Gözün Yapısı, Gözün Görevleri Nelerdir Kısaca Bilgi
Gözün Yapısı ve Görevleri
Beyne bağlı olan sinirler aracılığıyla görülen nesne ve alanların algılanmasını sağlayan gözler çok karmaşık bir makinaya benzer.
Birbirinin içinde bulunan çok sayıdaki tabakalardan oluşan gözün en dışında sert tabaka vardır. Beyaz kısmına göz akı denilir. Sert tabaka gözün önüne doğru konik ve saydam bir hal alır. Bu konik ve saydam kısım kornea olarak bilinen kısımdır. Işığın göze girdiği nokta göz bebeği olarak adlandırılır. Korneanın altında, göz bebeğinin tam ortasında ise iris bulunmaktadır.
Dış tabakanın görevi ışığın ve çevresel başka durumların göze zarar vermesini engellemektir. Damar tabaka ise gözü besleyerek çalışmasını düzenli olarak sürdürmesini sağlar. Ağ tabaka sayesinde görüntü düzgün bir şekilde beyne aktarılır. Göz merceği denilen kısım saydam ve elastik olup iris ve göz bebeğinin hemen arkasında bulunmaktadır. İncelip kalınlaşarak ışığı kırar. Gözü ön ve arka kısım olarak ikiye böler. Bu kısımdaki sıvılar irisi ve arkasındakileri korur.
Görme Mekanizması: Işık, görme işleminin yapılabilmesi için olmazsa olmazdır. Göze direk olarak veya etraftan yansıyarak gelen ışınlar saydam tabakadan kırılır ve göz merceğine varır. Mercek bunları kırıp yakınlaştırarak (göz uyumu) görüntüyü retina üzerine düşürür. Görme sinirleri sayesinde bu görüntü algılayabileceğimiz biçimde yorumlanmak üzere beynin arka bölümündeki görme merkezi olarak adlandırılan bölüme gider ve görme işlemi gerçekleşmiş olur.
Teorik olarak sonsuz mesafe ile 25 cm mesafe arası görülebilmektedir. Retina bir fotoğraf makinesi gibi mesafe ayarı yaparak görüntüyü netleştirmektedir. Fotoğraf makinesindeki mercek saydam tabakaya karşılık gelmektedir. Filmler ise retinaya tekabül etmektedir. Mercek kasları ise objektif gibi çalışmaktadır.
Gözyaşı bezlerinden salgılanan sıvı, göz kapaklarının kırpılması sayesinde göz yüzeyine yayılır. Gözyaşı bir antiseptik gibi mikrop öldürücü özelliğe sahiptir. Kirpikler de toz ve ışıktan gözlerimizi korur. Kaşlar alnımızda oluşan terlerin gözümüze girmesini engeller.