Son Konu

Gümüş Nedir? Nerelerde Kullanılır? Özellikleri Nelerdir?

hackturkiye

Yeni Üye
Katılım
26 Ara 2022
Mesajlar
774
Tepkime
0
Puanları
16
Yaş
41
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
Gümüş, periyodik tabloda Ag ile gösterilen, dekoratif güzelliği ve elektrik iletkenliği ile değer verilen beyaz parlak bir metaldir. Ag sembolü, metalin parlak ve beyaz görünümüyle ilgili olan Latincedeki argentum kelimesinden gelir. Gümüşün atom numarası 47, Erime noktası 961,9 °C, kaynama noktası 1950 °C ve özgül ağırlığı 10,5 g/cm3, spesifik yer çekimi 10.49’dur. Bir geçiş metalidir, yani bileşik oluşturmaya yüksek bir eğilim gösterir.

Doğada bulunan dört çeşit gümüş vardır:

  • Saf
  • Mineral
  • Alaşım
  • İz metal
Gümüş, ilk eski uygarlıklardan beri süregelen, madeni para, süs eşyası yapımı vb. birçok işte kullanılmış değerli bir metaldir. Doğada genelde farklı metallerle bileşik halde bulunan gümüş, bir takım ayrıştırma yöntemleri sonucu elde edilir.


Gümüş, ekonomik değeri yüksek, nadir bulunan değerli bir metal olduğu için oldukça değerlidir. Günümüzde, fotoğrafçılıkta film geliştirme, ayna kaplamaları, mücevher, elektrikli ekipman, tıbbi cihazlar ve dişçilik ekipmanları gibi birçok ticari ve endüstriyel kullanım için olduğu kadar bir yatırım aracı olarak da değer görmektedir.

Gümüş Mü Çelik Mi Nasıl Anlaşılır?​

Genellikle çelik, gümüş eşyalar üzerinde 18/0, 18/8 veya 18/10 okuma işaretleri gösterecektir. 18, malzemenin krom olan yüzdesini ve ikinci sayı nikel içeriğini gösterir. L’ çeliği her zaman krom içerir, ancak mutlaka nikel değildir. Nikel varsa, içerik yüzde 8 veya 10’dur.

Gümüşün Özellikleri​

Gümüş, altın ve platin grubu metallerle birlikte değerli metaller arasında yer alır. Gümüş, parlak beyaz rengi, dövülebilirliği, sünekliği ve atmosferik oksidasyona karşı direnci nedeniyle madeni para, süs eşyası ve mücevher üretiminde uzun süredir kullanılmaktadır.

Gümüş, tüm metaller arasında bilinen en yüksek elektriksel ve termal iletkenliğe sahiptir. Baskılı elektrik devrelerinin imalatında ve elektronik iletkenler için buharla biriktirilmiş bir kaplama olarak kullanılır. Ayrıca elektrik kontaklarında kullanılmak üzere nikel veya paladyum gibi elementlerle alaşımlanır. Gümüş, geçiş elementlerinin en soylu, yani kimyasal olarak en az reaktif olanlarından biridir.

Gümüş Madenciliğinin Kısa Tarihi​

Arkeologlar, gümüşün altın ve bakırla birlikte eski uygarlıklarda ilk para biçimlerinden biri olarak kullanıldığına inanıyorlar. Yunan ve Roma uygarlıkları öncelikle gümüşü bir para birimi olarak kullandılar. Roma uygarlığının çöküşüyle birlikte, gümüş sikkelerin kullanımı MS 6. yüzyıla kadar yeniden popüler olmadı.

Gümüş madenciliğinin aslında Hindistan, Çin ve Japonya’da başladığı düşünülüyor. Eski Fenikeliler, günümüz İspanya’sından MÖ 1200 ila 800 civarında tekneler dolusu gümüş elde ettiler. MÖ 7. yüzyılda, eski Yunanlılar gümüşlerini doğal bir kurşun sülfür formu olan galenadan çıkardılar. Tarihçiler, yılda 30 metrik ton gümüş madenciliği yaptıklarına inanıyorlar. Eski Romalılar, gümüş madenciliğinde yılda 200 metrik ton oranında daha verimliydi.

