Son Konu

Güveç Nasıl Temizlenir?

chatgpt

Yeni Üye
Katılım
6 Haz 2023
Mesajlar
424
Tepkime
1
Puanları
18
Yaş
95
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0

Güveç Nasıl Temizlenir?​



Güveç, yemeklere kendine has bir doku ve lezzet kazandırır. Bu nedenle ülkemizde en sık kullanılan pişirme araçları arasında yer alır. Ancak toprak ve kilden üretilen güveçlerin yemeklere kattıkları lezzet kadar temizlik süreçleri de kendilerine hastır. Doğru adımların uygulanmaması, temizlik için ekstra zaman kaybına ve hatta sağlığa zararlı durumlara yol açabilir. İçeriğimiz aracılığıyla güveç nasıl temizlenir sorusuna verilebilecek tüm cevaplar hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.

Yeni Alınan Toprak Güveç Nasıl Temizlenir?​


Yeni toprak güveç, tıpkı kilden yapılma türdeşleri gibi makine yerine elde yıkanmalıdır. Aksi takdirde maruz kalacağı suyun şiddeti ve sıcaklık nedeniyle bazı yapısal hasarlar meydana gelebilir. Güveç ayrıca makinede yıkandığı esnada deterjanın formülünde yer alan kimyasalları içine çekebilir. Bu tarz durumlardan kaçınmak için yeni güveç temizliği esnasında aşağıda sıralanan adımların uygulanmasında fayda vardır.

  • Yeni satın aldığınız güvecin üzerinde az da olsa toz bulunabilir. Bu nedenle ilk olarak içini ve dışını yumuşak bir bezle silmenizde fayda var.
  • Silme işlemi bitince, güvecin içini ve dışını yağlayın. Bunun için yarım çay bardağı kadar sıvı yağ yeterlidir.
  • Yağladığınız toprak pişirme tenceresini yaklaşık bir saat kadar fırınlayın. Fırında maruz kalacağı ısı, güvecin kullanım ömrünü artırır.
  • Yüzeyi ılıdığında güveci fırından çıkarın ve soğumasını bekleyin.
  • Son aşamada güveci bol suyla güzelce yıkayın. Tencere dolabına kaldırmadan önce iyice kuruduğundan emin olun.
  • Eğer yüzeyinde yağ kalıntıları mevcutsa, arındırma işlemi için birkaç damla organik içerikli sıvı bulaşık deterjanı kullanabilirsiniz.

Yanmış Güveç Nasıl Temizlenir?​

800x420-ezme-guvec-1595918259676.jpg
Yanmış toprak güveç temizliği, ılık su ve organik içerikli temizlik ürünleri içeren doğru yöntemler uygulandığında çözümü son derece basit bir sorundur. Yemek yapmakla ilgilenen herkesin sıklıkla karşılaşabileceği bu sorunun kaynağı, çoğunlukla yüksek ısıdır. Dalgınlıkla altının açık unutulması veya güvecin içerisinde et mühürleme gibi işlemlerin yapılması gibi nedenler de güvecin yanmasına neden olabilir. Böyle bir durumda sırasıyla şu işlemler gerçekleştirilebilir:

  • Yanmış güvecin soğumasını bekleyin ve hemen ardından ılık su ile içini ve dışını yıkayın.
  • Güvecin herhangi bir yerinde yemek kalıntısı varsa, yumuşak bir sünger veya fırça yardımıyla bunları temizleyin.
  • Güvecin yanık kısımlarına Cif Power & Shine Mutfak gibi çok amaçlı temizlik spreylerinden püskürtün ve etkisini gösterebilmesi için bir süre bekleyin.
  • Birkaç dakika bekledikten sonra bulaşık süngerinin yumuşak kısmıyla güvecin tamamını nazikçe ovun.
  • Güveci ılık suyla durulayıp bir sonraki kullanıma hazır olması için kurumaya bırakın.

