Son Konu

Fatih Sultan Mehmet'in Fermanı

bilgiliadam

Yeni Üye
Tepkime
42
Credits
-46,831
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
Fatih Sultan Mehmet Han'ın Fermanı,

2Mehmet'in Fermanı,

Fatih Sultan Mehmed, Bosnayı fethettiği zaman Osmanlı devlet politikasının sonucu olarak bolge halkına dini serbestiyest getirmiştir Fatih Sultan Mehmed'in buradaki latin papazlarına verdiği 883 (1478) tarihli ferman suretinde; Nişanıı humayun şu ki Ben ki Sultan Mehmed Han'ım; ust ve alt tabakada bulunan butun halk tarafından şu şekilde bilinsin ki, bu fermanı taşıyan Bosna rahiplerine lutufta bulunup şu hususları buyurdum: Sozkonusu rahiplere ve kiliselerine hickimse tarafından engel olunmayıp rahatsızlık verilmeyecektir Bunlardan gerek ihtiyatsızca memleketimde duranlara ve gerekse kacanlara emn u aman olsun ki, memleketimize gelip korkusuzca sakin olsunlar ve kiliselerinde yerleşsinler; ne ben, ne vezirlerim ne de halkım tarafından hic kimse bunlara herhangi bir şekilde karışıp incitmeyecektir Kendilerine, canlarına, mallarına, kiliselerine ve dışardan memleketimize getirecekleri kimselere yeri ve goğu yaratna Allah hakkı icin, Peygamberimiz Muhammed Mustafa (sav) hakkı icin, yedi Mushaf hakkı icin, yuz yirmi dort bin peygamber hakkı icin ve kuşandığım kılıc icin en ağır yemin ile yemin ederim ki, yukarda belirtilen hususlara soz konusu rahipler benim hizmetime ve benim emrime itaatkar oldukları surece hic kimse tarafından muhalefet edilmeyecektirBu ferman suretinde de gorulduğu gibi azınlıklar tam bir hurriyet ortamı icinde hayatlarını surdurmuşlerdir

imagesfatihsultanmehmetinfermani5b0f06ac396a1

Üst Alt