Son Konu

İhracat Ağustos'ta da hız kesmedi: 13 milyar 150 Milyon dolar oldu

morfeus

Yeni Üye
Katılım
12 Kas 2021
Mesajlar
378,918
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
45
Konum
Rusya
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
Ihracat%2Drakamlari%2DSivas%2Dta%2Daciklaniyor%2D224656%2Ejpg

Sivas Kongresi’nin 100. Yılı vesilesiyle Türkiye Cumhuriyeti’nin temellerinin atıldığı Sivas’ta ağustos ayı ihracat sayıları açıklandı. Türkiye’nin ihracatı ağustosta yüzde 1,7 artış göstererek 13 milyar 150 milyon dolar oldu.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’ın iştirakiyle ağustos ayı süreksiz dış ticaret bilgilerini, Sivas Kongresi’nin 100. yılı vesilesiyle Türkiye Cumhuriyeti’nin temellerinin atıldığı Sivas’ta açıkladı.  Ağustos ayında ihracat, Genel Ticaret Sistemi’ne (GTS) nazaran bir evvelki yılın tıpkı ayına kıyasla yüzde 1,7 artışla 13 milyar 150 milyon dolar olarak gerçekleşti. Yılın birinci 8 ayında ise ihracat yüzde 2,9 artış ile 117,3 milyar dolara ulaşırken, son 12 aylık ihracatta 180,1 milyar dolar ile Yeni İktisat Programı 2019 amacına daha da yaklaşıldı.

Yılın son 4 ayında mevsim tesirlerinin azalmasıyla birlikte her ay bir evvelki yılın birebir ayına nazaran en az 500 milyon dolar artış yakalayarak yıl sonu maksadının rahatlıkla aşılacağını söyleyen TİM Lideri İsmail Gülle, kelamlarına şöyle devam etti:

“2019 yılı global iktisat politikte, bilhassa ticaret açısından çok süratli güncellenen bir gündemi ve değişen pazar istikrarlarını deneyim ediyoruz. Buna karşın ihracatçılarımızın, dinamizmleri ve stratejik kararları sayesinde ihracatımız, yanlışsız rota tespitleri ile iktisadımızı sırtlamaya devam ediyor. Geçtiğimiz gün TÜİK’in açıklamış olduğu, 2019 yılı 2. çeyrek büyüme sayılarımızda da 7,4 puan olarak gerçekleşen net ihracatın katkısı, ekonomik büyümemizde ihracatın kıymetini bir kere daha öne çıkarmıştır. Bu sene başından beri varsayım ettiğimiz formda ihracatımız aylık sayılarındaki başarılı seyrini devam ettiriyor. Hakikaten bayram tatiline karşın, ihracatımızın ağustos ayındaki performansı da beklentilerimizin üzerinde oldu. Özellikle katma kıymetimiz ve fiyat – kalite performansımız arttıkça daha sürdürülebilir muvaffakiyetleri da beraberinde deneyimliyoruz. Firmalarımızın bu muvaffakiyetini,  hepinizin huzurunda takdir ediyorum. “

İhracat Ana Planı ekonomimizin geleceğine ışık tutuyor

İhracat ailesi açısından son günlerin en kıymetli gündeminin Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan tarafından geçtiğimiz hafta açıklanan İhracat Ana Planı olduğunu söyleyen Gülle, “Ekonomimizin en değerli sacayaklarından olan ihracatın yol haritası niteliğindeki İhracat Ana Planı, bölüm görüş ve tekliflerini karşılarken ihracat amaçlarımıza giden yolda ülkemizin ve ekonomimizin geleceğine ışık tutmaktadır. Dijital dönüşüm, Sanayi 4.0, yeni jenerasyon teşvikler, yatırıma ait yeni yaklaşımlar ve buna emsal atılacak tüm adımlar ihracatımıza çarpan tesiri yaratacaktır. Bu atılımların çabuk olarak atılması ve tesir tahlilleri ile yeni olarak takip edilmesi çok daha yüksek ihracat sayılarına ulaşmamıza vesile olabilir” değerlendirmesinde bulundu.

