Haloterapi (Tuz Terapisi)
Sıhhat turizmi; tedavi ve tatil maksatlı şehirlerarası yahut ülkelerarası yapılan seyahatlerdir. Ulaşımın kolaylaşması ve sıhhat konusunda farkındalığın artması bu meydanın münferit bir bölüm olarak gelişmesine kapı araladı. Böylelikle çağdaş tıbba tamamlayıcı yaklaşımlar olarak gelişen ve doğal ortamlarda şifa sunan mahallerin sayısı gün geçtikçe artıyor. Talebin artması da sunulan hizmetin kalitesinin de artmasına sebep oluyor. Devletimizde de son devranlar bu cephede gelişmeler süratle devam ederken, Memleketimiz muhitinde de mahsusen kaplıcalar konusunda hakikaten kaliteli hizmet sunulmaya başlanmıştır. Bu hizmetler yerli ve yabancı sıhhat turizmcilerinin iştahını kabartıyor. Mahsusen nahiyenin tanıtımı yapılırken birebir devirde istihdam noktasında da yeni bir alan oluşturuluyor. Sıhhat turizmi denilince yalnızca kapılıcalar anlaşılmasın. Münhasıran doğal kaynaklı olan ve insan sıhhatine olumlu ek sağlayan, araştırmalar sonucunda içeriği tespit edilmiş ve hangi marazlara yeterli geldiği bilinen doğal her türlü kaynak bu gayeyle kullanılabilir.
Sıhhat turizminden memleketimiz nasibini alıyor mu? Bizim kader iştiraki yaptığımız ve olumlu hiçbir nimetinden istifade edemediğimiz bir Tuz gölü birlikteliğimiz var. Tuzla anılan bir memleketteyiz. Gelgelelim tuzun bir tedavi prosedüründe kullanıldığını birden fazla illete da düzgün geldiğini biliyor muydunuz? Tuz terapisi (haloterapi) teneffüs yollarıyla alakalı hastalıklarda kullanılan en tesirli doğal tedavi prosedürüdür. Bu tuz odalarında tuz mağaralarındaki ortamın aynının oluşturulması amaçlanır. Öncelikle kişi sayısına nazaran ayarlanmış odalar, tutarlı tuz kitleleriyle içten duvarlar ve tavan dâhil olmak üzere tuzla kaplanır. Bu odaları şahsi olarak yapan şirketler vardır. Klasik, dekoratif ya da mağara modelli odalar yapılabilir. Yapay tuz odalarının oluşturulması ve mahsusen havaya püskürtülen tuz partikülleriyle ortamın steril ve rahatlatıcı olması sağlanır. Tedavi seansları 40 dakika kadar sürmekte ve 2 gün arayla en az 5 seans uygulanmaktadır. Yeterli bir tedavi için bir aylık vade zarfında 10-12 seansı tamamlamak gerekmektedir. Tedavinin tesiri ortalama bir yıl kadar sürerken çocuklarda mahsusen astım, alerji üzere hastalıklarda tedavinin tesiri daha süratli ortaya çıkmaktadır. Tuz terapisinin tercih edildiği durumlarsa; öksürük, soğuk algınlığı, astım, kulak-burun-boğaz marazları, bronşit, kulak enfeksiyonları, alerji kaynaklı cilt meseleleri, egzama ve deri iltihabı, sedef marazı, uykusuzluk, eklem ağrıları, artrit ve sağlıklı insanlarda ise gerilim başa çıkma olarak sayılabilir.
“Tuz odası heyetimi ve işletmesi için şahsi lisans gerekmemektedir. Tuz odaları kurulumunda dikkat edilmesi gereken tek şey odaların kurulumunda kullanılan tuzun rafine edilmemiş içinde insan sıhhatine zarar verecek alüminyum bazlı unsurlar ve öbür kimyasallar bulunmamasıdır.” Yurt dışında yaygın biçimde kullanılan bu usul yakın devranda memleketimizde de kullanılmaya başlandı. Ankara ve Kayseri’de fizik tedavi merkezlerine tuz odaları eklenerek bu tedavi metodunu de kullanmaya başladılar. Bu yaygınlaşarak gayrı vilayetlerde de tuz odaları oluşturulmaya ve hizmete açılmaya başlanıyor. Memleketimizde de ulaşımı kolay olan nahiyeler belirlenip tuz odaları oluşturulabilir. Sıhhat açısından yararlarıyla alakalı gerekli reklam çalışmaları yapılmalıdır. Bu reklam çalışmalarında öncelik yerli turistler e verilmeli artan talep ve gelirle birlikte yabancılara yönelikte profesyonel tanıtımlara başlanmalıdır.
Turizm açısından ilgi cazibeli olan Tuz Gölünün yanında sıhhat turizmi için Tuz odalarının oluşturulması imkan dahilinde bir fizik tedavi(fizyoterapi) merkeziyle birleştirilip profesyonel biçimde yapılması ve âlâ bir tanıtımla hem turizm hem de sıhhat turizmi açısından büyük bir imkan sağlamaktadır. Memleketimizin tuz gölüne yakınlığı hem reklamı kolaylaştıracak hem de tuzla alakalı vesair ekonomik bedeli olan çalışmalarında karşılık bulmasına ek sağlayacaktır. Münhasıran tuz lambaları, tuz kozmetik eserleri, himalaya tuzları, banyo tuzları, tuz sabunları, tuzlu sabunların satışı ekonomik açıdan pahası olan birtakım eserlerdir. Eskil iktisadı içinde şimdiye kadar hiç yakası aralanmamış bir meydanda birinci girişimcilik denemesi yapılmış olacaktır.
Sağlıklı, keyifli ve ağrısız günler dileğimle…