Son Konu

En kolay enginar dolması nasıl yapılır? Enginar dolmasının püf noktaları

morfeus

Yeni Üye
Katılım
12 Kas 2021
Mesajlar
378,918
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
45
Konum
Rusya
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
en_kolay_enginar_dolmasi_nasil_yapilir_enginar_dolmasinin_puf_noktalari_1621414526_7677.jpg

Mevsimin en sağlıklı besinleri ortasında yer alan enginar ile süper bir akşam yemeği hazırlamaya ne dersiniz? Görünümü sayesinde sofraları süsleyen lezzeti ile herkesi kendine hayran bırakan enginar dolması, kat kat oluşu ile de göz dolduruyor. Pekala nasıl yapılır enginar dolması? Tanımı yazımızda.

Zeytinyağlı enginarı bilmeyen yoktur. Osmanlı devrinde sofralarda süslü bir manzara olması için enginar dolması yapılıyordu. Ülkemizde en çok Akdeniz ve Ege'de yetiştirilen enginar, antioksidan özelliğindedir. İtalyan ve Fransız mutfaklarında da tüketilen bu besin; çorba, sulu yemek ve salata üretiminde kullanılır. Nizamlı olarak tüketildiğinde sindirim ve bağışıklık sistemini güçlendirir. Bilhassa kış aylarında haftada bir defa tüketilmesi önerilir. Demir bakımından varlıklı olmasının yanı sıra damar tıkanıklığı riskini de düşürür. Artık sizlere hazırlayacağımız tanım, enginarın yapraklarından yapılıyor. Biraz uğraştırıcı lakin yemesi keyifli olan enginar dolması, konukların gözdesi olacak. Müthiş bir itinayla hazırlanan zeytinyağlı dolma güzel iç harcı ile de damakları şenlendiriyor.



ENGİNAR DOLMASI TANIMI:

MATERYALLER

5 adet enginar
1 adet büyük uzunluk kuru soğan
5 yemek kaşığı zeytinyağı
3/4 su bardağı pirinç
3 yemek kaşığı kuş üzümü
3 yemek kaşığı dolmalık fıstık
1 çay kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı toz şeker
1/4 çay kaşığı yenibahar
1/2 demet dereotu
1/2 demet nane
3/4 su bardağı sıcak su

Enginarların kararmaması için;

1 adet taze sıkılmış limon suyu

Üzeri için;

1/2 çay bardağı zeytinyağı
3/4 su bardağı sıcak su
1 adet orta uzunluk limon



YAPILIŞI

Tarife öncelikle iç harcını hazırlayarak başlayın. Kabuğunu soyduğunuz büyük uzunluk kuru soğanı küçük kesimler halinde doğrayın. Ayıkladığınız kuş üzümlerini suda bekletin. Sap kısımları ayıkladığınız dereotu ve taze naneyi incecik kıyın. Pirinçleri bol suda yıkadıktan sonra fazla suyunu süzdürün.

Zeytinyağını geniş tabanlı bir tencerede kızdırın. Kuru soğanları katıp renk alana kadar kavurun. Dolmalık fıstıkları ekleyip karıştırın. Soğanlar yumuşadığında suyunu süzdürdüğünüz pirinçleri ek edip karıştırma sürecini sürdürün.

Kuş üzümü, tuz, toz şeker ve yeni bahar ekleyip karıştırdığınız dolma harcına son olarak sıcak suyunu verin. Suyunu çekene kadar kısık ateşte pişirdikten sonra iç harcı ocaktan alabilirsiniz. 

Enginarların kalın sap kısımlarını kesip, çiçek enginarları, limonlu/kaynar su bulunan derin bir kapta yumuşamaları için kısa bir müddet bekletin.

Soğuk suda duruladığınız enginarların dış kısmında kalan etli yapraklarını keskin bir bıçak ya da mutfak makası yardımıyla eşit oranda düzelterek kesin.

Orta kısımlarını parmaklarınızla bastırarak aralayın. Orta kısmında yer alan fazla yaprakları alın. Tatlı kaşığı yardımıyla orta kısmında yer alan tüylü kısımları kazıyarak çıkartın.

Son kere bol suyun içinde yıkadığınız enginarları, kararmamaları için limon suyuyla ovup kısa bir mühlet bekletin.



İç harcı enginarların orta kısımlarına eşit olacak halde doldurun. Gerekirse yaprakları hafif bir halde aralayıp iç harcı düzgün bir formda ekleyin.

Geniş tabanlı bir tencereye boşluk bırakmadan hazırladığınız dolmaları dizin. Bol suda yıkadıktan sonra kestiğiniz limon dilimlerini enginarların üzerine kapatın.



Üzerlerine zeytinyağı kestirin. Sıcak suyu dolmaların üzerine çok fazla eklemeden tencereye alın.

Dolmaların üzerine evvel yağlı kağıt serip tencerenin kapağını kapatın. Kısık ateşte 35-40 dakika kadar pişirin. 

Pişen dolmaları isteğe nazaran soğuk ya da sıcak formda servis edebilirsiniz.

Afiyet olsun...
 
Üst Alt