İki Beze İle El Açması Kıymalı Börek Tanımı İçin Materyaller
İç Harcı İçin
400 gram az yağlı dana kıyma
2 adet orta uzunluk kuru soğan
2 yemek kaşığı ayçiçek yağı
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı pul biber (İstediğiniz baharatları kullanabilirsiniz.)
Hamur İçin
6 su bardağı un
2 su bardağı su (200 ml bardak )
1.5 tatlı kaşığı tuz
Hamuru yağlamak için 1 büyük çay bardağı kadar sıvı yağ
Üzeri İçin
1 adet yumurta sarısı
1yemek kaşığı yoğurt
İki Beze İle El Açması Kıymalı Börek Tanımı Yapılışı
Not EkleTanımı Yazdır
Yoğurma kabına un ve tuz koyup. Yavaş yavaş su ekleyerek hamuru yoğuralım (Unun kalitesine nazaran su az yahut çok olabilir yoğururken ayarlayabilmek için suyu yavaş yavaş dökelim ki hamurumuz ne çok cıvık ne de sert olsun (Benim hamurumda bu ölçü tam oldu)Kulak göğsü yumuşaklığında bir hamur elde edelim.
Hamuru iki kesime bölerek iki beze oluşturalım. Bezelerden birini büyük uzunlukta açalım. Açtığımız yufkayı fırça yardımı ile her tarafını yağlayalım. Fotoğrafta görüldüğü üzere yufkanın ortasına bir kase koyup dilim dilim keselim.
Daha sonra her bir dilimleri çok az bir halde yağlayarak ortaya hakikat üst üste tek tek kapatalım. Üzerine nemli bir bez koyup dinlendirelim.
İkinci bezeyide tıpkı formda hazırlayalım. Onun üzerinide nemli bezle kapatıp dinlendirelim. Birinci hazırladığımız bezeyi oklava ile tepsi büyüklüğünde açalım.
Açtığımız bu yufkayı yağlanmış fırın tepsisine yerleştirip üzerine iç harç dökerek yayalım. İkinci bezeyide tepsimiz uzunluğunda açıp harcın üzerine yerleştirelim.
Böreğin kenar kısımlarını düzeltelim (Ben kenarları daha düzgün olsun diye üst katın uçlarını çekerek alt katın altına gelecek biçimde kıvırdım)
Sonra böreğin üzerine bir kaşık yoğurt ile çırptığım yumurta sarısını sürdüm ve dilimlere ayırıp evvelden ısıtılmış 180 derece fırında altı üstü kızarana kadar 30-35 dakika pişirdim. Afiyet olsun.