Son Konu

Hamilelik Döneminde Beslenme

makaleci

Yeni Üye
Katılım
14 Ocak 2020
Mesajlar
351,088
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
35
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0


Sağlıklı bir gebelik süreci geçirmek için düzenli ve dengeli beslenmek çok önemli. Anne adaylarımız hem kendi sağlığı hem de bebek sağlığı için buna dikkat etmelidirler.

Gebe kadınların günlük enerji ihtiyacı ortalama 300-350 kalori kadar artmaktadır. En çok yapılan yanlıţlardan biri bebeğin beslenme kaygısı nedeni ile porsiyon miktarını fazla arttırmaktır. Bu da gebelik sürecinde fazla kilo alımına ve beraberinde gebelik ţekeri, hipertansiyon, sezaryen oranlarında artma ve iri bebek doğumu gibi sıkıntılar görülmesine neden olabilmektedir. Gebelik sürecinde ortalama kilo alımı 9-12 kg ile sınırlı kalmalıdır.

Günlük gerekli olan protein, kalsiyum, demir ve vitamin ihtiyacını karţılamak için; günde 2 su bardağı süt ya da 1 kase yoğurt ya da 2 kibrit kutusu büyüklüğünde beyaz peynir, 1 porsiyon balık ya da kırmızı et , nohut mercimek gibi baklagiller ya da karaciğer , 1 adet yumurta, meyve olarak da 2 adet elma , portakal veya kayısı gibi meyveler tüketilmelidir.

Anne adayı haftada 2 gün balık, 2 gün kırmızı et ve diğer günlerde beyaz et veya baklagil tüketerek protein ihtiyacını karşılamalıdır. Düzenli beslendiği takdirde dışarıdan herhangi bir vitamin ve mineral takviyesine ihtiyacı kalmaz. Bunun iki istisnası vardır. Ilk 3 ay folik asit ve eğer eksikliği saptanırsa demir takviyesi mutlaka verilmelidir.

Dikkat edilmesi gereken diğer hususlar; çay kahve tüketimi azaltılmalı (günde 1 bardak kahve , 3-4 bardak açık çay), hazır meyve suyu ve gazlı içecekler tercih edilmemeli. Tuz oranı azaltılmalı, iyotlu tuz kullanımına dikkat edilmeli. Hazır gıda tüketilmemeli. Sebze ve meyveler iyi yıkanmalı, mevsiminde taze tüketilmelidir.

Balık tüketiminde hamsi , sardalya, palamut, uskumru gibi omega içeriği zengin küçük balıklar tercih edilebilir. Deniz levreği veya çipura da bu açıdan zengindir. Ancak civa oranının fazla olmasından dolayı derin su balıkları ve büyük balıklar (ton balığı, kılıç balığı, köpek balığı gibi) tercih edilmemelidir.

Yeterli D vitamini sentezleyebilmek için yaz aylarına girdiğimiz bu dönemde uygun saatlerde (11.00-15.00 arası tehlikeli saatler) güneşlenmek oldukça faydalı olacaktır. 15 dakikalık periyodlarla, bol su tüketerek güneşlenmek gerekmektedir.

Tatlı tüketimine gelecek olursak, haftada 2-3 kez az miktarda bitter çikolata  tüketimi bu ihtiyacı en faydalı şekilde gidermenize yardımcı olacaktır. Mutluluk hormonu seratonin salgılatması, içerisinde bulunan teobrominin gebelik zehirlenmesi riskini azaltması ve şeker oranının az olması tercih edilme sebebidir.

Hamileliğin başında obezite  sorunu olan veya önemli ek hastalığı olan kadınlarda diyetisyen eşliğinde diyet programı hazırlamak gerekebilir. Bu tarz sorunları olan hastalarda en ideal olanı ise gebelik planlamadan önce doktor kontrolüne giderek gerekli tedbirler alınmasıdır.

Kendiniz ve bebeğiniz için düzenli beslenmeye özen gösteriniz. Sağlıklı günler diliyorum.


 
Üst Alt