Mani, başta aşk olmak üzere çabucak hemen her hususta yazılabilen anonim halk edebiyatı nazım tipidir. Genelde 7 heceli, dört dizelik tek bentten meydana gelen manilerin bunun dışında birçok tipi bulunur. Manilerin genelde üçüncü mısraları hür; öbürleri ise kafiyelidir.
Bu içeriğimizde mani hakkında merak edilen bilgilere ulaşabilirsiniz.
Mani Nedir?
Mani, başta aşk olmak üzere çabucak hemen her hususta yazılabilen anonim halk edebiyatı nazım çeşididir. Genelde 7 heceli, dört dizelik tek bentten meydana gelen manilerin bunun dışında birçok tipi bulunur. Manilerin genelde üçüncü mısraları özgür; öbürleri ise kafiyelidir.
Mani sözü Arapça kökenlidir. Halk kültüründe koşa (goşa) olarak da bilinir. Anonim halk edebiyatının en küçük nazım biçimi olan mani, 4-5-8-10-14 heceli kalıplarda da söylenmiştir.
Manilerin kafiye dizilişi aaxa formundadır. Birinci iki mısrası hazırlık içindir ve son iki mısra ile bir ilgisi yoktur. Asıl anlatılmak istenenler son iki dizede verilir. En çok kullanılan mani tipi düz manidir. Kesik mani, cinaslı mani, yedekli mani üzere maniler de kullanılır.
Mani Çeşitleri Nelerdir?
Maninin birçok tipi bulunur. En çok bilinen ve kullanılan çeşitler şu haldedir:
Düz Mani
Tam mani olarak da bilinir. Yedişer heceli dört dizeden oluşur ve kafiyeleri genelde cinassızdır.