Gülgillerin familyasından gelen kuşburnu faydasıyla adeta vücudu tüm mikroplardan koruyor. Kuşburnu meyvesi saf bir şekilde yenilmeyeceği için reçeli ya da marmelatı yapılıyor. Bugünkü hazırladığımız yazıda sizlere kuşburnu marmelatı nasıl yapılır? Kuşburnu marmelatı püf noktakarı nelerdir sorularının yanıtını araştırdık.
Kuşburnu, bilimsel adıyla Rosa Canina, Avrupa, Kuzey Afrika, Batı Asya’da yetişen ve gülgiller ailesinden bir bitkidir. İçi tüylü olan bu bitkinin birçok tohumu olup sonbaharda olgunlaşır. Kuşburnu ağaçları, bir ile 3,5 metre arasında olup gövdesi ve dalları dikenlidir. Vücuda bir çok faydası olan kuşburnu meyvesi, A, B, C, ve E vitaminleri içeriyor. Tipik olarak kırmızıdan turuncuya, ancak bazı türlerde koyu mordan siyaha kadar değişir.Çayı ve marmelatı da yapılan kuşburnu, halk arasında yabangülü, itburnu, itgülü, gülelması, yiric isimleri ile de bilinir. C vitamini açısından dünyanın en zengin meyvesidir.
Türkiye’de yetişen 27 tür kuşburnu türünden 17’sine ev sahipliği yapan Gümüşhane’de son yılların en verimli dönemi yaşanırken, koronavirüs (Covid-19) salgını nedeniyle vatandaşlar C vitamini deposu kuşburnu meyvesini toplamak için dağlara akın ediyor. Hemen her köyde yetişen ve 100 gramında bir kasa portakala eşdeğer C vitamini bulunan kuşburnu meyvesinin en çok tüketilen formatı olan marmelat yapımı ise zorlu aşamalardan sonra gerçekleşiyor.
KUŞBURNU MARMELATI TARİFİ:
MALZEMELER
1 kilo olgunlaşmış kuşburnu
Yarım kilo toz şeker
1 yemek kaşığı limon suyu