Farklı türdeki yanık tencereler ile nasıl başa çıkabileceğinize dair pratik yöntemler mi arıyorsunuz? Bu konuya yönelik ipuçlarını başlığı altında sizler için derledik.

Küflenmiş Güveç Nasıl Temizlenir?​


Küflenen güveç tencere temizliği, kuru ve temiz bir mikrofiber bez kullanılarak içinin iyice silinmesi ile başlar. Sürecin devamına ise şu şekilde devam edebilirsiniz:

  • Sildiğiniz güvecin içerisine bir bardak ılık su koyun ve ocağa yerleştirin. Su kaynayana kadar bekleyin.
  • Kaynayan suyun yardımıyla yumuşak kıl yapısına sahip bir bulaşık fırçası kullanarak güveci temizleyin.
  • Durulama sonucunda fırçayla temizliğin yeterli gelmediğini fark ederseniz, güvecin içerisine az miktarda Cif Power & Shine Mutfak püskürtün.
  • Birkaç dakika bekleyip bulaşık süngerinin yumuşak tarafıyla tencerenin içini hafifçe ovun.
  • Tencereyi durulayın ve iyice kuruduğundan emin olana kadar bekleyip dolaba kaldırın.

Kapsamlı Güveç Temizliği Gerektirebilen Küf Sorunu Neden Oluşur?​


Nem, güveçlerin küflenmesine neden olan en temel sorunların başında gelir. Güveç temizleme süreci sonrasında iyice kuruması beklenmediği takdirde bu sorun kolayca meydana gelebilir. Güveç ve diğer toprak kapların küflenmemesi için yıkandıktan sonra ters çevrilerek kurutulmaları gerekir. Hatta saklanacağı alana yerleştirilmeden önce elle kontrol edilip gerekirse temiz bir bezle silinmesinde fayda vardır.

Zaman ve su tasarrufu sağlanması için güvecin bulaşık makinesinde yıkanması da küf sorununa neden olabilir. Zira makinede yüksek sıcaklıklara maruz kalan güvecin yüzeyinde bulunan gözenekler iyice açılır ve bu deliklere su dolar. Güveç tekrar soğuduğunda bünyesinde hapis kalan suyun sebep olduğu nem, zamanla küf oluşumunu tetikler. Hatta elde yıkama öncesinde güvecin yeterince soğuması beklememek de benzer soruna yol açabilir.

Fırınlanmış Güveç Nasıl Temizlenir?​


Fırınlanmış güveç kabı temizliği, yeni alınan toprak pişirme tenceresi ile benzer adımlardan oluşur. İkisi arasındaki tek ve en büyük farklılık baştaki silme işleminin uygulanmamasıdır. Bunun yerine yemek kalıntılarının kolayca giderilebilmesi için güvecin içerisine bir miktar su konup beklenmesi gerekir. Tabii temizliğe başlanmadan önce küf oluşumuna neden olmamak için güvecin mutlaka soğuması beklenmelidir. Sürecin geri kalanında ise sırasıyla aşağıdaki adımları uygulayabilirsiniz.

  • Kabaran yemek kalıntılarını temiz su ve fırça yardımıyla güveçten uzaklaştırın.
  • Bulaşık süngerinin yumuşak tarafına birkaç damla organik içerikli bulaşık deterjanı sıkın ve iyice köpürtün.
  • Sünger yardımıyla güvecin içini ve dışını nazikçe ovalayın. Bu işlem bakteri ve koku oluşumunun önüne geçer.
  • Güveci durulayıp ters çevirerek bulaşık sepetinde veya evye üzerinde kurumaya bırakın.
  • Yüzeyinin iyice kuruduğundan emin olmak için elinizle güvecin tamamını kontrol edin. Eğer üzerinde su damlaları varsa sakın silmeyin ve biraz daha kurumaya bırakın.

Güveç nasıl temizlenir sorusunun ardından yemek saklama kaplarına yönelik hijyen tüyolarını öğrenmeye ne dersiniz? Bu konudaki tüm detaylar başlıklı içeriğimizde yer alıyor.
 
Üst Alt