Orta Çağ boyunca, Orta Avrupa’da çok sayıda gümüş madeni vardı ve madenlerin çoğu Sanayi Devrimi sırasında tükendi. O zamanlar dünyanın gümüş üretim hızı yılda 50 metrik tondu. 18. yüzyıl civarında, gümüş öncelikle Orta ve Güney Amerika’da üretildi. Ancak 19. yüzyıla gelindiğinde, üretim daha çok Kanada, Meksika ve Nevada’da yerleşik hale geldi. 1970’lerde Polonya, çok sayıda bakır yatağının keşfiyle büyük miktarlarda gümüş üretmeye başladı.

Gümüş Nerelerde Bulunur?​

Gümüşün ana kaynakları bakır, bakır-nikel, kurşun ve kurşun-çinko cevheri olarak çıkarılır. Doğada, bir bileşik olarak bulunma olasılığı daha yüksektir.

Dünyadaki gümüş madenlerinin çoğu Peru, Bolivya, Meksika, Çin, Avustralya, Şili, Polonya ve Sırbistan’da bulunuyor. Gümüşün saf formu yerkabuğunda bulunabilir, oluşumu milyonda sadece 0.08 parçadır. Üretim sırasına göre en çok gümüş üreten ülkeler; Meksika (%18,7), Çin (%15,1) ve Peru (%14,1)’dur. Bu madenler ticari kaliteli gümüş üretebilir, bu da gümüşün %99,9 saf olduğu anlamına gelir.

Gümüş Nasıl Çıkarılır?​

Gümüş çoğunlukla bir bileşik olarak bulunduğundan, birincil üretim yöntemi elektrolitik arıtmanın ikincil bir yan ürünüdür. Gümüşün kurşundan ve diğer bazı metal türlerinden sıvıdan sıvıya ekstraksiyon yöntemiyle çıkarılmasına Parkes işlemi denir. Ayrıca, bir nitrat çözeltisi ile saflaştırıldığı benzer bir işlemle bakır ve çinkodan da ekstrakte edilebilir.

Bir başka çıkarma yöntemi de altın madenlerinden rafine edilmesidir. Electrum, altın ve gümüş içeriğinin toplam malzemenin yaklaşık %20’sine eşit olduğu bir kaya türüdür. Bu altın cevheri ürününden eser miktarda gümüş çıkarılabilir.

Gümüşü Kim Keşfetti? Gümüş Ne Zaman Keşfedildi?​

Gümüşü ilk kimin keşfettiği bilinmiyor. Antik çağın yedi metalinden biri olan gümüş, insanlar tarafından yazılı uygarlığın çoğunda bilinmektedir. Mısırlılar ve Yunanlılar en eski gümüş kayıtlarından bazılarını sunuyorlar, ancak tarihçiler Sümerlerin de potansiyel bir alternatif olduğunu düşünüyor.

Bilindiği kadarıyla insan uygarlığını beşiği olarak tanınan Mezopotamya kültürü, Babilliler tarafından ele geçirilmeden önce MÖ 4.000’den iki bin yıl boyunca hüküm sürdü. MÖ 2500 civarında Sümer kültürlerine tarihlenen Ur Lirleri, binlerce yıl önce kullanılan en eski gümüş örneklerinden bazılarıdır. Lirin ve arpin, ahşap çerçeveleri hem altın hem de gümüşle süslenmiştir, bu da Sümerlerin her iki değerli metali de rafine etme ve işleme yeteneğine sahip olduğunu gösterir.

Gümüşün ne zaman keşfedildiği konusunda bilinen belirli bir zaman yoktur, çünkü böyle bir olay kayıtlardan önce gelir. Muhtemelen en geç Tunç Çağı dönemin keşfedilmiştir ve gümüş işçiliğinin kanıtları MÖ 4.000’e kadar uzanır. Küçük Asya’da ve Ege Denizi’ndeki adalarda kazılan cüruf yığınları, günümüz Türkiye’sini ve Akdeniz’i içine alan bir bölge olan Anadolu’nun o dönemde gümüş işlemekte olduğunu gösteriyor. Bu da, Mısırlılar ve Sümerlerin de bu dönemde altın ve gümüş gibi değerli metalleri işlediklerini işaret ediyor.
 
Üst Alt