yüzlerce yıl öncesine kadar dayanan bamya türüdür. Kınalı bamya, bornova bamyası gibi isimlerle de bilinmektedir. Genetiği ile oynanmamış ve yüzlerce yıllık sebze genetiğini günümüze kadar ulaştıran ender türler arasındadır.