Son Konu

Gelenek ve toplumsal birikim,toplumun ilerlemesinde engeldir

Forumdas

Editor
Katılım
6 Ara 2022
Mesajlar
7,544
Tepkime
15,298
Puanları
113
Konum
adana
Web
forumdas.com.tr
Credits
-11
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
Gelenek ve toplumsal birikimin toplumların ilerlemesinde önemi nedir:

Geleneksel ve toplumsal birikim olmazsa toplum ilerlemez ve toplum olmaz. Çünkü toplum insanların yüzlerce, binlerce yıldan beri oluşturduğu ortak amaçların, beklentilerin, değerlerin, inançların, duygu ve düşüncelerin, özetle ortak davranış kalıplarının depolandığı (saklandığı) ve gelecek nesillere aktardığı bir ilerleme aracıdır. Eğer toplumun bu işlevi olmasa dünyaya gelen her yeni birey insanlığın bütün geçmişinden mahrum bir şekilde tekrar sıfırdan başlamak zorunda kalacaktı. İnsan deneyimleri sonucu üreten bir varlıktır. Beyni birşeyleri yaşayıp deneyerek, tecrübe ederek doğru bilgiye ulaşıp her yeni bilgiyi bir önceki bilginin üzerine ekleyerek ilerler. Bilimde bu şekilde ilerler. Yani bir bilim adamı önceki bilim adamlarının o güne kadar getirdiği bilgileri toplum ve eğitim sayesinde alır ve üzerine yenilerini katar yani ilerletir. Eğer geçmişten bilgi gelmeseydi sıfırdan başlayacak ve ömrü yetmeyeceği için sadece kendi yaşamı kadar öğrendikleriye kalacaktı yani bilim asla ilerlemeyecekti mesela. Bu anlamda toplumsal birikim çok önemlidir.

Gelenek ve toplumsal birikim toplumlarin buyuk bir engeldir ? Doğru mu ?

Şöyle bir örnekle; içinde bulunulan toplum bilime sanata önem veriyorsa o toplumdaki yeni bireylerden bilim adamı ve sanatçı çıkma olasılığı çok yüksek ve çok başarılı eserler vermeleri mümkün çünkü bilgi birikimi ilerleme için en büyük şeydir.
Fakat içinde bulunulan toplum bilime, bilgiye, sanata, insana, fikire önem vermiyorsa elbette o toplumun o düşünce yapısı o toplumun gelişmesinde engel olur yeniliği engeller, yeni fikirleri engeller, tek tek ilerlemek isteyen bireyler çıkar onlarıda yokeder.
Demek ki; içinde bulunulan toplumun yapısı çok önemliymiş ilerleme için.
 
Üst Alt