Bakan Pekcan öncülüğünde ihracatta hayata geçirilen ıslahatların rekorlara taban hazırladığını söyleyen Gülle, TİM olarak “Dış Ticaret Fazlası Veren Türkiye” misyonu ve 5G vizyonu ile ihracatın önünü açacak devrimsel değişimlere odaklanmaya devam ettiklerini belirterek 2019-2020 periyodunda 200 milyar dolarlık ihracat bedeline ulaşabilmek ismine 223 ülke ve bölgede ticaret diplomasisini sürdüreceklerini vurguladı. Gülle, Yeni İktisat Programı ve 11. Kalkınma Planında belirtilen 226,6 milyar dolarlık 2023 yılı ihracat amacını de rahatlıkla aşacaklarını kaydetti. 

2020 yılında e-ticaret piyasa hacminin 1 trilyon dolara ulaşmasının beklendiğini hatırlatan Gülle, Türkiye’nin lojistik pozisyonu ve hava yolu ağı göz önünde bulundurulduğunda İhracat Ana Planının işaret ettiği e-ticaret atılımlarının maksatlara ulaşmada önemli rolü olacağına dikkat çekti.

Ağustos’ta 1.219 firma ihracata başladı

Ağustos ayı ihracatına ait ayrıntılara değinen TİM Lideri şunları kaydetti:

“Öncelikle, ağustos ayında 1.219 firmamızın ihracata ‘Merhaba’ dediğini büyük bir memnuniyetle söz ediyorum. Sivas vilayetimizden de HM Sivmad Mobilya Maden firmamız, Gürcistan’a ihracat yapmak suretiyle ailemize katıldı. Hatırlanacağı üzere vilayetimizin önde gelen firmalarından ESTAŞ da İnovasyon Haftası kapsamında düzenlediğimiz İnovaLİG yarışımızda, inovasyon sonuçları kategorisinde birinci olmuştu. Bu iki firmamız başta olmak üzere, vilayetimizin tüm ihracatçılarını tebrik ediyor, muvaffakiyetlerinin devamını diliyorum. Firma özelinde bakıldığında, ağustos ayı içerisinde 35.989 firmamız ihracat gerçekleştirdi. Bu firmaların 1.215 tanesi, geçmiş yıllarda ihracat yapmakla birlikte bu yıl birinci ihracatını ağustosta gerçekleştirdi. Ağustos ayında ihracata başlayan firmalarımızın değerli bir kısmı birinci beyannamelerini Almanya, Irak ve Azerbaycan’a açarken, 40 firmamız ABD’ye, 29 firmamız ise Rusya pazarına açılarak ihracata başlama başarısı gösterdi.”

Önder Otomotiv kesimini Kimyevi Hususlar takip etti

Ağustos ayının başkanı, ihracatını yüzde 8,4 artırarak 1,74 milyar dolara ulaşan Otomotiv kesimi oldu. Yüzde 19 artışla 1,63 milyar dolara ulaşan Kimyevi Hususlar dalı ikinci, yüzde 1,2 artışla 1,4 milyar dolara ulaşan Hazırgiyim ve Konfeksiyon kesimi üçüncü oldu. İhracatını en çok artıran bölümler ise yüzde 46,5 artışla 175 milyon dolara ulaşan Savunma ve Havacılık,  yüzde 30,2 artışla 6 milyon dolara ulaşan Süs Bitkileri ve yüzde 29,5 artışla 286 milyon dolara ulaşan Çimento Cam Seramik Toprak Eserleri oldu.

