Son Konu

Gezi Parkı Davasında Karar Duruşması

bilgisayarci

Yeni Üye
Katılım
9 Ocak 2022
Mesajlar
152,563
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
95
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
s-3a199be34cca374e3f49be300710ab331ff390ec.jpg


İş insanı Osman Kavala'nın tek tutuklu sanık olduğu ve toplam 17 kişinin yargılandığı Seyahat Parkı davasında bugün karar duruşması yapılıyor.




Fotoğraf: Murat Germen

İstanbul 13’üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde cuma günü görülmeye başlanan 17 sanıklı seyahat davasında bugün karar çıkması bekleniyor.

Dava avukatlarının savunma yapmaları için bugüne ertelenmişti.

4 Mart’ta temel hakkında mütalaasını sunan savcı, Osman Kavala ve Mücella Yapıcı hakkında “hükümeti ortadan kaldırmaya teşebbüs” suçlamasıyla ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası talep etti.

Mütalaada, Çiğdem Mater, Ali Hakan Altınay, Mine Özerden, Can Atalay, Tayfun Kahraman ve Yiğit Ali Ekmekçi hakkında ise darbeye teşebbüs suçunu “yardım eden sıfatıyla” işledikleri gerekçesiyle 20 yıla kadar hapis cezası isteniyor.


Duruşması öncesi Taksim Dayanışması tarafından adliye önünde yapılan basın açıklamasında şunlar kaydedildi:

Gezi'nin haksızlığa, adaletsizliğe, keyfiliğe karşı direnmenin ismi olduğu, kente, tabiata, yaşama sahip çıkanların daima bir ağızla, bir ortada söyledikleri müzik olduğu unutturulmak isteniyor. Ülke tarihinde bir onur sayfası olan Seyahat Direnişi'ni karalama gayretinden derhal vazgeçin. Niyetinizi ve endişelerinizi biliyor, bu beyhude gayretlerinizi reddediyoruz. Herkesi Seyahat'in gerçek tarihine sahip çıkmaya çağırıyoruz. Daima birlikte baskılara direnmenin yolu Seyahat'in gerçek tarihine sahip çıkmaktır. Seyahat yargılanamaz.


Dava süreci




Gezi Parkı hareketlerine ait ortalarında iş insanı Osman Kavala, gazeteci Can Dündar, Ayşe Mücella Yapan ve oyuncu Mehmet Ali Alabora'nın da bulunduğu 16 sanığın ‘Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüs' hatasından yargılandığı dava, 18 Şubat 2020'de karara bağlanmıştı. 

İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi tutuklu sanık Osman Kavala'nın da ortalarında olduğu 9 sanığın beraatına, sanıklar Ayşe Pınar Alabora, Can Dündar, Gökçe Tüylüoğlu, Handan Meltem Arıkan, Hanzade Hikmet Germiyanoğlu, İnanç Ekmekçi ve Mehmet Ali Alabora'nın ise belgelerinin ayrılmasına hükmetmişti. 

Savcılığın mahallî mahkemenin kararını istinafa taşımasının akabinde İstanbul Bölge Adliye 3. Ceza Dairesi 22 Ocak 2021'de 9 sanık hakkındaki beraat kararını bozmuştu.

Bozma kararının akabinde İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi, 28 Nisan 2021'deki duruşmada bu dava ile yakalamalı sanıklar Can Dündar, Mehmet Ali Alabora, Ayşe Pınar Alabora, Gökçe Tüylüoğlu, Handan Meltem Arıkan, Hanzade Hikmet Germiyanoğlu ve İnanç Ekmekçi'nin belgesinin birleştirilmesine karar vermişti. 

Bunun yanı sıra Osman Kavala ile CIA eski danışmanı Henri Barkey'in FETÖ'nün 15 Temmuz darbe teşebbüsüne ait ‘Anayasayı ihlal' ve ‘Devletin bilinmeyen kalması gereken bilgileri, siyasal yahut askeri casusluk gayesiyle temin etme' hatalarından İstanbul 36. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılandıkları davanın Seyahat Parkı ana davasıyla birleştirilmesine karar verilmişti.

Öte yandan, Seyahat Parkı aksiyonlarına ait Beşiktaş'ın taraftar kümesi Çarşı üyelerinin de ortalarında bulunduğu 35 sanık hakkında İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nce verilen karar Yargıtay tarafından bozulmuştu. 

İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen Seyahat Parkı direnişine ait dava ile Çarşı davası ortasında hukuksal ve fiili irtibat bulunduğunun belirtildiği kararda, örgüt üyeliği cürmünün özelliği nazara alınarak, her iki belgenin birleştirilmesi tarafına gidilmesi, sanıkların tüzel durumlarının buna nazaran takdir ve tayini gerekirken, yazılı formda eksik araştırma sonucunda beraatlarına karar verilmesinin bozma nedeni sayıldığı vurgulanmıştı.

Davalar verilen bozma kararlarının akabinde İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde birleştirilmişti. Seyahat Parkı ile Çarşı davası evrakı, 21 Şubat'ta görülen dördüncü duruşmada, davaların geldiği kademe dikkate alınarak tekrar ayrılmıştı.

BBC Türkçe ve Independent Türkçe
 
Üst Alt