Son Konu

İlk kez bir Türk bilim kadını Amerikan Ulusal Bilimler Akademisi üyeliğine seçildi

klimaci

Yeni Üye
Katılım
9 Ocak 2022
Mesajlar
151,968
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
45
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
Ilk%2Dkez%2Dbir%2DTurk%2Dbilim%2Dkadini%2DAmerikan%2DUlusal%2DBilimler%2DAkademisi%2Duyeligine%2Dsecildi%2D235024%2D20200502115145%2Epng

Pittsburgh Üniversitesi Tıp Fakültesi Bilgisayar Dayanaklı Sistem Biyolojisi Kısmı Kurucu Lideri Prof. Dr. İvet Bahar, ilaç dizaynları üzerine çalışıyor. 

190'ı Nobel ödüllü, toplam 2 bin 900 üyesi bulunan akademiye seçildiğini geçen pazartesi öğrenen Prof. Dr. Bahar, Demirören Haber Ajansı'na konuştu.

Bahar, "Bu seçim aslında şimdiye dek yürüttüğüm araştırmaların saygın bir bilim kurumu tarafından kabul görmesi manasına geliyor. Bu da çok gurur verici bir şey tabii" dedi.

Boğaziçi Üniversitesi'ndeki 15 yıllık mesleğinin akabinde 2001 yılında ABD'ye giden ve hala Pittsburgh Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde, kurucusu ve lideri olduğu "Bilgisayar Dayanaklı Sistem Biyolojisi" kısmında 120 kişilik bir takımı yöneten Bahar, tıpkı vakitte Amerikan Ulusal Sıhhat Enstitüsü NIH'in desteklediği projelerle biyolojik bilimler ve ilaç dizaynları alanında çalışmalar yürüten iki farklı merkezde daha başkanlık vazifesini yürütüyor.



Bahar, Pittsburg Üniversitesi'nin İlaç Tasarımı kısmında de lider yardımcılığı vazifesini sürdürüyor.

Prof. Dr. Bahar, 2016 yılında da ABD Lideri Barack Obama'nın davetlisi olarak Beyaz Saray'a konuşmacı olarak davet edilmiş ve "Çok Ölçekli Modelleme ve Biyolojide Büyük Veri" başlıklı konuşmasında, 'süper bilgisayar' teknolojisi ile daha evvel yapılamayan, ilaç dizaynlarında da kullanılan moleküler ve hücresel seviyedeki simülasyonların nasıl daha süratli ve hakikat bir halde yapılabileceğini anlatmıştı.

İkisi yabancı üye olarak toplam 4 Türk daha var

ABD Ulusal Bilimler Akademisi (National Academy of Sciences, NAS), dünyanın en seçkin bilim akademisi olarak kabul ediliyor. 3 Mart 1863'te, ABD liderini bilim teknoloji hususlarında bilgilendirmek vazifesiyle ABD parlamentosunun kurduğu akademi, 2005 yılında da Nobel mükafatı alan Türk bilim insanı Prof. Dr. Aziz Sancar'ı üye olarak seçmişti.

2014 yılında da MIT İktisat Profesörü Daron Acemoğlu NAS üyeliğine seçildi. Farklı ülkelerden ABD vatandaşı olmayan bir küme bilim insanını da yabancı üye olarak seçen NAS'ın bu üyeleri ortasında ise Türkiye'den Jeofizik Mühendisi Prof. Dr. Celal Şengör ile Antropolog Prof. Dr. Mustafa Özdoğan yer alıyor. NAS'ın bugün 190'ı Nobel ödüllü 2400 asıl üyesi ile 500 yabancı üyesi bulunuyor.
 
Üst Alt