132 ülkeye ihracatımız arttı

Ağustos ayında ihracatçılar, ülkemizin bayrağını 223 ülke ve bölgede dalgalandırmayı başardı. Bu ülkelerin 132’sine ihracat artarken 108 ülkede ise artış yüzde 10’un, tam 56 ülkede ise yüzde 50’nin üzerinde gerçekleşti. En çok ihracat gerçekleştirilen birinci 3 ülke ise 1 milyar 123 milyon dolar ile Almanya, 1 milyar dolar ile İngiltere ve 633 milyon dolar ile Irak oldu. Birinci 10 ülkenin ihracattaki hissesi yüzde 49,2 olurken, birinci 20 ülkede bu hisse yüzde 65,7 olarak gerçekleşti. En büyük pazarımız olan Avrupa Birliği’nin ihracatımızdaki hissesi ağustosta yüzde 48,2 oldu.

Yalova ihracatını 17 kat artırdı

Vilayetlerin ihracatına bakıldığında: ağustos ayında 45 vilayet ihracatını artırdı. En çok ihracat gerçekleştiren birinci 3 vilayet sırasıyla; 5,6 milyar dolarla İstanbul, 974 milyon dolarla Kocaeli ve 953 milyon dolarla Bursa oldu. En dikkat cazip artışlar ise; ihracatını 17 katına çıkararak 57 milyon dolar ihracata ulaşan Yalova,  yüzde 36,8 artışla 44 milyon dolar ihracata ulaşan Muğla ve yüzde 34,4 artışla 31 milyon dolar ihracata ulaşan Malatya’da yaşandı. Yalova’nın ihracat artışında Gemi ve Yat dalı tesirli olurken, Muğla ve Malatya’da Su Eserleri ve Hayvansal Mamuller dalındaki artış başarıyı getirdi.

174 ülkeye TL ile ihracat yapıldı

Ay boyunca 174 ülkeye ihracatta TL kullanıldı, toplam sayı bir evvelki yılın ağustos ayına nazaran yüzde 8 artarak 3,7 milyar TL oldu. 5967 firma ağustos ayında beyannamelerinde Türk Lirasını tercih etti.

Ağustos ayında 13,2 milyar dolarlık ihracat sayısına 344 bin beyanname ile ulaştı. En çok beyanname açılan günler yeniden Cuma günleri olurken, 91 firma 11-14 Ağustos günlerini kapsayan 4 günlük Kurban Bayramı tatili mühletince dahi 65 milyon dolarlık 227 beyanname açarak ihracata devam etti.

Çelik kesimi 54 ülkeye ihracatta başkan dal oldu

Hangi vilayet, hangi dalda hangi ülkeye ihracat yapıyor diye bakıldığında ise 54 ülkeye en çok ihracat yapan bölüm Çelik oldu. 45 ülke ile Kimyevi Hususlar bölümü ikinci olurken, 35 ülkede ise başkan bölüm Hububat.

Vilayetler bazında; 16 vilayet en çok ihracatı Irak’a gerçekleştirdiği görüldü. Irak’ı 12 vilayetle Almanya,  6’şar vilayetle ABD ve Çin takip ediyor. Sivas ili için ise tablo şöyle: Sivas, Ağustos ayında 5 milyon dolar, yılın birinci 8 ayında ise 50 milyon dolar ihracata imza attı. İlin en çok ihracat gerçekleştirdiği birinci 3 dal 1,8 milyon dolarla Makine ve Aksamları,  1,5 milyon dolarla Madencilik Eserleri ve 318 bin dolarla İklimlendirme sanayii olurken, en çok ihracat yaptığı birinci 3 ülke ise 804 bin dolarla Çin, 708 bin dolarla ABD ve 324 bin dolarla Suudi Arabistan oldu.

8 aylık parite kaybı 3,1 milyar dolar

Ölçü bazında ihracatta ise ağustosta yüzde 17,8 artışla 11,8 milyon tona, yılın birinci 8 ayında 95,6 milyon tona ulaşıldı. Son olarak, ağustos ayında Euro dolar paritesinin tesiri negatif istikametli 190,4 milyon dolar olurken, yılın birinci 8 ayında pariteden kaynaklanan negatif tesir 3,1 milyar dolar oldu.
 
Üst Alt