Ev Üretimi Ayva Pestili Tanımı İçin Malzemeler
- 1 kilogram ayva
- 1 su bardağından biraz eksik toz şeker
- 1,5 su bardağı su
Ev Üretimi Ayva Pestili Tanımı Nasıl Yapılır?
Not EkleTarifi Yazdır
- Ayvaları güzelce yıkadıktan sonra kabukları kalınsa soyalım kabukları ince ise direkt çekirdek kısmını çıkartıp dilimleyelim.
- Benim ayvalarım epeyce kalın kabuk koydu soydum ve ortadan ikiye ayırdım çekirdeklerinde bir kenara koyarak bozuk çürük yerlerini temizledim.
- Ayvaları küçük küpler halinde doğrayalım.
- Genişçe bir tencere içerisine alalım.
- Ayva çekirdeklerini renk versin diye pak bir tülbente sararak tencerenin içerisine ek edelim.
- Üzerine suyu ve şekeri ekleyip karıştıralım daha sonra ocağa alalım.
- Kapağını kapatarak arasıra karıştırarak ayvalar yumuşayana kadar pişirelim.
- Suyunu çektiği vakit ayvalar hala yumuşama duysa biraz daha su eği yapabilirsiniz.
- Yumuşayan ve suyunu çeken ayvaları blendırdan geçirelim.
- Suyunu güzelce çekmesi için ocak’ta birkaç dakika daha kaynatalım.
- Daha sonra ocaktan alalım. Tepsileri yağlı kağıt koyalım yahut yağlı kağıdınız yoksa tepsinin izi yağlayın ve birkaç damla sıvı yağ ile fırça yardımıyla her tarafını nemlendirelim.
- Yağlı kağıt kullandığınız vakit pestiller çok daha kolay kuruyor aklınızda bulunsun.
- Pestil harcımı toplamda 2 adet büyük uzunluk dikdörtgen fırın tepsisine ve bir tane de en küçük uzunluk borcam içerisine yerleştirdim.
- Üzerini bir spatula yahut hamur kartıyla düzleyin pestilinizin kalınlığı karton kalınlığında olsun. Çok ince yahut çok kalın olacak formda yerleştirmeyin.
- Havalar çok soğuk bu mevsimde pestil olmaz diye düşünmeyin. Ben pestili toplamda dört beş gün de salonda masamın üzerinde kuruttum. Orta sıra salonun camlarını açarak havalandırdım şayet cam balkonunuz varsa orada da kurutma sürecini gerçekleştirebilirsiniz.
- Hava sıcaklığı çok daha yüksekse toplamda iki üç günde pestiliniz kurumuş olacaktır.
- Kuruyan pestilleri yavaş da tepsiden ayırın istek ettiğiniz halde keserek servis edebilirsiniz.
- Tarifi ayrıntılarıyla görüntülü olarak izlemek isterseniz hepinizi youtube kanalıma bekliyorum.Afiyet olsun.